News Local Στήριξη από δασκάλους στις Σχ.Εφορείες-Θα αντιδράσουν με κάθε μέσο οι γονείς

Στήριξη από δασκάλους στις Σχ.Εφορείες-Θα αντιδράσουν με κάθε μέσο οι γονείς

Ανησυχία προκαλεί στους εκπαιδευτικούς κύκλους, οι προσπάθειες κατάργησης των σχολικών εφορειών από την προωθούμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την μεταρρύθμιση, ο θεσμός των σχολικών εφορειών θα βρίσκεται στα χέρια των Δήμων, και σε καμία περίπτωση η δομή δεν θα ομοιάζει με την υπάρχουσα, γεγονός που πρώρα απ΄όλα ενόχλησε τους εκπροσώπους και τα μέλη των σχολικών εφορειών, που σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτονται να αντιδράσουν, ώστε να αποτρέψουν αυτή η εξέλιξη.

Ο  πρόεδρος των σχολικών εφορειών, κ. Ντίνος Έλληνας, μιλώντας στο SigmaLive, σημείωσε μεταξύ άλλων πως, πρόκειται για θέατρο του παράλογου που σκοπό έχει να εξυπηρετηθούν οι Δήμοι σε μια διαδικασία «πάρε-δώσε» κατά την οποία οι εφορείες είναι το «δώσε», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μέχρι τώρα συμβολή των σχολικών εφορειών.

Οι γονείς

Την θέση τους για την προσπάθεια κατάργησης των σχολικών εφορειών, εξέφρασαν μέσω ανακοίνωσής τους και οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης.Στην οποία εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους, σημειώνοντας μάλιστα πως, «μία τέτοια απόφαση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και θα οδηγήσει το δημόσιο σχολείο σε μαρασμό».

Σημειώνουν μάλιστα πως μια τέτοια απόφαση υιοθετηθεί θα αντιδράσουν με κάθε μέσο.

Στην ανακοίνωση παραθέτουν ερωτήματα όπως, «το πως θα μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκρίνονται άμεσα στα τηλεφωνήματα της διεύθυνσης ενός σχολείου που θα αφορά κτιριακά προβλήματα, προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, προβλήματα με το προσωπικό, προβλήματα ασφάλειας, κ.ά., αφού σήμερα οι πλείστοι Δήμοι, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα παράπονα των δημοτών, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που παρουσιάζονται στις δημαρχεύουσες περιοχές τους; Το σχολείο δεν είναι δρόμος που μπορεί να διορθωθεί και αύριο, ή ένα πεζοδρόμιο που έχει χόρτα και μπορεί να περιμένει. Το σχολείο έχει να κάνει με ψυχές, με παιδιά, με το μέλλον του τόπου και δεν πρέπει να αφεθεί στα γραφειοκρατικά γρανάζια μιας βραδυκίνητης μηχανής, Άλλος παράγοντας που μας ανησυχεί είναι το ότι, όπως όλοι γνωρίζουν, οι πλείστοι Δήμοι είναι καταχρεωμένοι και ζητούν τη στήριξη του κράτους για να πληρώσουν τα χρέη τους. Με αυτά τα δεδομένα ποιος μπορεί να είναι σίγουρος για τη σωστή οικονομική διαχείριση των κονδυλίων που δίνονται για τις ανάγκες των σχολείων;».

Επιπρόσθετα αναφέρουν,«διερωτόμαστε γιατί προωθήθηκαν αλλαγές στον Περί Σχολικών Εφορειών Νόμο, και έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, εάν στόχος του Κράτους είναι η διάλυση των Σχολικών Εφορειών; Ο νέος νόμος για τις Σχολικές Εφορείες, τον οποίο χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή, θα αναβαθμίσει τις σχολικές εφορείες και θα τις κάνει πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Εύλογα διερωτάται κανείς ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με τη μεταφορά στους Δήμους του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των σχολείων, των κονδυλίων που παραχωρεί το κράτος για κάθε σχολείο αλλά και της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Σχολικών Εφορειών».

Επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία τους ,σημειώνουν τέλος πως, «αν η κυβέρνηση προχωρήσει με την κατάργηση των Σχολικών Εφορειών και την ανάθεση του ρόλου και του έργου τους στους Δήμους, δηλώνουμε ότι ως Οργανωμένοι Γονείς θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό μέσο».

Η ΠΟΕΔ
Την θέση των οργανωμένων γονέων, φαίνεται να ενστερνίζονται και οι δάσκαλοι, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ, Φίλιο Φυλακτού, να αναφέρει σε δηλώσεις του πως, η πιθανή κατάργηση των σχολικών εφορειών θα προκαλέσει προβλήματα.

«Το ζητούμενο για εμάς είναι να εξυπηρετούνται οι σχολικές μονάδες και να καλύπτονται οι ανάγκες που έχουν σε υλικοτεχνική και άλλη υποδομή, το συντομότερο δυνατό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», είπε.

«Έχουμε την εντύπωση και την πεποίθηση ότι σήμερα προσπαθούμε να βελτιώσουμε κάποιες αδυναμίες που παρουσιάζονται λόγω της μη κοινής πολιτική από κάποιες σχολικές εφορείες. Αν μπουν κάτω από τους Δήμους, όμως οι εφορείες,  με τα τόσα προβλήματα που έχουν να διαχειριστούν οι δήμοι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά άλλα, που σήμερα λύνονται σωστά», εξήγησε ο κ. Φυλακτού.

Τέλος, σημείωσε πως, «εάν υπάρχουν τώρα καθυστερήσεις σκεφτείτε τι θα γίνει τώρα. Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού των σχολικών εφορειών».

 

Top