Για την πρακτική δημοσιοποίησης περιβαλλοντικών μελετών σε κρατικές ιστοσελίδες σε σχέση με τις έρευνες στην Κυπριακή  ΑΟΖ και από τις οποίες φαίνεται να αντλησαν πληροφορίες οι Τουρκι για το τεμάχιο 8 μίλησε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου

«Οι μελέτες αυτές ήταν την περίοδο του 2017 αφού μέχρι τότε ό,τι υποβαλλόταν για αξιολόγηση ήταν υποχρεωτικό να είναι στο διαδίκτυο, βάση νόμου» είπε διευκρινίζοντας πως είναι τέσσερα πέντε είδη μελετών μαζί που δεν περιλαμβάνουν στοιχεία αποθεμάτων αλλά στοιχεία περιβάλλοντος.

«Μέχρι το 2017 γίνονταν οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο ολόκληρων των εκθέσεων ενώ μετά το 2018 γινόταν μια σύνοψη των εκθέσεων. Υπήρχε ένας προβληματισμός πραγματικά και όταν η νομοθεσία άλλαξε τον Ιούλιο του 2018  έχει επιτραπεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας ο Διευθυντής να τα εξαιρεί από δημοσίευση», εξήγησε.

 Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα, όσα είχαν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες έχουν κατέβει  όταν άλλαξε ο νόμος.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, δεν υπήρξε κανένα  παράπονο από τις εταιρείες με τις οποίες υπάρχει άριστη συνεργασία.

Ερωτηθείς αν υπήρξε και δημοσίευση εκθέσεων που αποκάλυπταν θέσεις στρατοπέδων, ο κ. Χατζηπαναγιώτου διέψευσε πως  υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αφού για ένα  στρατόπεδο δεν γίνεται περιβαλλοντική μελέτη.

Οι δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος έγιναν στον απόηχο της σύγχυσης που προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην ΕΡΤ, την Τετάρτη, σε σχέση με την πληροφόρηση της Τουρκίας για μελέτες που αφορούν το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ,  με τον κ. Κούσιο να δηλώνει σήμερα πως λανθασμένα χρησιμοποιήθηκε η λέξη «υποκλοπή».