Σε ένα χρόνο θα υπάρχει νέο πλαίσιο νόμων, κανονισμών και διαδικασιών που θα αναμορφώνει ριζικά το σωφρονιστικό σύστημα, ώστε αυτό να παύσει να συνιστά πηγή του εγκλήματος και να παρατηρούνται υποτροπιασμοί αποφυλακισθέντων, διαβεβαίωσαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η πενταμελής ανεξάρτητη επιτροπή που ορίσθηκε για να ετοιμάσει το πλαίσιο αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου συναντήθηκε με τα τέσσερα εκ των πέντε μελών της ανεξάρτητης επιτροπής που διορίσθηκε για τη μελέτη των περί φυλακών νόμων και κανονισμών, η οποία χωρίς αμοιβή θα αναμορφώσει το πλαίσιο (νόμων, κανονισμών και διαδικασιών) που διέπει τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις και μεθόδους σωφρονισμού.

Απαιτούνται άμεσα λύσεις

Σε δήλωση στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για κατάντια του σωφρονιστικού συστήματος, αναφέροντας ότι απαιτούνται άμεσα λύσεις.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρατήρησε ότι η νομοθεσία  και οι κανόνες λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος είναι ξεπερασμένων αντιλήψεων και συνιστούν πλέον μέρος του γενικότερου προβλήματος που έχουμε ενώπιον μας.

Η Κυβέρνηση έχει θέσει προτεραιότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αφορούν το σωφρονιστικό μας σύστημα, περιλαμβανομένου και του ζητήματος ανέγερσης νέων κτηρίων φυλακών, συνέχισε και ανακοίνωσε ότι η πενταμελής επιτροπή που απαρτίζεται από την τέως Επίτροπο Διοικήσεως Ιλιάνα Νικολάου, Άριστο Τσιάρτα ανώτερο λειτουργό στο Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως, Κάλια Καμπανελλά λειτουργό στο Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως, Αθηνά Δημητρίου Λοχία της Αστυνομίας, Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι προτεραιότητες

Κατά τη συνάντηση, είπε ο κ. Νικολάου, συζητήθηκε ένα πρώτο διάγραμμα λειτουργίας της επιτροπής στον οποίο καταγράφηκαν η προτεραιότητες με στόχο στο χρονικό πλαίσιο του ενός έτους να εκσυγχρονισθεί μια παραμελημένη πτυχή της πολιτείας και της κοινωνίας, και ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ευθύνες της πενταμελούς επιτροπής και οι διαβεβαιώσεις της

Η Ηλιάνα Νικολάου αναφέροντας ότι η επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη να ανταποκριθεί σε μια πρόκληση, παρατήρησε ότι όλα τα μέλη της επιτροπής βίωσαν τις διαστάσεις του θέματος ίσως από διαφορετική οπτική γωνία ο καθένας και παρομοίωσε την επιχειρούμενη αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος με άλμα.

Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την αποφασιστικότητα με την οποία ενεργεί ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα ένα χρόνιο και πολύπλευρο πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια καταβάλλεται μακριά από περιστασιακές διεξόδους και με στόχο τη ριζική και οριστική λύση.

Η κ. Νικολάου είπε πως θα δοθούν ριζικές λύσεις σε ζητήματα όπως ο υπερπληθυσμός των φυλακών, «που για μας δεν είναι απλά θέμα αριθμητικό».

Εξήγησε ότι ήδη έχει ετοιμασθεί ένα γενικό πλάνο και θα αρχίσει διάλογος με τη Διεύθυνση των Φυλακών, το Δικηγορικό Σύλλογο, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, Κύπριους εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στις Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Καταλήγοντας, η κ. Νικολάου τόνισε ότι οι ευπαθείς και ευάλωτοι χώροι όπως οι φυλακές και οι χώροι κράτησης προσώπων αντανακλούν τα προβλήματα της ίδιας της κοινωνίας και διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της επιτροπής θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και θα φέρουν σε πέρας την αποστολή τους με τον πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.