News Local Η απάντηση της Αστυνομίας στο Sigmalive για τα απανωτά θανατηφόρα

Η απάντηση της Αστυνομίας στο Sigmalive για τα απανωτά θανατηφόρα

Τα τρία τελευταία θανατηφόρα τροχαία τα οποία σημειώθηκαν σε λιγότερο από 48 ωρες και ήρθαν να προστεθούν στη μακάβια λίστα των συναθρώπων μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο δρόμο, εκτός από οδύνη, δημιουργούν προβληματισμό αλλά και θυμό για το τι είναι τελικά, αυτό που φταίει. 

 

Το τροχαίο στο Καϊμακλί, το πρωί του Σαββάτου (13/9), με θύμα τον 69χρονο Μιχάλη Σεβαστίδη, ο οποίος επέβαινε σε ηλεκτροκίνητο αναπηρικό τροχοκάθισμα, σχολίασε ο Πρόεδρος Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης μέσα από το facebook.

Ο κ. Λαμπριανίδης, καταλόγισε ξεκάθαρες ευθύνες και στο έργο της Αστυνομίας γράφοντας: «Ήταν θέμα χρόνου, δυστυχώς συνέβηκε. Ένα άτομο σε αναπηρικό τροχοκάθισμα ο οποίος αναγκασμένος να διακινείται στο δρόμο, αφού τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα αυτοκίνητα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και έχασε τη ζωή του. Ευθύνες φέρει και η αστυνομία, η οποία δεν επιτηρεί επαρκώς το οδικό δίκτυο και δεν δίνει σημασία σε πολλές τροχαίες παραβάσεις που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας εντός των πόλεων. Παραβάσεις στις οποίες επειδή δεν τιμωρούνται οι οδηγοί νοιώθουν ατιμώρητοι και οδηγούν απρόσεκτα, συχνά κάνοντας πιο σοβαρές παραβάσεις. Παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμια + απρόσεκτοι οδηγοί = τροχαία ατυχήματα. Σίγουρα φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας, σε αυτή την περίπτωση οι αρχές που δεν εκτελούν τα καθήκοντα τους επαρκώς. Αιωνία η μνήμη και κουράγιο στην οικογένεια του θανόντα. Ελπίζουμε να είναι ο τελευταίος που χάνεται τόσο άδικα».

Το Sigmalive, επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, δίνοντας του το βήμα για να τοποθετηθεί σε σχέση με την κριτική που δέχεται το Σώμα.

Ο  κ. Ανδρέου απάντησε ως εξής:  «Λυπούμαστε για τον χαμό ακόμα τριών συνανθρώπων μας τις δυο τελευταίες ημέρες και θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς των προσώπων που  έχασαν την ζωή τους τόσο άδικα. Παρόλο που η Αστυνομία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για πρόληψη και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ηγείται των προσπαθειών στα σχολεία στα στρατόπεδα και αλλού, όπου είναι εφικτό, ιδίως για την ενημέρωση της νέας γενιάς. Εντούτοις, η προσπάθεια αυτή, χρειάζεται να ενδυναμωθεί και να αποκτήσει πιο συνεκτικό χαρακτήρα, με την συμβολή όλων των Φορέων, της Πολιτείας, της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, αν δεν αλλάξουμε οδική συνείδηση θα συνεχίζουμε να θρηνούμε θύματα στους δρόμους. Σήμερα θρηνούμε ένα άγνωστο, αύριο, ίσως θρηνήσουμε το παιδί μας, τον αδελφό μας, το φίλο μας. Δεν είναι ώρα για επίρριψη ευθυνών. Με σοβαρότητα, όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στην μείωση των οδικών δυστυχημάτων. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται  παντού. Η Αστυνομία δεν μπορεί από μόνη της. Για να μειώσουμε τους θανάτους στο δρόμο, ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός. Εμείς, βρισκόμαστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και δίνουμε την μάχη για τη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών δυστυχημάτων».

Επιπρόσθετα, ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, συγκεκριμένα στοιχεία γύρω από το έργο της Δύναμης, όπως αυτό καταγράφεται στις εξώδικες καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις ασυνείδητων οδηγών.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

1) Παρακώληση κυκλοφορίας      

2018: 2,475   

2019 (Mέχρι 13 Σεπτεμβρίου): 2,231

2) Παραβίαση σημάτων τροχαίας               

2018: 13,327

2019 (Mέχρι 13 Σεπτεμβρίου): 10,785

3) Στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμιο ή πεζόδρομο

2018: 4,502   

2019 (Mέχρι 13 Σεπτεμβρίου): 4,620

4) Στάθμευση σε χώρους στάθμευσης αναπήρων               

2018: 1,722   

2019 (Mέχρι 13 Σεπτεμβρίου): 2,513

5) Άλλες παράνομες σταθμεύσεις (διαβάσεις πεζών, ποδηλατόδρομος, αντίθετη πορεία οχήματος, άλλες παράνομες στάσεις ή σταθμεύσεις)      

2018: 5,586  

2019 (Mέχρι 13 Σεπτεμβρίου):  3,756

6) Διπλή κίτρινη γραμμή  

2018: 2,701   

2019 (Mέχρι 13 Σεπτεμβρίου): 2,742

7) Ταχύτητα

2018: 107, 817             

2019 (Mέχρι 13 Σεπτεμβρίου): 85,412

8) Οδήγηση υπό την οδήγηση αλκοόλης  

To 2018: 6,125   

2019 (Mέχρι 13 Σεπτεμβρίου): 4,262

Με βάση τους αριθμούς, φαίνεται ότι τα εξώδικα παρουσιάζουν μια αυξητική τάση το 2019, συγκριτικά με το 2018, εάν κάποιος συνυπολογίσει και το γεγονός ότι βρισκόμαστε ένα τρίμηνο πριν το τέλος το έτους. Αν η σωστή επιτήρηση των δρόμων, μεταφράζεται σε αριθμό προστίμων, τότε, η Αστυνομία, μπορεί να ισχυρίζεται ότι κάνει "καλά" τη δουλειά της ή τουλάχιστον καλύτερα απ’ ότι πέρσι. Το ερώτημα ωστόσο, είναι εάν αυτό είναι και αρκετό για να σταματήσουμε να θρηνούμε σχεδόν καθημερινά συνανθρώπους μας στους κυπριακούς δρόμους.

Top