Στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) νομιμοποιείται να εξετάσει την συγκέντρωση ελέγχου στην Τράπεζα Κύπρου, μετά τη συγχώνευση της με τη Λαϊκή, σε σχέση με τις συνέπειες επί του Ανταγωνισμού, κατέληξε ο Νομικός και πρώην μέλος της ΕΠΑ, Κώστας Ευσταθίου, μετά από μελέτη των σχετικών παραμέτρων και νομοθεσιών.

Ο κ. Ευσταθίου τονίζει σε επιστολή του ότι, η θέση της ΕΠΑ πως η συγχώνευση προβλέπεται από τον περί Εξυγίανσης Νόμο», είναι «τουλάχιστον εξωφρενική», χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές το γεγονός, ότι «ένας άκρως σημαντικός θεσμός όπως η ΕΠΑ να  επικαλείται άλλη νομοθεσία προκειμένου να παρεμποδιστεί ή να ματαιωθεί η εφαρμογή του νόμου, τον οποίο της έχει εμπιστευθεί η Πολιτεία, ενέργεια η οποία αποτελεί, σύμφωνα με το άρθρο 373 του Κεφ.154, ποινικό αδίκημα».

Ο νομικός ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «δεν είναι την νομιμότητα ή την σκοπιμότητα της συγχώνευσης που οφείλατε να είχατε εξετάσει αλλά τις συνέπειές της επί του Ανταγωνισμού» και διερωτάται «γιατί δεν έχει ξεκινήσει έστω μία επιμέρους έρευνα; Για ποιο λόγο αφήνονται ανενόχλητοι όλοι όσοι προσπαθούν μέσω μειοψηφικής συμμετοχής να ελέγξουν την νέα (Υπερ)Τράπεζα Κύπρου;».

Το γεγονός ότι η συγχώνευση των δύο γιγάντων της οικονομίας της πατρίδας μας αποτελεί Συγκέντρωση/Συγχώνευση Εξυγίανσης δεν αποτελεί νομιμοποιητικό λόγο της αδράνειας, αλλά αντιθέτως επιβάλλει και αυτής τον έλεγχο, συμπληρώνει ο κ. Ευσταθίου.

Επικαλείται επιπλέον τις υποθέσεις Kraft/Chipita , Καμάρι ΑΕ/Βοσινάκη ,IBM/Wibau , Thyssen-Hueller  «όπως ασφαλώς και άλλες πολλές, όπου κρίθηκε ότι η επίκληση της failing company defense είναι ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια του ελέγχου της συγχώνευσης, ενέργεια την οποία οφείλετε να πράξετε και η οποία καθίσταται ακόμη πιο επιβεβλημένη λόγω της τεράστιας διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου της νέας (Υπερ)Τράπεζας Κύπρου και των κινδύνων που εγγενώς αυτή παρουσιάζει».

Ο Κ. Ευσταθίου καλεί την ΕΠΑ «ασκώντας τις εξουσίες σας και το καθήκον ενέργειας με  το οποίο σας έχει περιβάλει η πολιτεία και η νομοθεσία, εξετάσετε τις συνέπειες της συγχώνευσης εξυγίανσης Λαϊκής /Κύπρου και επιβάλετε όρους με βάση τους οποίους θα προστατεύετε όχι μόνον τους δανειστές αλλά και τους χρεώστες και τους μικρομετόχους, τις οικονομίες και την ιδιοκτησία του Κυπριακού νοικοκυριού, την οικογενειακή περιουσία και επιχείρηση, αλλά και τους θεσμούς. Υποχρεούστε να επιβάλετε όρους σύμφωνα με τους οποίους θα τύχει χειρισμού το μειοψηφικό πακέτο του 18+% αλλά και των υπολοίπων μειοψηφικών πακέτων».

Ως εκ τούτου, ο κ. Ευσταθίου τονίζει ότι η ΕΠΑ έχει το καθήκον  να εξετάσει κατά πόσον η συγχώνευση – ασχέτως του εάν αυτή έγινε νομίμως, με βάση δηλαδή τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο – είναι συμβατή με τους κανόνες τους οποίους καθορίζει η ισχύουσα νομοθεσία και κατά πόσον αυτή επιτρέπεται, με βάση την θεμελιακή αρχή ότι συγχώνευση «η οποία δημιουργεί ή ενισχύει δεσπόζουσα θέση στις επηρεαζόμενες αγορές εντός της Δημοκρατίας κηρύσσεται ασυμβίβαστη με τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς»

Επισημαίνει δε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού «έχει υποχρέωση να μην επιτρέψει την ασυδοσία του νέου τραπεζικού υπερ-γίγαντα που έχει δημιουργηθεί μετά την συγχώνευση των δύο πρώην ανταγωνιστών, ούτε και την κατάχρηση από αυτόν της τεράστιας δύναμης που έχει αποκτήσει».

