News Local Απίστευτο: Οι ΥΚΕ έκλεισαν τον πατέρα τους ψυχιατρείο και δεν τους ενημέρωσαν

Απίστευτο: Οι ΥΚΕ έκλεισαν τον πατέρα τους ψυχιατρείο και δεν τους ενημέρωσαν

Απίστευτο κι όμως… κυπριακό. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας οδήγησαν στο ψυχιατρείο άνδρα, με υποχρεωτικό διάταγμα, χωρίς να ενημερώσουν τα παιδιά του. Το όλο ζήτημα έρχεται στο φως μέσα από έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο γραφείο της οποίας υποβλήθηκε σχετικό παράπονο από τα παιδιά του άνδρα.

Παρόλο που στην επιστολή του παραπόνου σημειώνονται και άλλα ζητήματα, πέραν του πιο πάνω, μέσα από τηλεφωνικές επαφές που το Γραφείο της επιτρόπου είχε με την κόρη του, η ουσία του αντικείμενου του παραπόνου διαφάνηκε ότι ήταν η παράλειψη των Υ.Κ.Ε. να ενημερώσουν την οικογένεια για τη διαδικασία υποχρεωτικής εξέτασης και νοσηλείας του, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας από το 2003. Από τη διάγνωσή του τότε μέχρι και την υποβολή του παραπόνου, δεν υπήρξε, όπως σημειώθηκε από τους παραπονούμενους, ουσιαστική εμπλοκή ή ενδιαφέρον από τις Υ.Κ.Ε. σε σχέση με την ψυχική του υγεία, ενώ το υποστηρικτικό του πλαίσιο ήταν πάντοτε τα παιδιά και οι οικείοι του.

Σύμφωνα με τους παραπονούμενους, στις 14 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα των Υ.Κ.Ε, ο άνδρας μεταφέρθηκε για υποχρεωτική εξέταση και, ακολούθως, για υποχρεωτική νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Για την όλη, δε, διαδικασία, δεν υπήρξε, όπως σημειώνεται, καμία προηγούμενη ενημέρωση ή/και συνεννόηση με κανένα από τα μέλη της οικογένειάς του, γεγονός που δεν μπορεί, σύμφωνα με τους παραπονούμενους, να δικαιολογηθεί και συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του ως ατόμου με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης του παραπόνου από το Γραφείο της Επιτρόπου, ζητήθηκαν και εξασφαλίστηκαν οι θέσεις των Υ.Κ.Ε οι οποίες παρατίθενται πιο κάτω:

• Στις 12 Νοεμβρίου 2018, λήφθηκε, από τις Υ.Κ.Ε. αναφορά από γείτονά του, ο οποίος τυγχάνει να είναι και Ανώτερος Νοσηλευτικός Λειτουργός, ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

• Στη βάση της εν λόγω πληροφόρησης, Λειτουργός των Υ.Κ.Ε. επισκέφθηκε, με συνοδεία αστυνομικού, την οικία του και διαπίστωσε ότι, τόσο αυτός όσο και η οικία του, βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση ενώ η επικοινωνία μαζί του ήταν σχεδόν αδύνατη.

• Ειδικότερα, ο άνδρας ήταν νηστικός, βρώμικος, ατημέλητος, με σχισμένα ρούχα και τα πόδια του ήταν «ανησυχητικά κόκκινα και φουσκωμένα».

• Όταν ο εν λόγω Λειτουργός επιχείρησε να αξιολογήσει την κατάστασή του, αυτός αντέδρασε και προέβη σε άσεμνη χειρονομία.

• Οι χώροι υγιεινής του σπιτιού υπολειτουργούσαν, υπήρχαν χώματα και ακαθαρσίες παντού και το στρώμα όπου κοιμόταν ήταν βρώμικο χωρίς σκέπασμα.

• Ενόψει των ανωτέρω οι Υ.Κ.Ε. προχώρησαν στις διαδικασίες έκδοσης διατάγματος υποχρεωτικής εξέτασης και νοσηλείας του.

• Ο λόγος για τον οποίον τα παιδιά του δεν ενημερώθηκαν για την εν λόγω διαδικασία, ήταν το επείγον της κατάστασης και η ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του ιδίου.

• Σημειώνεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε το σχετικό διάταγμα, ενημερώθηκε για τους λόγους της μη άμεσης ενημέρωσης των παιδιών του, ενώ αναφέρεται ότι τα παιδιά του έλαβαν ενημέρωση για τα ανωτέρω, μόλις αυτός εισήχθη στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

• Ο άνδρας, μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας του, επέστρεψε στο υποστατικό όπου διαμένει, ενώ έγιναν προσπάθειες από τις Υ.Κ.Ε. για παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ή/και εισδοχής του σε Στέγη Ηλικιωμένων, χωρίς αποτέλεσμα, αφού περιγράφεται ως ιδιαίτερα αρνητικός στα πιο πάνω.

• Οι Υ.Κ.Ε. σημειώνουν ότι η συνεργασία τους με την οικογένειά του αλλά και με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και άλλους φορείς συνεχίζεται, στο πλαίσιο της Προληπτικής Εργασίας και Στήριξης Οικογενειών με Ενήλικα Άτομα, με σκοπό τη στήριξη και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του ιδίου.

Μεταξύ άλλων, η Επίτροπος στην έκθεσή της αναφέρει: «δεν παραγνωρίζω τον χαρακτήρα του επείγοντος για την παρέμβαση και την αντιμετώπιση της κατάστασης του πατέρα των παραπονούμενων, την οποία οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έκριναν ότι έχρηζε άμεσης νοσηλείας. Το γεγονός όμως αυτό, δεν δικαιολογεί την απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας επικοινωνίας, αν όχι διαβούλευσης, με τους οικείους του».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Top