Σε μείζον ζήτημα τείνει να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση σε σχέση με την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου. Η ΔΕΦΑ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την ρωσική εταιρεία ITERA, με στόχο οι δύο πλευρές να καταλήξουν στο θέμα της τιμής του ΦΑ. Ωστόσο, ρωσικοί επιχειρηματικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις κύκλων εντός της ΑΗΚ καθώς και πολιτικών παραγόντων προκειμένου να μπει στο τραπέζι και η εταιρεία που ήρθε δεύτερη στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε.
Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ Υπουργού Ενέργειας και Προεδρικού για το θέμα. Την πληροφορία αυτή διέψευσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο. Είπε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του Προεδρικού. Σε ότι αφορά την διαδικασία που ακολουθούνται στις διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΦΑ έχει το πάνω χέρι ώστε να γίνει νόμιμα η διαδικασία.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πηγές που εμπλέκονται άμεσα στον τομέα της ενέργειας, υπάρχει όντως διάσταση απόψεων για το θέμα της επιλογής της εταιρείας. Μάλιστα εκφράζεται μεταξύ άλλων η άποψη ότι η προσφορά της ITERA, δεν είναι η πιο συμφέρουσα και πως θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες λύσεις μεταξύ των οποίων η πρόταση της Noble για έλευση ΦΑ από το οικόπεδο Αφροδίτη μέχρι το 2016. Η άλλη επιλογή, η οποία θεωρείται από την ίδια πηγή ως η πιο συμφέρουσα, αφορά πρόταση ισραηλινών συμφερόντων, για έλευση ΦΑ από το οικόπεδο Ταμάρ.
Μιλώντας στο SigmaLive, ο τέως Υπουργός Ενέργειας, Νεοκλής Συλικιώτης, έκανε λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στο να καταλήξουμε σε συμφωνία για την ενδιάμεση λύση, προσθέτοντας ότι αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί και πολλά προβλήματα. Τόνισε ότι οι όροι προκήρυξης του διαγωνισμού, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά και να μην διαφοροποιηθούν αφού κάτι τέτοιο ενδέχεται να δημιουργήσει νομικό ζήτημα στην πλευρά μας.
Πολιτικές διαστάσεις
Πάντως το όλο θέμα παίρνει πλέον και πολιτικές διαστάσεις, αφού σύμφωνα με έγκυρη πηγή, κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να απογοητεύσουμε εκ νέου τα ρωσικά συμφέροντα λίγους μήνες μετά το κούρεμα καταθέσεων. Η Λευκωσία πλέον, καλείται να βάλει στη ζυγαριά, από τη μια το δεδομένο αυτό και από την άλλη το συμφέρον του τόπου.