Κρούει παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «οι συνέπειες της συγχώνευσης είναι τόσο καταλυτικές, και υπαρκτοί οι κίνδυνοι η νέα (Υπερ)Τράπεζα Κύπρου να μετατραπεί σε έναν νέο δυνάστη και εκμεταλλευτή των οικονομιών των συμπατριωτών μας, ώστε να μην επιτρέπεται η απραξία της Επιτροπής σας και η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των τεκταινομένων, όπως δυστυχώς πράττετε.  Ατυχώς έχετε υιοθετήσει την θέση ότι επειδή η συγχώνευση επιτρέπεται με το άρθρο 31 του νόμου περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων, εσείς δεν θα πρέπει να επέμβετε, ακόμη και αν με βάση την νομοθεσία υποχρεούστε να το πράξετε».

Επιπλέον, ο νομικός υπαβάλλει στην ΕΠΑ ότι «η πρωτοφανής αυτή θέση αποτελεί στην ουσία άρνηση άσκησης των καθηκόντων σας και αποχή από την άσκηση οφειλόμενης ενέργειας κατά παράβαση του νόμου και ισοδυναμεί προς ματαίωση εφαρμογής της νομοθεσίας την οποία σας έχει εμπιστευθεί η πολιτεία να εφαρμόζετε».

Αυτούσια η επιστολή του κ. Ευσταθίου

8 Αυγούστου 2013

Προς
Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού
Λευκωσία

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι

Σας απευθύνω την παρούσα ανοικτή επιστολή  με αίτημα όπως  καθηκόντως επιληφθείτε του τεράστιας κρισιμότητας θέματος το οποίο προέκυψε λόγω της συγχώνευσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου και ειδικότερα του ζητήματος του μειοψηφικού ποσοστού 18+% της Λαϊκής στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας (Υπερ)Τράπεζας Κύπρου, η οποία προέκυψε με την συγχώνευση που αναφέρω πιο πάνω.

Η Επιτροπή σας όφειλε να είχε ήδη επέμβει αυτεπαγγέλτως στο ζήτημα της συγχώνευσης, εν όψει και των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας.

Είχατε και έχετε καθήκον να εξετάσετε κατά πόσον η συγχώνευση – ασχέτως του εάν αυτή έγινε νομίμως, με βάση δηλαδή τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο – είναι συμβατή με τους κανόνες τους οποίους καθορίζει η ισχύουσα νομοθεσία και κατά πόσον αυτή επιτρέπεται, με βάση την θεμελιακή αρχή ότι συγχώνευση «η οποία δημιουργεί ή ενισχύει δεσπόζουσα θέση στις επηρεαζόμενες αγορές εντός της Δημοκρατίας κηρύσσεται ασυμβίβαστη με τις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς»
.
Έχετε υποχρέωση να μην επιτρέψετε την ασυδοσία του νέου τραπεζικού υπερ-γίγαντα που έχει δημιουργηθεί μετά την συγχώνευση των δύο πρώην ανταγωνιστών, ούτε και την κατάχρηση από αυτόν της τεράστιας δύναμης που έχει αποκτήσει.

Οι συνέπειες της συγχώνευσης είναι τόσο καταλυτικές, και υπαρκτοί οι κίνδυνοι η νέα (Υπερ)Τράπεζα Κύπρου να μετατραπεί σε έναν νέο δυνάστη και εκμεταλλευτή των οικονομιών των συμπατριωτών μας, ώστε να μην επιτρέπεται η απραξία της Επιτροπής σας και η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των τεκταινομένων, όπως δυστυχώς πράττετε.  Ατυχώς έχετε υιοθετήσει την θέση ότι επειδή η συγχώνευση επιτρέπεται με το άρθρο 31 του νόμου περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων, εσείς δεν θα πρέπει να επέμβετε, ακόμη και αν με βάση την νομοθεσία υποχρεούστε να το πράξετε.

