Μάχη σκοτεινών συμφερόντων, κρύβεται πίσω από την Τράπεζα Κύπρου, τον έλεγχο της οποίας διεκδικούν πολιτικά πρόσωπα, μεγαλοδικηγόροι και θεσμικοί αξιωματούχοι. Αναγκαία, κρίνεται, η παρέμβαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, καθώς φέρεται να υπάρχει επικίνδυνη συγκέντρωση ελέγχου.
Πίσω από την διεκδίκηση του ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου και τα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται αναδύεται δυσωδία.
Δύο μεγάλα λόμπι διεκδικούν τον έλεγχο. Στο κάθε ένα από αυτά, υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, μεγαλοδικηγόροι, επιχειρηματίες αλλά και θεσμικοί αξιωματούχοι.
Τα μέλη του κάθε λόμπι αλληλοϋποστηρίζονται, καθώς με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούν και τα δικά τους συμφέροντα και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Η κατάσταση, που επικρατεί μπορεί να χαρακτηριστεί και απόλυτο χάος.
Εκκρεμεί το ξεκαθάρισμα σημαντικών παραμέτρων όπως, ποιοι θα διοριστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, πότε θα αρχίσει η εκκαθάριση της "κακής" Λαϊκής, αλλά και τί θα γίνει με το διαχωρισμό της σε εμπορική και τράπεζα ακινήτων.
Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ο κερδισμένος από αυτή τη μάχη τιτάνων, όπως τη χαρακτήρισαν και χθές οι Τομές στα Γεγονότα, θα ελέγχει επί της ουσίας το χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου και όχι μόνο.
Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι αρκετό για να κατανοήσουμε τους λόγους που αρκετοί μεγαλόσχημοι και μεγαλοπαράγοντες έχουν μπεί σ' αυτόν τον πόλεμο συμφερόντων.
Μετά την απορρόφηση της Λαϊκής, η Τράπεζα Κύπρου, αποκτά τον έλεγχο της διατραπεζικής αγοράς. Το ποσοστό της φτάνει μέχρι και το 70%.
Την ίδια ώρα, διασταυρωμένες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η Τράπεζα Κύπρου ελέγχει πλέον και το 75% της JCC, άρα το μεγαλύτερο όγκο των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες.
Συνεπώς, πρόκειται για μια τράπεζα τεραστίων διαστάσεων.
Γίνεται αντιληπτό ότι αυτός που θα κατέχει τα σκήπτρα, θα μπορεί να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα, τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, αλλά και τη κτηματαγορά, καθώς τα πλείστα των νοικοκυριών και όχι μόνο διατηρούν δάνεια είτε στην Λαϊκή, είτε στην Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες συνθέτουν τη νέα Τράπεζα Κύπρου.
Η συγκέντρωση τόσο μεγάλης ισχύος στα χέρια λίγων, μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνη.
Που είναι η ΕΠΑ;
Έγκριτοι νομικοί που μίλησαν στο Σίγμα, απορούν και εξίστανται γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμη η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, εκφράζοντας τη θέση ότι οι νόμοι δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα τα πάντα να τελούν υπό διάλυση.
Ισχυρότερο το πρώτο «λόμπι»
Τα δεδομένα και οι συμμαχίες, όπως διαμορφώνονται, δείχνουν ότι το ένα από τα δύο λόμπι έχει το πάνω χέρι.
Έγκυρες πηγές εξέφρασαν στο Σίγμα τη βεβαιότητα ότι η Κεντρική Τράπεζα, έχοντας τον έλεγχο του 18,5% των μετοχών της "κακής" Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, θα κερδίσει τη μάχη, καθώς καθίσταται μεγαλομέτοχος.
Η Κεντρική Τράπεζα, είναι η αρχή εξυγίανσης αλλά και ο επόπτης.
Συνεπώς εάν δεν διοριστεί εκκαθαριστής στην Τράπεζα, ο έλεγχος της Τράπεζας Κύπρου μέσω του 18,5% των μετοχών βρίσκεται στην αρχή εξυγίανσης και δη στην Κεντρική.
Σκεπτικισμός στη Νομική Υπηρεσία
Κύκλοι της νομικής υπηρεσίας, ανέφεραν στο Σίγμα, ότι φαίνεται πως δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα, ώστε να δικαιολογείται παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα.
Αναγνωρίζεται, ότι εμπορικά και ηθικά υπάρχει ζήτημα, για το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα, καθίσταται επί της ουσίας και επόπτης και εποπτευόμενος στην Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο, νομικά αυτό το γεγονός καλύπτεται.
«Πρέπει να επέμβει η ΕΠΑ»
Δεν είναι αργά για να επέμβει η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και να αποτρέπει την συγκέντρωση δύναμης εντός του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, τόνισε ο νομικός και πρώην μέλος της ΕΠΑ, Κώστας Ευσταθίου.
Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, τόνισε ότι πρόκειται για κλασική υπόθεση συγκεντρωτισμού, επισημαίνοντας πως το θέμα θα έπρεπε να τεθεί υπό το μικροσκόπιο της ΕΠΑ, όχι μόνο σε κυπριακό αλλά ενδεχομένως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Ευσταθίου τόνισε πως ακόμα και αν η ΕΠΑ επίθετο, υπό την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος, θα μπορούσε να δώσει την έγκριση της με όρους και προϋποθέσεις, θέτοντας ουσιαστικά ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των νοικοκυριών, τα πλείστα εκ των οποίων έχουν δάνεια είτε στην Τρ. Κύπρου είτε στην πρώην Λαϊκή. Δεν μπορεί, υπέδειξε, το 18,5% να αναλάβει τον έλεγχο του θηρίου και να δρουν ανεξέλεγκτα, ώστε να έχουν πλειοψηφία του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί και μια ξένη δύναμη/χώρα, πως για παράδειγμα η Τουρκία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την Κύπρο γενικότερα.