Στο μικροσκόπιο της Επιτρόπου Διοικήσεως τέθηκε για πρώτη φορά το εργασιακό αλλά και κοινωνικό καθεστώς των αλλοδαπών οικιακών βοηθών.
Ο ίδιος ο όρος "οικιακή βοηθός" τείνει να απαλειφθεί και να αντικατασταθεί από τον όρο "οικιακή εργαζόμενη" καθώς σύμφωνα με την έκθεση που συνετάχθη από το γραφείο της Επιτρόπου, η υπάρχουσα "επωνυμία", της εργασίας που εκτελούν κυρίως μετανάστριες, προάγει την κοινωνική απαξίωση και την αποξένωση των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή η Ελίζα Σαββίδου, επισημαίνει ότι το ελλιπές πλαίσιο νομικής και θεσμικής θωράκισης των δικαιωμάτων των "οικιακών εργαζομένων" προκαλεί κατάφορες παραβιάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών αυτών, ενώ ακόμη χειρότερα, οι ίδιες αισθανόμενες απροστάτευτες, καταλήγουν να συνάπτουν σχέσεις υποταγής με τους εργοδότες τους.
Σε αρκετές δε περιπτώσεις παρουσιάζονται ευάλωτες σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
Τέλος σε ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, η υπάρχουσα κατάσταση εδραιώνει, αναπαράγει και ανατροφοδοτεί αμτιλήψεις για τομ έμφυλο καταμερισμό εργασίας σρην παραγωγική διαδικασία, όπως επισημαίνεται σε άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ που αναδεικνύει σήμερα το θέμα.
Η Επίτροπος ζητεί την εμπλοκή περισσοτέρων από ενός κρατικών φορέων όπως το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, του Υπ.Εσωτερικών, και του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπ.Εργασίας.
Παράλληλα, επισείει την προσοχή στην αναγκαιότητα σύναψης των συμβολαίων εργασίας και στη μητρική γλώσσα της οικιακής βοηθού/εργαζόμενης, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες παραπλάνησής της, ή τα όποια παρεπόμενα από ελλιπή κατανόηση ή και γνώση των συμφωνηθέντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο εργοδοτούνται 30 χιλιάδες αλλοδαπές ως οικιακές βοηθοί ή εργαζόμενες, με τις πλείστες να προέρχονται από τη Σρι-Λάνκα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.
Για να σπάσει ο γνωστός φαύλος κύκλος λοιπόν, η Επίτροπος μέσω της έκθεσής της προτείνει την απεξάρτηση της κοπέλας από έναν και μόνο συγκεκριμένο εργοδότη, την αναθεώρηση του συστήματος εργατικών διαφορών και την αναγνώριση ειδικών προσόντων.