Ποσόν  της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων πέραν του 1,5 δις που θα πάρει από την κυβέρνηση,  φαίνεται πως θα χρειαστεί  ο Συνεργατισμός για να καλύψει τις κεφαλαιακές του ανάγκες, όπως προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χαρτοφυλάκιο του. Το ποσόν αυτό προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων που ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης έδωσε στους βουλευτές της Επιτροπής Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα,  ενώ η θολή εικόνα στο Συνεργατισμό ενισχύεται και από την διαπίστωση του ιδίου του κ. Δημητριάδη ότι τα αποτελέσματα του 2012 για το Συνεργατισμό είναι  χειρότερα και από το δυσμενές σενάριο της Pimco. Φυσικά κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θεωρείται ότι θεραπεύονται, δηλαδή θα αποπληρωθούν, οπότε το ποσόν των 3 δις είναι δυνατόν να μειωθεί, κανείς όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει  πόσο.

Πώς εργάσθηκε η Pimco

Πιο αναλυτικά: Η Pimco εργάσθηκε εξετάζοντας ένα δείγμα 17 συνεργατικών από τα 93, τα οποία είχαν το 55% των δανείων των ΣΠΙ. Απο την εξέταση αυτή  η Pimco βρήκε ότι το 18% των δανείων του Συνεργατισμού είναι μη εξυπηρετούμενα. Αυτό έγινε με βάση τα στοιχεία μέχρι 30 Ιουνίου 2012 και με το 55% των δανείων,  δηλαδή 7.60 δις. Σήμερα, τα δάνεια του Συνεργατισμού ανέρχονται στα 13,7 δισεκατομμύρια και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές που μελέτησαν τα στοιχεία της Κεντρικής, τα μη εξυπηρετούμενα ανέρχονται στο 40% (39%-43%). Το ποσοστό αυτό δεν αμφισβητείται από την Κεντρική Τράπεζα, αφού ανώτατα στελέχη της με τα οποία επικοινώνησε χθες η «Σημερινή» συμφώνησαν με αυτό. Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα θα χειροτερεύσει λόγω της αλλαγής στην μεθοδολογία που αυτά υπολογίζονται. Όπως είναι γνωστό η αλλαγή περιλαμβάνεται στους όρους του μνημονίου.

Χειρότερα  τα στοιχεία της Κεντρικής

Με βάση την άσκηση της Pimco με ποσοστό 18% μη εξυπηρετούμενων, βρέθηκε ότι ο Συνεργατισμός, στο ακραίο μάλιστα σενάριο, χρειάζεται 1,5 δις, ποσόν που συμφωνήθηκε να του δοθεί μέσα από το Πρόγραμμα Στήριξης δηλαδή από το κράτος.

Όμως, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας,  τα μη εξυπηρετούμενα είναι σημαντικά διαφοροποιημένα από τους υπολογισμούς που έγιναν με βάση το 18%.Συγκεκριμένα, μετά από ανάλυση των στοιχειων της Κεντρικής, φαίνεται ότι  το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κυμαίνεται μεταξύ 39% και 43%. Το ποσοστό αυτό οδηγεί το Συνεργατισμό στην ανάγκη κάλυψης των κεφαλαιακών του αναγκών με άλλα 3 δις, πέραν του 1,5 που θα πάρει τώρα από το κράτος.

Πού θα τα βρεί;

Το ερώτημα που προκύπτει, ανέφεραν στην εφημερίδα μας, οικονομικοί αναλυτές είναι, που θα βρει αυτά τα χρήματα ο Συνεργατισμός για να διαθέτει, επαρκή κεφαλαιακή βάση, αν  πράγματι βρίσκεται σε  τόσο τραγική κατάσταση.

Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει πηγή από την οποία είναι δυνατόν να αντληθούν τόσο μεγάλα ποσά, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρονται στο ενδεχόμενο κουρέματος το οποίο όμως δεν τοποθετούν στο σύντομο μέλλον.

Ο Συνεργατισμός, δηλώνουν, θα έχει «να πορευθεί» με το 1,5 δις που θα πάρει τον ερχόμενο μήνα. Όμως  τα 3 δις θα εξακολουθούν να υπάρχουν στο δρόμο του, οπότε η λύση αυτή φαίνεται αναπόφευκτη. Μάλιστα θα είναι και περισσότερο οδυνηρή μια και η πλειοψηφία των καταθετών του είναι ασφαλισμένοι. Οι ανασφάλιστοι, που αποτελούν και την μειοψηφία θα «πληρώσουν» τη μερίδα του λέοντος η οποία θα είναι αρκετά μεγάλη.

Στο μεταξύ όπως μας αναφέρθηκε από ανώτατα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας οι αναμενόμενες ζημιές για το Συνεργατισμό στα επόμενα τρία χρόνια, έχουν υπολογισθεί στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.