Η πρωτοφανής αυτή θέση αποτελεί στην ουσία άρνηση άσκησης των καθηκόντων σας και αποχή από την άσκηση οφειλόμενης ενέργειας κατά παράβαση του νόμου και ισοδυναμεί προς ματαίωση εφαρμογής της νομοθεσίας την οποία σας έχει εμπιστευθεί η πολιτεία να εφαρμόζετε.

Η Επιτροπή σας έχει ιδρυθεί και λειτουργεί με αποκλειστικό και μοναδικό σκοπό την εφαρμογή της νομοθεσίας περί Προστασίας του  ελεύθερου ανταγωνισμού και της νομοθεσίας περί Ελέγχου των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων. Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο άλλωστε υφίσταται η Επιτροπή σας και αυτήν την νομοθεσία οφείλετε να εφαρμόσετε.  Μοναδικός γνώμονας είναι η προστασία του καταναλωτή, του Κύπριου φορολογουμένου και του Κύπριου πολίτη, μέσω του νόμου, προς εφαρμογή του οποίου – επαναλαμβάνω – υφίσταται η Επιτροπή σας.

Ευρίσκεσθε ενώπιον της συγχώνευσης  των δύο πρώην γιγάντων της Κυπριακής Οικονομίας.

Με τους μετριότερους υπολογισμούς, η νέα (Υπερ)Τράπεζα Κύπρου ελέγχει πλέον πέραν του 70% της διατραπεζικής αγοράς και ελέγχει επίσης πέραν του 75% της JCC, την κτηματαγορά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις, αφού δεν υπάρχει σχεδόν κανένα σπίτι στην Κύπρο που να μην είναι υπερχρεωμένο στην νέα (Υπερ)Τράπεζα Κύπρου, το αποτέλεσμα δηλαδή της συγχώνευσης των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου.

Έχετε, επομένως, καθήκον να εξετάσετε κατά πόσον αυτό το «οικονομικό θηρίο» που δημιουργήθηκε με βάση το νόμο περί εξυγίανσης είναι συμβατό με την ανταγωνιστική αγορά. Οφείλετε να διαπιστώσετε ότι αυτή η συγχώνευση – προκειμένου να προκαλέσει έννομα αποτελέσματα – θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί προς την Επιτροπή σας, διότι έτσι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία περί συγχωνεύσεων. Οφείλετε να εξετάσετε πολύ προσεκτικά ποιες είναι οι συνέπειες από την δημιουργία του «θηρίου», ποιοι είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την καταλυτική και δραστική δεσπόζουσα θέση που πλέον κατέχει και ποια ενδεχομένως μέτρα  θα πρέπει να ληφθούν και ποιοι όροι να επιβληθούν ώστε να μη θυματοποιηθούν οι χρεώστες και οι δανειστές και ασφαλώς τα κυπριακά νοικοκυριά. Αυτό επιτάσσει και προβλέπει η νομοθεσία την οποία οφείλετε να εφαρμόσετε και για την οποία υφίσταται η Επιτροπή σας.

Ένα από τα μέτρα και τους όρους που οφείλατε να είχατε επιβάλει – και δεν το πράξατε – ήταν το τι θα έπρεπε – και πρέπει – να ισχύσει, προκειμένου να αποφευχθούν τα παιγνίδια που παίζονται, χωρίς νομική νομιμοποίηση, για τον έλεγχο της (Υπερ)Τράπεζας Κύπρου.

Το θέμα δεν είναι περιθωριακής ή ακαδημαϊκής σημασίας, όπως  κάποιος αδαής ενδεχομένως θα υποστήριζε. Αντιθέτως, αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας το οποίο και επηρεάζει όλους μας. Πρόκειται για συμφέροντα εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Είναι ήδη ευρέως διαδεδομένο ότι διάφορα «ταμεία» ή «funds», σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους στα παιχνίδια ελέγχου, περιμένουν σαν αρπακτικά το ξεπούλημα των περιουσιών των συμπατριωτών μας προκειμένου να τις αποκτήσουν σε εξευτελιστικές τιμές και με τον τρόπο αυτόν να  πολλαπλασιάσουν τα υπερκέρδη τους. Όλοι ομιλούν και ακούν για υπόγειες συνεννοήσεις ώστε το μειοψηφικό πακέτο της Λαϊκής, το οποίο παραδόξως και χωρίς νομική βάση κατέχει και διαχειρίζεται κατά τρόπο ανεξέλεγκτο η διαχειρίστρια (και μέσω αυτής ποίοι, αλήθεια;), για εμπιστευματοδόχους και δικηγόρους που φοράνε ταυτόχρονα «δύο και τρία καπέλα», ενεργούντες δηλαδή υπό διπλή ή και τριπλή πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενη ιδιότητα.

