Μείωση κονδυλίων αλλά και μείωση αιτήσεων παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό, καταγράφουν στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Υπ. Υγείας, Πάμπου Χαριλάου, το κονδύλι για τις παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό για το 2013 είναι μειωμένο από άλλες χρονιές και ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, υπάρχει πληθώρα αιτημάτων από ασθενείς οι οποίοι ζητούν παραπομπή τους στο εξωτερικό. Ωστόσο εξήγησε, τα αιτήματα μειώνονται χρόνο με το χρόνο και αυτό οφείλεται είπε στη διαχείριση των δύσκολων περιστατικών τόσο σε δημόσια, όσο ιδιωτικά νοσηλευτήρια γεγονός που εξασφαλίζει την ορθότερη διαχείριση του κονδυλίου.  

Τα κριτήρια και οι παραπομπές ασθενών εκτός Κύπρου

O κ. Χαριλάου, εξήγησε παράλληλα πότε δικαιολογείται η μετάβαση ασθενή στο εξωτερικό. 

Για να μεταβεί ασθενής στο εξωτερικό, πρέπει είπε, οι ανάγκες της υγείας του να μην εξυπηρετούνται στο δημόσιο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο οποίο θα παραπέμψει τον ασθενή το Υπ. Υγείας.

Το αίτημα ενός ασθενή, αποστέλλεται στη συνέχεια σε επιτροπή ειδικών η οποία αποφασίζει κατά πόσο είναι εφικτή η οποία θεραπεία να γίνει στην Κύπρο. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, τότε ο ασθενείς δικαιούται να παραπέμψει το αίτημά του σε δευτεροβάθμιο όργανο το οποίο θα επανεξετάσει το αίτημά του. Τον τελικό λόγο, πρόσθεσε, τον δίνει ο Υπουργός Υγείας.

Κριτήριο αποστολής στο εξωτερικό, τόνισε ο κ. Χαριλάου,  δεν είναι το κατά πόσο υπάρχουν χρήματα αποστολής στο εξωτερικό αλλά αν οι ανάγκες του αιτούντος ασθενή, εξυπηρετούνται στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα της Κύπρου.

Τα συνηθέστερα περιστατικά που δεν προσφέρονται στην Κύπρο, εξήγησε ο κ. Χαριλάου, αφορούν εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες καρκινοπαθών ή νευροχειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες αποκατάστασης.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν πειραματικές θεραπείες που δεν εμπίπτουν στα πλαίσια των προνοιών, του Υπ. Υγείας.

Γιατροί από το εξωτερικό

Μια άλλη παράμετρος που λειτούργησε θετικά είναι η «πρόσκληση» γιατρών από κέντρα αριστείας του εξωτερικού οι οποίοι χειρουργούν ασθενείς στην Κύπρο και πολλοί από αυτούς, είπε ο κ. Χαριλάου, είναι Κύπριοι γιατροί που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Σε δύο μήνες σε εφαρμογή η διασυνοριακή υγεία

Σε δύο μήνες, τον Οκτώβριο, πρόσθεσε ο κ. Χαριλάου, τίθεται σε εφαρμογή, η ευρωπαϊκή οδηγία για τη διασυνοριακή υγεία.

Η οδηγία 2011/24/ΕΕ για τα δικαιώματα των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης  αποσαφηνίζει τους κανόνες πρόσβασης στην περίθαλψη σε άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς και τους κανόνες επιστροφής ιατρικών εξόδων.

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2013 για να θεσπίσουν εθνικούς νόμους εφαρμογής της οδηγίας.

Τα ωφελήματα της διασυνοριακής υγείας

  • Ασθενείς θα λαμβάνουν περίθαλψη σε όλη την ΕΕ
  • Επαγγελματίες του χώρου της υγείας θα εργάζονται σε διάφορες χώρες της ΕΕ
  • Υψηλότερες προσδοκίες όσον αφορά την περίθαλψη
  • Νέες εξελίξεις στις τεχνολογίες υγείας.