Θηλιά στον λαιμό τους τα περιοριστικά μέτρα, το κούρεμα, τα επιτόκια και τα ενοίκια
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του τόπου μας βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πριν από το κλείσιμο, αφού η οικονομική κρίση και η εφιαλτική ύφεση που τη συνοδεύει, τις καθιστούν αδύναμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
Ένα βήμα πριν από το κλείσιμο και το κατέβασμα ρολών βρίσκονται οι επιχειρήσεις του τόπου, μικρές-μεγάλες, αφού η παρατεταμένη ύφεση, τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων, η συρρίκνωση της κατανάλωσης και το «κούρεμα» καταθέσεων, σε συνδυασμό με τα υψηλά ενοίκια και επιτόκια, τους δημιουργεί σειρά προβλημάτων. Δεν είναι, μάλιστα, άσχετη με αυτό η αγωνιώδης επιστολή του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Εσωτερικών.
Στην επιστολή του το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της συρρίκνωσης των εργασιών τους και των προβλημάτων από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, και ζητεί επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής των οφειλών των επιχειρήσεων και ακύρωση τυχόν χρεωστικών επιτοκίων ή άλλων τιμωρητικών επιβαρύνσεων και διώξεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΠΟΒΕΚ, μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο την τελευταία πενταετία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εναπομεινασών βρίσκονται στα όριά τους και κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Πάρα πολλά τα προβλήματα
Ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάριος Τσακκής, σε δηλώσεις του στη «Σ», ανέφερε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τόπου είναι πάρα πολλά και για τον λόγο αυτόν απεστάλη στις 26 Ιουλίου σχετική επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Εσωτερικών, μέσω της οποίας σημειώνονται τα προβλήματα και συγκεκριμένες διευκολύνσεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων προς το κράτος.
Κληθείς να πει ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, ο κ. Τσακκής υπέδειξε πως ο περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, αλλά κυρίως το «κούρεμα» καταθέσεων έχουν πνίξει τις επιχειρήσεις, στερώντας τους την απαραίτητη ρευστότητα για να λειτουργήσουν. Πέραν τούτου, σημείωσε, το γεγονός πως το τραπεζικό μας σύστημα βρίσκεται υπό πίεση και η όποια πρόσθετη χρηματοδότηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πνίγει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις, «που, επαναλαμβάνω, για να λειτουργήσουν, χρειάζονται κεφάλαιο και συνεπώς η μη εξασφάλιση κεφαλαίων τις καθιστά αδύναμες να αντεπεξέλθουν των δυσκολιών».
Το θέμα των επιτοκίων
Ο κ. Τσακκής έθεσε στη συνέχεια και το θέμα των επιτοκίων, τονίζοντας πως θέση του ΚΕΒΕ είναι πως πρέπει αυτά να μειωθούν πάραυτα. «Δεν γίνεται τα καταθετικά επιτόκια να μειώνονται και τα χρεωστικά να παραμένουν στα ύψη. Μόνον εάν μειωθούν, θα μπορέσει μια επιχείρηση να ανταποκριθεί καλύτερα στις υποχρεώσεις της και να αποπληρώσει στην ώρα του τα δάνεια που έλαβε.
Θέλω να καταστήσω σαφές σε όλους πως, λόγω προβλημάτων ρευστότητας και του γεγονότος πως βρισκόμαστε σε ύφεση, που έχει ως συνεπακόλουθο τη δραστική μείωση της κατανάλωσης, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων έχει μειωθεί πάρα πολύ, με συνέπεια η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σήμερα να λειτουργούν με ζημιές και να διατηρούνται στη ζωή αναμένοντας την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας μας», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΚΕΒΕ.
Έκλεισαν πολλές, προ των πυλών αρκετές
Ερωτηθείς ποιο είναι το μέγεθος των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, ο κ. Τσακκής, αφού υπέδειξε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, εξέφρασε την άποψη πως αρκετές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, ενώ πάρα πολλές άλλες βρίσκονται μιαν ανάσα από το να κατεβάσουν ρολά.
Κληθείς να πει, εξάλλου, εάν αναμένει πως θα εισακουστούν τα αιτήματα του ΚΕΒΕ, τα οποία συνοψίζονται στην επιστολή που απέστειλε στους κ. Λακκοτρύπη, Γεωργιάδη, Χάσικο και Αιμιλιανίδου, ο Γ.Γ. του ΚΕΒΕ απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως αναμένει από την Κυβέρνηση να δει και αυτά τα θέματα με τον ίδιο θετικό τρόπο, όπως και το αίτημα του Επιμελητηρίου για το ΦΠΑ.
«Εάν γίνει αποδεκτό το αίτημά μας, που το αναμένουμε, όλοι θα κερδίσουν απ’ αυτό. Και οι επιχειρήσεις και το κράτος. Από τη μια οι επιχειρήσεις θα ανασάνουν και από την άλλη το κράτος θα ξεκινήσει να εισπράττει, έστω και σταδιακά, οφειλές, για να μπορέσει κι αυτό με τη σειρά του να ανασάνει και να ανασάνουν τα δημόσια οικονομικά», συμπλήρωσε.
