News Local Στον Γενικό Εισαγγελέα παραπέμπεται η αποχώρηση Χριστόφια

Στον Γενικό Εισαγγελέα παραπέμπεται η αποχώρηση Χριστόφια

Με την επεισοδιακή αποχώρηση του τέως Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, σημαδεύτηκε η διαδικασία ενώπιον της Ερευνητικής  για την Οικονομία, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κλήθηκε σήμερα για να καταθέσει, αποχώρησε από την αίθουσα «πυροβολώντας»,  καθώς δεν του επετράπη να αναγνώσει το 44 σελίδων γραπτό του κείμενο.  Μετά από απόφαση των μελών της επιτροπής,  η αποχώρηση Χριστόφια παραπέμπεται στον Γενικό Εισαγγελέα για να διαφανεί κατά πόσον εγείρεται ποινικό θέμα λόγω ανυπακοής στην επιτροπή.

Ο τέως Πρόεδρος είχε εκφράσει αρχικά παράπονο για το γεγονός ότι κλήθηκε να καταθέσει πριν από τον Αθανάσιο Ορφανίδη ο οποίος καταθέτει την Παρασκευή και πριν τον Νίκο Αναστασιάδη που καταθέτει στις 27 Αυγούστου, κάτι που κατά την άποψη του είναι αντιδεοντολογικό.

Απαντώντας η Επιτροπή είπε ότι ο λόγος που ο κ. Ορφανίδης καταθέτει μετά τον ίδιο, είναι διότι βρισκόταν στο εξωτερικό και είχε ζητήσει από πριν συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Η συνέχεια όμως ήταν επεισοδιακή. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε να διαβάσει γραπτό κείμενο το οποίο είχε ετοιμάσει προηγουμένως, επικαλούμενος “πόλεμο” που δέχεται τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από τα ΜΜΕ. Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα του λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν επιτράπηκε ούτε και σε άλλους μάρτυρες. Του έδωσε όμως την επιλογή να καταθέσει το γραπτό κείμενο καθώς και να το αναγνώσει στο τέλος της διαδικασίας. Ο Δημήτηρς Χριστόφιας σε εκείνο το σημείο απείλησε για πρώτη φορά ότι θα αποχωρήσει.

Απαντώντας σε παρέμβαση της κα. Ηλιάνας Νικολάου ότι η δήλωση του θα ληφθεί υπόψη και η διαδικασία είναι η ίδια που ακολουθήθηκε με όλους τους μάρτυρες μέχρι τώρα, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Κυρία μου δεν είμαι οποιοσδήποτε μάρτυρας, είμαι ο κατηγορούμενος ουσιαστικά, έτσι νοιώθω αυτή τη στιγμή,  ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προσπαθήσατε να εκμαιεύσετε από μάρτυρες ότι αυτός ο Πρόεδρος καθυστέρησε, δεν έκαμε τη δουλειά του, και ότι αυτός ο Πρόεδρος είναι ένοχος».

Ο κ. Πικής του υπενθύμισε ότι η Επιτροπή με ενδιάμεση απόφαση δεν πρόκειται να αποδώσει αστικές ή ποινικές ευθύνες, χαρακτηρίζοντας ως «άκρως προσβλητικό» το σχόλιο του για την Επιτροπή ότι «εκμαιεύσαμε απαντήσεις για την επιτροπή».

«Αυτό είναι προσβλητικό για την Επιτροπή, ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να διαγνώσουμε τα γεγονότα και να προβούμε σε κρίση για τα διαδραματισθέντα», είπε. Ενοχλημένος ο κ. Πικής είπε «σημειώνουμε ότι αρνείστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις που θα σας υποβληθούν».

«Δεν αρνούμαι να απαντήσω», ήταν και παλι η απάντηση του Χριστόφια, λέγοντας ότι καταθέτει τη δήλωσή του στην Επιτροπή. Σ αυτό το σημείο, ο κ. Πικής επανέλαβε ότι η δήλωση θα κατατεθεί στο τέλος και ότι ο κ. Χριστόφιας δεν χειρίζεται τη διαδικασία της Επιτροπής και διέκοψε και πάλι τη συνεδρία».

Η επιτροπή είχε τονίσει στον τέως Πρόεδρο ότι το να αποχωρήσει από τη διαδικασία χωρίς να καταθέσει προφορικά, συνιστά παράπτωμα. Ωστόσο ο ίδιος, αφού συμβουλεύτηκε τους νομικούς του συμβούλους, ενέμεινε στο αίτημα του να απαντήσει γραπτώς στα ερωτήματα της επιτροπής και μετά από διάλογο με τα μέλη της επιτροπής, αποχώρησε παραδίνοντας απλώς το γραπτό του κείμενο.

Η διαδικασία διακόπηκε δύο φορές. Την δεύτερη φορά ο Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε από το κτήριο.

Η υπόθεση παραπέμπεται στον Γενικό Εισαγγελέα
Στον Γενικό Εισαγγελέα παραπέμπει η Ερευνητική Επιτροπή  το θέμα της αποχώρησης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, χωρίς να καταθέσει προφορικά ενώπιον των μελών της για το θέμα της οικονομίας.