Το ερώτημα είναι, ασφαλώς, γιατί δεν έχετε επέμβει αυτεπαγγέλτως –όπως ο νόμος ορίζει – ώστε να ξεκαθαρίσει το ζοφερό αυτό και σαθρό περιβάλλον, μέσω επιβολής όρων τους οποίους έχετε εξουσία αλλά –ιδίως – καθήκον να επιβάλλετε;

Γιατί δεν έχει ξεκινήσει έστω μία επιμέρους έρευνα;

Για ποίο λόγο αφήνονται ανενόχλητοι όλοι όσοι προσπαθούν μέσω μειοψηφικής συμμετοχής να ελέγξουν την νέα (Υπερ)Τράπεζα Κύπρου;

Η απάντηση ότι η συγχώνευση προβλέπεται από τον περί Εξυγίανσης Νόμο είναι τουλάχιστον εξωφρενική. Είναι πρωτοφανές ένας άκρως σημαντικός θεσμός όπως η ΕΠΑ να  επικαλείται άλλη νομοθεσία προκειμένου να παρεμποδιστεί ή να ματαιωθεί η εφαρμογή του νόμου, τον οποίο της έχει εμπιστευθεί η Πολιτεία, ενέργεια η οποία αποτελεί, σύμφωνα με το άρθρο 373 του Κεφ.154, ποινικό αδίκημα. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι την νομιμότητα ή την σκοπιμότητα της συγχώνευσης που οφείλατε να είχατε εξετάσει αλλά τις συνέπειές της επί του Ανταγωνισμού.

Το γεγονός ότι η συγχώνευση των δύο γιγάντων της οικονομίας της πατρίδας μας αποτελεί Συγκέντρωση/Συγχώνευση Εξυγίανσης δεν αποτελεί νομιμοποιητικό λόγο της αδράνειας αλλά αντιθέτως επιβάλλει και αυτής τον έλεγχο. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε επί του προκειμένου τις υποθέσεις Kraft/Chipita , Καμάρι ΑΕ/Βοσινάκη ,IBM/Wibau , Thyssen-Hueller  όπως ασφαλώς και άλλες πολλές, όπου κρίθηκε ότι η επίκληση της «failing company defense» είναι ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια του ελέγχου της συγχώνευσης, ενέργεια την οποία οφείλετε να πράξετε και η οποία καθίσταται ακόμη πιο επιβεβλημένη λόγω της τεράστιας διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου της νέας (Υπερ)Τράπεζας Κύπρου και των κινδύνων που εγγενώς αυτή παρουσιάζει  

Καλείστε, επομένως, όπως, ασκώντας τις εξουσίες σας και το καθήκον ενέργειας με  το οποίο σας έχει περιβάλει η πολιτεία και η νομοθεσία, εξετάσετε τις συνέπειες της συγχώνευσης εξυγίανσης Λαϊκής /Κύπρου και επιβάλετε όρους με βάση τους οποίους θα προστατεύετε όχι μόνον τους δανειστές αλλά και τους χρεώστες και τους μικρομετόχους, τις οικονομίες και την ιδιοκτησία του Κυπριακού νοικοκυριού, την οικογενειακή περιουσία και επιχείρηση, αλλά και τους θεσμούς. Υποχρεούστε να επιβάλετε όρους σύμφωνα με τους οποίους θα τύχει χειρισμού το μειοψηφικό πακέτο του 18+% αλλά και των υπόποιπων μειοψηφικών πακέτων.

Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε την οικονομία και τον κάθε συμπολίτη από τα παιγνίδια εξουσίας και ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ουδείς μπορεί να δρα ασύδοτος και ανεύθυνος .

Επ’ αυτού εξουσία έχετε. Θέληση επιδεικνύετε;


Κωστής Ευσταθίου
Δικηγόρος