Όχι σε νομοθετική ρύθμιση των ενοικίων
Για το θέμα των ενοικίων και ενδεχόμενη νομοθετική μείωσή τους, ο κ. Τσακκής επανέλαβε τη θέση του ΚΕΒΕ, που είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποδεικνύοντας πως το θέμα των ενοικίων δεν πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά, αλλά να αφεθεί η ίδια η αγορά να το ρυθμίσει από μόνη της. «Σε μιαν αγορά - χάλια όπως είναι σήμερα, δεν πιστεύω πως κάποιος θα έρθει να αυξήσει το ενοίκιό του και είναι άποψή μας πως ήδη η αγορά από μόνη της προχώρησε σε μειώσεις ενοικίων», εξήγησε.
Μία στις τρεις επιχειρήσεις έβαλε λουκέτο
Από πλευράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε πως τα προβλήματα των επιχειρήσεων είναι πάρα πολλά και πως σταδιακά οδηγούνται μία-μία στο κλείσιμο. Ήδη, πρόσθεσε, από το 2008 μέχρι και σήμερα πέραν του 35% των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων έκλεισαν, ενώ ένα άλλο μεγάλο ποσοστό κρατιέται με νύχια και με δόντια, και παλεύει να κρατηθεί στη ζωή.
«Δεν θέλουμε να ΄μαστε μάντεις κακών, αλλά αναμένουμε πως από τον Οκτώβριο, που και ο τουρισμός θα μειωθεί, τα προβλήματα θα επιδεινωθούν τόσο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις όσο και σε ό,τι αφορά την ανεργία», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κουρσάρης εξέφρασε, στη συνέχεια, πλήρη ταύτιση θέσεων με το ΚΕΒΕ σε ό,τι αφορά τις οφειλές επιχειρήσεων προς το κράτος. «Είναι και δική μας θέση πως τόσο το κράτος όσο και οι τράπεζες πρέπει να δώσουν στις επιχειρήσεις τις απαραίτητες διευκολύνσεις έτσι, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές και να τις εξοφλήσουν. Επίσης, είναι σημαντικό πως οι όποιες διευκολύνσεις που θα δοθούν να μη συνοδεύονται με επιπρόσθετα τέλη, για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις και να οδηγηθούν μια ώρα γρηγορότερα στο κλείσιμο», εξήγησε ο κ. Κουρσάρης.
Να αποσυρθούν τα νέα ωράρια
Αναφορικά με την επέκταση των ωραρίων των καταστημάτων, ο Γ.Γ. του ΚΕΒΕ επανέλαβε τη θέση της Συνομοσπονδίας για απόσυρσή τους, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη διαφωνία του με τις θέσεις ΚΕΒΕ-ΟΕΒ επ’ αυτού, ότι με αυτό το μέτρο αυξήθηκε η ρευστότητα και μειώθηκε η ανεργία.
«Όλα αυτά για μας είναι πραγματικά παραμύθια. Θέση μας είναι πως οι κ.κ. του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ δεν έχουν κυκλοφορήσει στους εμπορικούς δρόμους, δεν έχουν μιλήσει με επιχειρηματίες και δεν ξέρουν ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εμείς, σε αντίθεση με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, βλέπουμε πως ο τζίρος των καταστημάτων μειώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα και μάλιστα σε επίπεδο που επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα.
Θέση μας είναι πως όσο το δυνατόν πιο σύντομα αποσυρθεί αυτό το μέτρο, θα καλυτερεύσουν τα πράγματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην οικονομία ευρύτερα», ανέφερε περαιτέρω.
Μείωση ενοικίων και επιτοκίων τώρα
Σε ό,τι αφορά τη μείωση ενοικίων, ο κ. Κουρσάρης εξέφρασε γι' ακόμη μια φορά την απογοήτευση της ΠΟΒΕΚ για το γεγονός πως, ενώ τέθηκε προς συζήτηση τέσσερις φορές στην ολομέλεια της Βουλής, δεν προωθήθηκε για ψήφιση, σημειώνοντας πως αναμένουν ότι το θέμα θα επανασυζητηθεί τον Σεπτέμβριο και θα προωθηθεί προς ψήφιση.
Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ κατήγγειλε, στη συνέχεια, πως ιδιοκτήτες καταστημάτων όχι μόνον δεν προχώρησαν σε μείωση των ενοικίων τους, αλλά, παρά τη δυσχερή περίοδο που διανύει ο τόπος μας, τα αυξάνουν, με αποτέλεσμα καταστηματάρχες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν, και, γι’ αυτόν τον λόγο, υπέδειξε, επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση του όλου θέματος.
Τέλος, ο κ. Κουρσάρης επανέλαβε και την ανάγκη δημιουργίας εγγυοδοτικού τομέα, υποδεικνύοντας πως μόνο με τη δημιουργία του θα καταφέρει η οικονομία μας να πάει μπροστά, αφού ο εν λόγω φορέας θα παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις με χαμηλά επιτόκια. «Χωρίς τη δημιουργία αυτού του φορέα και χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική επιμήκυνση των δανείων, αλλά και το χρήμα δεν θα μπορέσει να κινηθεί καλύτερα», κατέληξε ο κ. Κουρσάρης.