Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΚΥΠΕ, οι πυρκαγιές που έγιναν καθημερινό φαινόμενο στα κατεχόμενα, κυριαρχούν πλέον στην επικαιρότητα με τον τ/κ Τύπο να αναφέρεται στο γεγονός ότι κάμερες παρακολούθησης για την προστασία των δασών που είχαν τοποθετηθεί μέσω προγράμματος της ΕΕ, αποκαλύφθηκε με τις τελευταίες φωτιές, ότι δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια.
Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Γι’ αυτό τί λέτε, ε;» γράφει ότι οι κάμερες παρακολούθησης δασών που είχαν αγοραστεί με χρήματα της ΕΕ, αποκαλύφθηκε ότι εδώ και χρόνια είναι εκτός λειτουργίας. Αλλού αναφέρει ότι η «νότια» Κύπρος, όπως χαρακτηρίζει την νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, θα αγοράσει άλλα δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στον ύποπτο για τις πυρκαγιές στο Διόριος – Καπούτι Γιουσούφ Σαντραζάμ, επιβλήθηκε 3ημερο διάταγμα κράτησης.
Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Καήκαμε, γίναμε στάχτη» γράφει ότι η «χώρα» πνίγεται στις φλόγες εδώ και μέρες και αναφέρεται στις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες κοντά στον Άγιο Ιλαρίωνα, τα Γαστριά και την Αγκαστίνα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τον ίδιο άτομο έπεσε θύμα ληστείας δύο φορές και υπέβαλλε παράπονο στην «αστυνομία». Αλλού γράφει επίσης για την 3ημερη κράτηση του υπόπτου για την φωτιά στο Διόριος.
Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Εκτός λειτουργίας» γράφει, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι το 2009, στο πλαίσιο του προγράμματος Νατούρα 200, είχαν τοποθετηθεί κάμερες σε 13 σημεία σε δασικές εκτάσεις που είχαν εμβέλεια 360 μοίρες, οι οποίες δεν λειτουργούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 4 διαφορετικές πυρκαγιές ξέσπασαν χθες σε 4 διαφορετικές περιοχές. Αλλού αναφέρει ότι ο ύποπτος που προσήχθη χθες στο «δικαστήριο» θεωρείται από την «αστυνομία» ότι προκάλεσε και την μεγάλη πυρκαγιά της Κυριακής.
Ενημέρωση από Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών:
Η Afrika (20.05.20) γράφει ότι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Τουρκοκυπρίων δασολόγων, Ερτζιάν Ποϊράζ δήλωσε ότι βρίσκονται εκτός λειτουργίας από το 2012 οι κάμερες του συστήματος παρακολούθησης των δασών στα κατεχόμενα για πρόληψη των πυρκαγιών. Το σύστημα εγκαταστάθηκε το 2009 με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Natura 2000 και καλύπτει μια περιοχή από τον Λιμνίτη μέχρι την Καρπασία, ανέφερε ο Ποϊράζ σε δηλώσεις στην Genç TV.
Είπε ότι η εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα ήρθε από την Τουρκία, προσέφερε τεχνική υποστήριξη για επιδιόρθωση βλαβών για μερικά χρόνια και σταμάτησε την παροχή των υπηρεσιών της μετά την συμπλήρωση της περιόδου εγγύησης του έργου. Πρόσθεσε και τα εξής ο Ποϊράζ:
«Μετά το 2012 είχαν μείνει 3-4 κάμερες. Ενώ αυτή την στιγμή τέθηκε εντελώς εκτός λειτουργίας [το σύστημα]. Έγιναν προσπάθειες ανανέωσής του. Ζητήθηκε βοήθεια από το Τμήμα Δασών της Τουρκίας. Έκανε μελέτες. Η πληροφόρηση που δόθηκε στο τμήμα είναι ότι οι κάμερες αυτές έπαψαν να ισχύουν. Το πρόγραμμα (software) είναι παλιό και πρέπει να ανανεωθούν τα μηχανήματα. Με χρηματοδότηση της ΕΕ αυτό το σύστημα κόστισε 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, δεν έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια για να έχει διάρκεια. Δεν υπάρχει προσωπικό στο γραφείο. Δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μια εταιρεία που θα μπορούσε να παρέχει τεχνική στήριξη. Επειδή μετά την συμπλήρωση της περιόδου της εγγύησης δεν έρχεται η εταιρεία που ερχόταν από την Τουρκία και παρείχε υπηρεσίες, έκαναν μιαν μελέτη το τμήμα δασών και το Τμήμα Δασών της Τουρκίας για να καταστεί δυνατή η ενεργοποίησή τους και πάλι και μας είπαν ότι τα μηχανήματα δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».
Εξάλλου, η Yeni Düzen (20.05.20) γράφει ότι ο διευθυντής του «τμήματος δασών» Τζεμίλ Καρζάογλου ανέφερε ότι οι εν λόγω κάμερες έμειναν εκτός λειτουργίας επειδή δεν υπάρχει εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και ότι διεξάγονται νέες μελέτες για μη επανδρωμένες κάμερες παρακολούθησης, αλλά δεν κατέστη δυνατή η εφαρμογή του έργου. Είπε ότι οι κάμερες ήταν ένα έργο που έγινε με στήριξη της ΕΕ το 2010, ότι το καθεστώς διεύρυνε το σύστημα αυξάνοντας τις κάμερες στις 16 και έφτιαξε νέο κτίριο και γραφείο και ότι δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος επειδή δεν τους δόθηκαν τεχνικοί που να μπορούν να λειτουργήσουν και να διαχειριστούν το σύστημα.
Ο Καρζάογλου ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την Τουρκία για αποστολή εξοπλισμού και ότι πρέπει να τους σταλεί ψηφιακός εξοπλισμός και στελέχη που να μπορούν να τον χειρίζονται. Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν εκπλήσσεται με τις πυρκαγιές διότι δεν καθαρίζονται τα άγρια χόρτα και τα γυάλινα μπουκάλια που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου, ο Καρζάογλου υποστήριξε:
«Εμείς προκαλούμε τις πυρκαγιές. Ο καθένας να κάνει αυτό που του αναλογεί. Τότε δεν θα προκαλούνται πυρκαγιές. Δεν είναι προτεραιότητά μας το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Πρώτα ας παρέχουμε τις επίγειες υπηρεσίες, να πάρουμε μέτρα για να μην προκαλούνται πυρκαγιές και μετά να νοικιάσουμε ελικόπτερο. Αν αφιερώσουμε 5 εκατομμύρια ΤΛ τον μήνα δεν θα προκαλούνται πυρκαγιές. Οι άκρες των δρόμων δεν φαίνονται από τα αγριόχορτα. […]»
Μιλώντας για το θέμα, ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερκούτ Σαχαλί ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να συζητείται το θέμα της επιδιόρθωσης των καμερών που παραμένουν ανενεργές από το 2012. Ο Σαχαλί εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα παρόμοιο σύστημα γρήγορης επέμβασης, αλλά με χαμηλότερο κόστος.