News Local Φ. Φυλακτού:Γι΄αυτό θα καταρρεύσουν οι εξαγγελίες του ΥΠΠΑΝ για ΟΑΠ

Φ. Φυλακτού:Γι΄αυτό θα καταρρεύσουν οι εξαγγελίες του ΥΠΠΑΝ για ΟΑΠ

Μέσα από άρθρο που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της συντεχνίας των δασκάλων, ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού,καταγράφει τους λόγους για τους οποίους όπως ο ίδιος εξηγεί οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για τη νέα δομή της Ομάδας για την παραβατικότητα στα σχολεία(ΟΑΠ), θα καταρρεύσουν και όπως ο ίδιος αναφέρει δεν θα φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Παραθέτοντας την σειρά ερωτημάτων που είχαν τεθεί προς τον υπουργό Παιδείας κατά τη συνάντηση του με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις , ο κ. Φυλακτού, καταλήγει πως δεν πείστηκαν. «Οι μόνοι που «πείσθηκαν» και «κατανόησαν» τις αλλαγές είναι και πάλι, οι Οργανωμένοι Γονείς! Ο χρόνος και πάλι, κάποιους θα διαψεύσει και κάποιους θα επιβεβαιώσει!», καταλήγει.

Δείτε αυτούσιο το άρθρο:

Η συνάντηση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ-ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας για τα θέματα της πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας/αποκλίνουσας συμπεριφοράς και ιδιαίτερα για την αναστάτωση που προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες με όσα διαδραματίστηκαν στην Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) δεν είχε οποιοδήποτε θετικό ή έστω ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Αποδείχθηκε, για ακόμη μια φορά, ότι η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να διαβουλευτεί, να συζητήσει, να αφουγκραστεί την άλλη άποψη και συνακόλουθα οι μονομερείς αποφάσεις που ετσιθελικά επιβάλλει, δημιούργησαν, πλέον, μια σειρά αρνητικών δεδομένων στο εν λόγω ζήτημα. Δεδομένα που δεν τεκμηριώνουν και δεν επαληθεύουν όσα ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας έχει εξαγγείλει περί, δήθεν, αναδόμησης και βελτίωσης των υπηρεσιών του ΥΠΠ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Ως Εκπαιδευτικές Οργανώσεις θέσαμε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας εύλογους προβληματισμούς και ουσιαστικά ερωτήματα. Οι απαντήσεις που επιχειρήθηκε να δοθούν, δυστυχώς, δεν καθησυχάζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας. Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις τους επιβεβαιώνουν και σε κάποιες άλλες τους εντείνουν. Την ίδια ώρα με ειλικρίνεια τονίζουμε ότι όλα όσα εξαγγέλθηκαν ότι θα επιτευχθούν με τις αλλαγές που έγιναν, καταρρέουν, δεν επιβεβαιώνονται και δεν τεκμηριώνονται από τα δεδομένα που παρουσίασε ενώπιον μας ο Υπουργός.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, επιχειρείται η παράθεση, μερικών μόνο, ζητημάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση. Έτσι, θα γίνει κατορθωτό να κριθούν με αντικειμενικότητα τα δεδομένα και να εξαχθούν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Είκοσι μόνο μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μια από τις σημαντικότερες δομές υποστήριξης των σχολείων, που αποτελούσε, αποδεδειγμένα, πραγματική όαση στα θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης της παραβατικής συμπεριφοράς έχει εσκεμμένα και μεθοδευμένα κατηγορηθεί (βλ. σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο που επικαλούνταν πηγές του ΥΠΠ), αποδομηθεί  και εν τέλει ξηλωθεί.

Ως Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, μπροστά σε ένα τετελεσμένο πλέον γεγονός, ζητήσαμε να μας παραδοθεί η Έρευνα του ΚΕΕΑ για την ΟΑΠ που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου 2019 (μετά που λήφθηκαν οι αποφάσεις!) και η Έκθεση της Επιτροπής που έγινε το 2017. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να δούμε τι περιλαμβάνουν αυτές και κατά πόσο δικαιολογούνται και τεκμηριώνονται οι αποφάσεις που λήφθηκαν. Η τακτική του ΥΠΠ να αποκρύβει αυτές τις Έρευνες και επιλεκτικά να ανασύρει και να παρουσιάζει όπως θέλει κάποια πράγματα από αυτές είναι απαράδεκτη. Κάτι ανάλογο γινόταν και με την Έκθεση της ERNST & YOUNG η οποία, όταν την εξασφαλίσαμε διά μέσου της Βουλής που την απαίτησε, αποτέλεσε την πηγή των επιχειρημάτων μας που ανέτρεψαν και διέψευσαν όσα ο Υπουργός Παιδείας επιχείρησε να επιβάλει το περασμένο καλοκαίρι


Μετά την κρίση του περασμένου καλοκαιριού και τις παρενέργειες της που είχαν ταλαιπωρήσει τα σχολεία ολόκληρη την περσινή σχολική χρονιά, θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε να έχουμε μια ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα δεδομένα όμως, δυστυχώς, με την αποκλειστική ευθύνη να βαραίνει μόνο το ίδιο το ΥΠΠ, διαφοροποιούνται. Μας υποχρεώνουν να ενημερώσουμε τόσο τα μέλη μας όσο και την κοινωνία για τις ενστάσεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας για όλα όσα έχουν διαμειφθεί στο συγκεκριμένο θέμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία θα παραθέσουμε όλα τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες της αντίδρασής μας, θέτοντας ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας και τον ίδιο τον Υπουργό ενώπιον των ευθυνών τους.

Μήπως, τελικά, ο τρόπος που έγιναν όλα να αποσκοπούσε στο να υποχρεωθούν οι  λειτουργοί που στελέχωναν μέχρι πρόσφατα την ΟΑΠ να παραιτηθούν για να αντικατασταθούν από λεγόμενους «ημέτερους»; Από ένα στενό κύκλο που κατακλύζει τον πέμπτο όροφο του ΥΠΠ και ο οποίος διευρύνεται με συνοπτικές διαδικασίες, έξω από θέσμια και τυπικότητες;  Δεν μπορεί τίποτα να αποκλειστεί αφού δεν υπήρξε οποιαδήποτε λογική και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία από την επίσημη πλευρά!

Οι μόνοι που «πείσθηκαν» και «κατανόησαν» τις αλλαγές είναι και πάλι, οι Οργανωμένοι Γονείς! Ο χρόνος και πάλι, κάποιους θα διαψεύσει και κάποιους θα επιβεβαιώσει!     
 

Top