Αρνητικός για τρίτη φορά στους τελευταίους τέσσερεις μήνες ήταν τον Ιούλιο ο ρυθμός πληθωρισμού.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, Ο πληθωρισμός τον Ιούλιο 2013 μειώθηκε με ρυθμό -0,3% σε σύγκριση με 0,1% τον Ιούνιο 2013 και 2,2% τον Ιούλιο 2012.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο 2013 μειώθηκε κατά 1,75 μονάδες ή 1,46% και έφτασε στις 118,04 μονάδες σε σύγκριση με 119,79 τον Ιούνιο 2013.
Αυτό οφείλεται κυρίως σε μειώσεις στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης λόγω των καλοκαιρινών εκπτώσεων καθώς επίσης και σε μειώσεις στις τιμές των αεροπορικών ναύλων, του ηλεκτρικού ρεύματος και ορισμένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των πατατών και των πετρελαιοειδών.
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013 ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 0,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
OEB: Ύφεση σε πρωτόγνωρα επίπεδα
Η δραματική συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κύπρου κατά 13 και πλέον μονάδες, (ύφεση 13%) αποτυπώνει ανάγλυφα την έκταση του πλήγματος που έχουν δεχτεί οι επιχειρήσεις ιδιαίτερα μετά τις γνωστές αποφάσεις του Eurogroup του Μαρτίου, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΟΕΒ.
Η κάθετη πτώση του ΑΕΠ, αναφέρει, αντανακλάται και στα άνευ προηγουμένου ποσοστά ανεργίας που απειλητικά πλησιάζουν πλέον στο 20% και όπως είναι γνωστό οι άνεργοι προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα.
"Η κατάσταση που δημιουργείται είναι εξαιρετικά κρίσιμη και αν δεν συγκρατηθεί τώρα ο ρυθμός επιδείνωσης με την σταθεροποίηση της οικονομίας, σε λίγο τα δεινά θα είναι μη αναστρέψιμα", επισημαίνει η ΟΕΒ.
"Το σκηνικό που δημιουργείται καθιστά αναγκαία την συναίνεση και σύμπνοια σε όλες τις πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και την διαμόρφωση στρατηγικής που θα οδηγεί σε ανάκαμψη", υποστηρίζει.
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) θεωρεί ότι ο στόχος είναι εφικτός νοουμένου ότι θα συντρέξουν γρήγορα οι ελάχιστες προϋποθέσεις: Αποκατάσταση της ομαλότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ρευστότητα, αναδιάρθρωση των δανείων με επιμήκυνση της διάρκειας και προσαρμογή του επιτοκίου και μείωση του κόστους του βιομηχανικού ρεύματος. Για το καθένα από αυτά η ΟΕΒ έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις.
Αναγκαίο προαπαιτούμενο, αναφέρει, είναι επίσης η πιστή εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου με προτεραιότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και στα συνταξιοδοτικά σχέδια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Τέλος, επισημαίνει η ΟΕΒ, αναγκαία προϋπόθεση είναι η διατήρηση διαρκούς εργατικής και κοινωνικής ειρήνης. Φαινόμενα του φαύλου παρελθόντος όπου προνομιούχες ομάδες εργαζομένων εκβίαζαν το κοινωνικό σύνολο για να μεγεθύνουν τα ωφελήματα τους σε βάρος του συνόλου, δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτά. Ιδιαίτερα στον χειμαζόμενο χρηματοπιστωτικό τομέα στον οποίο στηρίζονται μεγάλο μέρος των ελπίδων για διάσωση του τόπου μας.