Στο μικροσκόπιο της Ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας έχει τεθεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον της ΔΕΦΑ για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου μέχρι η Κύπρος να μπορέσει να αξιοποιήσει τα δικά της κοιτάσματα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρία του Δ.Σ. της ΔΕΦΑ, η οποία αν και έχει ήδη καταλήξει στον προτιμητέο προσφοροδότη, τη Ρωσική ITERA, εξετάζει το ενδεχόμενο να ξανανοίξει τη διαδικασία προσφορών. Ταυτόχρονα καταγράφεται μια προσπάθεια από κύκλους της ΑΗΚ, αλλά και από πολιτικούς παράγοντες να ανατραπούν τα δεδομένα, με απώτερο στόχο να συνεχίσει η παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κύπρο με πρώτη ύλη τα υγρά καύσιμα.
Με βάση στοιχεία που έχει ενώπιον της η ΔΕΦΑ, αλλά και η κυβέρνηση, η συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο αντί τα υγρά καύσιμα θα μειώσει το κόστος, με ανάλογο όφελος στον Κύπριο καταναλωτή, μέχρι και 30%. Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ενδιάμεση λύση, η ΑΗΚ συνεχίζει να παραγγέλλει απευθείας υγρά καύσιμα (δαπανώντας περίπου €650 εκατ. ετησίως).
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ρώσων Επιχειρηματιών στην Κύπρο κ. Yuri Pianykh, δήλωσε στο SigmaLive ότι «θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό το θέμα, θα είναι ένα μήνυμα για τις Κυπριακές προθέσεις έναντι των Ρωσικών επιχειρήσεων». Ο Σύνδεσμος λειτουργεί στην Κύπρο εδώ και 18 χρόνια. Η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα αισθάνεται, ειδικά μετά το κούρεμα των καταθέσεων τον περασμένο Μάρτιο, ότι η κυπριακή πλευρά προβαίνει μεν σε υποστηρικτές διακηρύξεις, αλλά στην πράξη δεν λειτουργεί ανάλογα έναντι των ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας. Στην περίπτωση δε της ενδιάμεσης λύσης επιστρατεύονται διάφορες δικαιολογίες για να μην κατακυρωθεί μια προσφορά στην οποία μια ρωσική εταιρεία είχε την πιο συμφέρουσα για την Κύπρο πρόταση και η αναθέτουσα αρχή έκρινε με πλήρη διαφάνεια ότι η ITERA ήταν ο προτιμητέος προσφοροδότης.
Μεταξύ των μελών του Συνδέσμου Ρώσων Επιχειρηματιών στην Κύπρο είναι η Russian Commercial Bank, Promsvyazbank, Interros International Investments Ltd, Onexim Services Ltd, Lukoil Cyprus Ltd, Unicom Management Services (Cyprus) Ltd και ITERA Group Ltd. Ενώ, επίτιμο μέλος του συμβουλίου του Συνδέσμου ήταν και ο μέχρι πρόσφατα πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Vyacheslav Shumskiy.
Καλά ενημερωμένες πηγές του SigmaLive σημείωναν ότι, αυτή την στιγμή καταβάλλεται μια προσπάθεια λανθασμένης ερμηνείας πολιτικών αποφάσεων σχετικά με τη διάρκεια του συμβολαίου, ούτως ώστε η ΔΕΦΑ να αναγκασθεί επαναρχίσει μερικώς την όλη διαδικασία, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη δεύτερη φθηνότερη εταιρεία. Η πολιτική απόφαση για επέκταση της διάρκειας της ενδιάμεσης λύσης σε πέντε χρόνια, ήταν καθ’ όλα εντός του πλαισίου της αρχικής προκήρυξης και η ΔΕΦΑ θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την ITERA. Αδιευκρίνιστο πώς, ενώπιον της ΔΕΦΑ τίθεται σήμερα θέμα επέκτασης της συμφωνίας σε έξι χρόνια, που ανατρέπει τους όρους της αρχικής προσφοράς και αναγκάζει τον οργανισμό να επαναφέρει στο τραπέζι και το δεύτερο φθηνότερο προσφοροδότη.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, διαφαίνεται μια διάσταση απόψεων μεταξύ, από τη μια, του Προεδρικού, όπου σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποφασίσθηκε η πενταετής διάρκεια του συμβολαίου, όπως προβλέπεται στην προσφορά και από την άλλη, του Yπουργού Εμπορίου Γιώργου Λακκοτρύπη. Δεν πέρασε απαρατήρητη η ενέργεια του κ. Λακκοτρύπη, με δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη, να προκαταλάβει απόφαση την οποία σήμερα συνεδριάζει για να λάβει η ΔΕΦΑ σχετικά με το κατά πόσον θα καλέσει και το δεύτερο φθηνότερο προσφοροδότη σε διαπραγματεύσεις.
Το ζήτημα έχει σοβαρές διπλωματικές και οικονομικές προεκτάσεις και αναμένεται – αναλόγως της έκβασης του – να έχει τόσο εσωκυβερνητικές όσο και διεθνείς προεκτάσεις.
Συμμαχία Πολιτών: Η διαδικασία μπάζει νερά από παντού
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Συμμαχία Πολιτών, η οποία κάνει λόγο για αδιαφανείς και ύποπτες διαδικασίες σε σχέση με την ενδιάμεση λύση, αφού όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει τους όρους του διαγωνισμού κατά το δοκούν προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της κυπριακής οικονομίας.
«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να εφαρμόσει διαφανείς διαδικασίες και να ενημερώσει πλήρως σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός και με ποιο τρόπο χειρίζεται αυτό το ευαίσθητο θέμα. Καλούμε επίσης τη Βουλή να εξετάσει το θέμα ως κατεπείγον προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα», καταλήγει η ανακοίνωση.