Αιμορραγούν οι δρόμοι της Κύπρου. Νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες και άτομα της διπλανής πόρτας αφήνουν καθημερινά την τελευταία τους πνοή στους δρόμους της Κύπρου.
Οι αριθμοί των νεκρών για φέτος μπορεί να είναι μειωμένοι σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές ή ακόμη με τις περασμένες δεκαετίες, δεν μπορούν ωστόσο σε καμιά περίπτωση να οδηγούν σε εφησυχασμό.
Η Αστυνομία, με έκτακτη σύσκεψη στο Αρχηγείο, «άνοιξε» τον χορό, προκειμένου να εμπλακούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα συμβάλουν από το μετερίζι τους, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών από θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα αλλά και να καλλιεργηθεί η οδική συνείδηση που θα καταστεί επιτέλους, τρόπος ζωής για τους νέους και αυριανούς οδηγούς.
Η ανάγκη εφαρμογής του συστήματος καμερών στους δρόμους κρίνεται επιτακτική απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς. Την 1η Ιουλίου προκηρύχθηκε η προσφορά, η οποία προβλέπει εγκατάσταση 90 σταθερών καμερών και 20 κινητών από τον ανάδοχο. Η πιλοτική λειτουργία του συστήματος αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η εγκατάσταση των σταθερών συσκευών φωτοεπισήμανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Οι κάμερες στους δρόμους αποτελούν μια «πονεμένη» ιστορία, αφού πέρασε μια 10ετία με προκηρύξεις και ακυρώσεις, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων για εφαρμογή των καμερών στους δρόμους.
Σημειώνεται εδώ, ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε σχετική ανακοίνωση εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την έξαρση των θανατηφόρων δυστυχημάτων των τελευταίων ημερών και τονίζει ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο συνήλθε στις 8 Αυγούστου 2019, προωθείται η εφαρμογή σειράς μέτρων μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται, τα ακόλουθα:
Δεύτερο μέτρο το οποίο επίσης κρίνεται ως αναγκαίο για μείωση των θανατηφόρων αλλά και καλλιέργεια οδικής συνείδησης είναι η αύξηση των προστίμων. Γι' αυτό, υπάρχει σχετική απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου από τον περασμένο Μάρτιο. Η απόφαση υπενθυμίζεται ήταν αποτέλεσμα πολύχρονων διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών. Καταλυτικό ρόλο, ωστόσο, στη ραγδαία αύξηση των ποινών, που συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα, διαδραμάτισε μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα νομοθετήματα αυτά βρίσκονται στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής η οποία τα επεξεργάζεται (κάποια έχουν μεταφερθεί στην Επιτροπή Νομικών) και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να οδηγηθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Από την πλευρά της, η Αστυνομία αναμένει από τις Επαρχίες, προκειμένου να εντοπίσουν τα προβληματικά σημεία στα οδικά δίκτυα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δυστυχήματα, ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών, σημειώθηκαν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων άλλων Υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα των Δημοσίων Έργων.
Καθαρισμός δρόμων για να είναι ευδιάκριτες οι πινακίδες, καθώς και ύψος κιγκλιδωμάτων ή ακόμα κακό οδικό δίκτυο είναι αρμοδιότητα των Δημοσίων Έργων. Σημειώνεται ότι παρά τις επισημάνσεις και τις εκκλήσεις της Αστυνομίας οι Κύπριοι οδηγοί δεν βάζουν μυαλό, αφού μόνο σ’ ένα βράδυ καταγράφηκαν 3 περιστατικά με ανήλικους στο τιμόνι, συνοδεία μάλιστα γονέα (τα δυο), και με έναν οδηγό «τύφλα» στο μεθύσι ο οποίος ανακόπηκε στην Λάρνακα και είχε ως τελικό προορισμό την Λεμεσό.