Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι ανησυχίες ότι η προσπάθεια για έλευση φυσικού αερίου ως ενδιάμεσης λύσης μέχρι την έλευση του δικού μας πιθανόν να οδηγούσε σε ναυάγιο. Παρόλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η ΔΕΦΑ για κατάληξη σε συμφωνία για το όλο θέμα, μία σειρά δεδομένων καθώς και άλλοι παράγοντες, οδηγούν την διαδικασία σε αδιέξοδο. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από την σημερινή σύσκεψη των ενδιαφερομένων στο Προεδρικό Μέγαρο.
Διαβάστε επίσης: Αδιέξοδο για την προμήθεια ΦΑ - Ασύμφορη η πρόταση ITERA
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας προέκυψαν μία σειρά ζητημάτων τα οποία διαφοροποίησαν τα δεδομένα σε σημαντικό βαθμό:
- Η οικονομική κρίση, η οποία περιόρισε σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Αυτή η εξέλιξη, σήμαινε ότι η ΔΕΦΑ θα έπρεπε να μειώσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα ζητούσε από τους προσφοροδότες, κάτι που σήμαινε και αύξηση της προσφερόμενης τιμής.
- Επιπλέον το κόστος των υποδομών σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα προκάλεσε προβληματισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις εγκαταστάσεις απαιτούνται περίπου 200-300 εκ. ευρώ.
- Με τα νέα δεδομένα, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που ήταν και ο απώτερος στόχος, δεν ήταν ουσιαστικό σε σχέση με το κόστος της όλης προσπάθειας
- Μειώθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η ΔΕΦΑ δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες, παρά το προδιαγραφόμενο ναυάγιο. Την Τρίτη σε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της διαδικασίας.
Βροχή επιστολών από νομικούς εταιρειών
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, οι νομικοί σύμβουλοι των εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ήδη αποστέλλουν επιστολές ασκώντας πιέσεις δείχνοντας παράλληλα την πρόθεση τους να προχωρήσουν με προσφυγές για την όλη διαδικασία. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η ΔΕΦΑ «μαγείρεψε» νούμερα ώστε τελικά η ενδιάμεση λύση να «φαίνεται» μη βιώσιμη καθώς και ότι δεν εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Παρόλα αυτά οι ισχυρισμοί αυτοί καταρρίπτονται από σχετική έκθεση της ΡΑΕΚ η οποία κατατέθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό και η οποία κάνει λόγο για επαγγελματισμό από μέρους της ΔΕΦΑ αλλά και ορθή μεθοδολογία, πράγματα τα οποία αποδεικνύονται και με νούμερα. Οι επιστολές των εταιρειών, τυγχάνουν διαχείρισης από τους νομικούς σύμβουλους της ΔΕΦΑ. Δεν αποκλείεται πάντως η όλη ιστορία να καταλήξει στα δικαστήρια.
Οι ισχυρισμοί για συμφέροντα των πετρελαϊκών
Στο παρασκήνιο κύκλοι ισχυρίζονται ότι πίσω από το ναυάγιο κρύβονται συμφέροντα τα οποία συνδέονται και με τις πετρελαϊκές εταιρείες. Ότι δηλαδή σε κάποιους συμφέρει η συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με το μαζούτ ως καύσιμη ύλη. Οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, Στέλιο Στυλιανού, ο οποίος μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα, κάλεσε όποιον έχει τέτοιες πληροφορίες να τις δώσει στη δημοσιότητα.
Η όλη κατάσταση πάντως, πρέπει να τύχει χειρουργικών χειρισμών από μέρους της ΔΕΦΑ, αφού το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει κυρώσεις μετά το ναυάγιο είναι ανοικτό. Τέλος παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι τέτοιο στο παρών στάδιο φαντάζει απόμακρο.