«Μια αξιοσημείωτη ασυνέπεια και για την ίδια την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δημιούργησε η αποδοχή του αποτελέσματος της PIMCO», αναφέρει στη γραπτή του δήλωση την οποία ανέγνωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο τέως Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης. Χαρακτήρισε δε την πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, χωρίς τη συγκατάθεση των νόμιμων ιδιοκτητών τους, ως «κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ για τους μετόχους, τους κατόχους αξιογράφων και τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου».
    
Τονίζει ότι η αποδοχή του αποτελέσματος από την ΚΤΚ «καθιστούσε την Λαϊκή ξεκάθαρα αφερέγγυα», συμπληρώνοντας ότι «τουλάχιστον από το τέλος του Νοέμβρη όταν η PIMCO παρέδωσε ανάλυση της, 26 αν όχι νωρίτερα, η Λαϊκή εκρίνετο αφερέγγυα».

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό αργότερα, προσθέτει ο κ. Ορφανίδης, «η ΚΤΚ παρείχε ELA (Emergency Liquidity Assistance) στην Λαϊκή. Όμως η παροχή ELA σε μια αφερέγγυα τράπεζα αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση του θεσμικού πλαισίου κεντρικών τραπεζών στη ζώνη του ευρώ».  

«Πώς αυτό εξηγείται; Ήταν ταυτόχρονα η Λαϊκή και φερέγγυα και αφερέγγυα, αναλόγως της σκοπιμότητας; Μήπως ήταν αυτή η ασυνέπεια αναγκαία ώστε να μπορέσει η ΚΤΚ ταυτόχρονα να πετύχει το φούσκωμα από την μια, αλλά να αποφύγει από την άλλη τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε το ΑΚΕΛ στις εκλογές αν οι επιβαλλόμενες ενέργειες για τον χειρισμό μιας αφερέγγυας τράπεζας λαμβάνονταν έγκαιρα;», διερωτάται ο κ. Ορφανίδης.

Σημειώνει παράλληλα ότι «το φούσκωμα της PIMCO είχε πολλές προβλέψιμες αρνητικές επιπτώσεις» και κάνει λόγο για «υπερεξουσίες που, λανθασμένα κατά την άποψη μου, έδωσε η Βουλή στη ΚΤΚ στις 22 Μαρτίου 2013, το φούσκωμα της PIMCO έτυχε εκμετάλλευσης για την αποξένωση δισεκατομμυρίων ευρώ πλούτου από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους στην Κύπρο σε συμφέροντα εκτός Κύπρου».

Το φούσκωμα ουσιαστικά καθόρισε πόση περιουσία μπορούσε να δώσει χαριστικά σε άλλους η ΚΤΚ με «πώληση» περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, σημειώνει ο κ. Ορφανίδης.

"Κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ"

Συγκεκριμένα, για τους μετόχους, τους κατόχους αξιογράφων και τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, που ήταν σε χέρια ιδιωτών, «άποψη μου είναι ότι το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε και υπογράφηκε από την ΚΤΚ χωρίς τη συγκατάθεση των νόμιμων ιδιοκτητών τους πάσχει και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κλοπή. Κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η αναφορά σε προσφυγή ότι η ΚΤΚ έκρινε την Τράπεζα Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχρηζε εξυγίανσης βάσει των αποτελεσμάτων της PIMCO, πριν καν αυτά αποκαλυφθούν στην Τράπεζα Κύπρου ή το Διοικητικό της Συμβούλιο, εγείρει πολλά ερωτηματικά, αναφέρει ο τέως Διοικητής.

Παράπλευρη απώλεια ο Συνεργατισμός

Το φούσκωμα της PIMCO οδήγησε επίσης στην καταστροφή του συνεργατισμού, τονίζει ο κ. Ορφανίδης, προσθέτοντας ότι «η ΚΤΚ δεν μπορούσε να επιλέξει πολύ διαφορετικές μεθοδολογίες στις τράπεζες και στο συνεργατισμό για να αποφύγει το φούσκωμα στις ανάγκες του συνεργατισμού». Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον τέως Διοικητή, «ο πόλεμος εναντίον των τραπεζών, και κυρίως της Τράπεζας Κύπρου, είχε ως παράπλευρη απώλεια και τον συνεργατισμό».

Γενικότερα, όμως, σημειώνει ο Αθανάσιος Ορφανίδης, «το φούσκωμα της PIMCO έχει ουσιαστικά οδηγήσει στην καταστροφή του οικονομικού μοντέλου της χώρας». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ξανακτιστεί η οικονομία μετά από το τσουνάμι της πενταετίας που πέρασε. Είναι αυτό που οδηγεί και στην απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι το πλήγμα για την οικονομία μπορεί να αποδειχθεί ακόμα χειρότερο από το 1974. Εύχομαι αυτή τη φορά τα γεγονότα να με διαψεύσουν».