Μετά την επεισοδιακή αποχώρηση Χριστόφια, η ερευνητική επιτροπή ανέγνωσε της απόφαση την απόφαση της για τα θέμα, με τον Γιώργο Πική να χαρακτηρίζει της πράξη Χριστόφια ως «ασύγγνωστη, απαξιωτική των θεσμών και της ευνομίας», προσθέτοντας πως «εγείρεται θέμα ανυπακοής σε νόμιμη διαταγή».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Πικής, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε σήμερα για να καταθέσει ενώπιον της Ερευνητικής. Στη μαρτυρική κλήση που του έχει επιδοθεί καθορίζονται λεπτομερής όλα τα θέματα για τα οποία κλήθηκε να καταθέσε.

Ζήτησε να καταθέσει εξ αρχής ως τεκμήριο έγγραφο το οποίο επιθυμούσε να αναγνώσει. Η Επιτροπή μπορεί να καλέσει όποιοδήποτε πρόσωπο διαμένει στην Κύπρο ή στο εξωτερικό για να καταθέσει και να τον εξετάσει ως μάρτυρα ή να καταθέσει έγγραφο που έχει στην κατοχή του.

Ο κ. Χριστόφιας προσήλθε στο ειδώλιο του μάρτυρα και διευκρίνισε ότι έχει ετοιμάσει έγγραφο το οποίο επιθυμούσε να αναγνώσει. Εμείς του εξηγήσαμε ότι θα μπορούσε να το πράξει στη συνέχεια. Ανέφερε ότι είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις αλλά γραπτώς. Του υποδείχθηκε ότι αυτό δεν είναι εφικτό.
Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι εγώ δεν είμαι ο οποιοσδήποτε μάρτυρας ζητώντας κατ’ ουσία ειδική μεταχείριση. “Πάντες είναι ίσοι του νόμου” ανέφερε ο κ. Πικής με βάση το σύνταγμα. «H συμπεριφορά του κυρίου Χριστόφια δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ασύγγνωστη, απαξιωτική των θεσμών και της ευνομίας», τόνισε ο κ. Πικής.  
Πέραν τούτου, πρόσθεσε, «δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε την άρνηση του Χριστόφια ως παραβίαση του καθήκοντος, το οποίο επιβάλλει το Άρθρο 7 του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου. Παρέχει το δικαίωμα στην Ερευνητική να επιβάλλει πρόστιμο σε πρόσωπο αρνούμενο να καταθέσει μέχρι 2 χιλιάδες ευρώ». Η επιβολή προστίμου, τόνισε, συνιστά ποινή. «Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας, δεν παρέχεται δικαίωμα στην Ερευνητική για απόδοση ποινικής ευθύνης. Το άρθρο αυτό πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής σύμφωνα με το δικανικό πλαίσιο ως διαπιστώνεται στην προαναφερθείσα απόφαση».

Παραμένει όμως, πρόσθεσε, το θέμα άρνησης συμμόρφωσης του κ. Χριστόφια με τις οδηγίες της Ερευνητικής Επιτροπής να καταθέσει προφορικά ενώπιον της. «Εγείρεται θέμα ανυπακοής σε νόμιμη διαταγή», ανέφερε ο κ. Πικής, προσθέτοντας πως η επιτροπή δεν προβαίνει  σε καμία διαπίστωση επί του θέματος, το οποίο θα παραπεμφθεί στο Γενικό Εισαγγελέα προς εξέταση.

Οι απαντήσεις στα παράπονα Χριστόφια
Προς συμπλήρωση της απόφασης μας, πρόσθεσε ο κ. Πικής, «θεωρούμε ορθό να καταγράψουμε τις απαντήσεις που δόθηκαν σε δύο παράπονα που υπέβαλε ο κ. Χριστόφιας. Πρώτον ότι ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, κλήθηκε να καταθέσει μετά τον ίδιον. Του εξηγήθηκε ότι ο κ. Ορφανίδης διαμένει στις ΗΠΑ και ότι όπως διαβίβασε στην Ερευνητική του ήταν αδύνατο να έρθει στην Κύπρο στις 13/8 που είχε οριστεί η ακρόαση του». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Πικής, η ημερομηνία κατάθεσης του μετατέθηκε για αύριο. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλήση Χριστόφια εκδόθηκε στις 29/7 προτού γίνει γνωστό το κώλυμα του Ορφανίδη»
Το δεύτερο παράπονο του κ. Χριστόφια είναι ότι η Ερευνητική δεν ενέκρινε αίτημα του για μετάθεση της ημερομηνίας προσέλευσης του να καταθέσει μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. «Του εξηγήθηκε ότι η Ερευνητική πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της με την έκδοση πορίσματος της μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2013 και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί το αίτημα του», κατέληξε ο κ. Πικής.

Τo Sigmalive κάλυψε ζωντανά τη σημερινή διαδικασία.

 

Please enable javascript for Live Updates Support!

Top