News Local Ανατριχίλα:Η ομάδα Brasal ανοίγει την καρδιά της για θύματα Μεταξά

Ανατριχίλα:Η ομάδα Brasal ανοίγει την καρδιά της για θύματα Μεταξά

Ανατριχίλα. Ρίγος. Συγκίνηση. Τα λόγια μικρά και φτωχά για να περιγράψουν τα όσα έζησε η ομάδα της Brasal. Της ιδιωτικής εταιρείας, της μοναδικής στην Κύπρο που διαθέτει την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για καταδύσεις τέτοιας φύσης, όπως ήταν αυτές στις επιχειρήσεις για εντοπισμό των θυμάτων του Νίκου Μεταξά. Τα μέλη της ομάδας Brasal ανοίγουν για πρώτη φορά την καρδιά τους στη δημοσιογράφο Αφροδίτη Γεωργίου. Στην κάμερα μιλούν όλα τα μέλη, οι δύτες που επιχείρησαν και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Είναι ο Έντουαρτ Μπράνκο, ο Πάμπος Ομήρου, Δημήτρης Πούπος, ο Axel Schoeller, o Άγγελος, ο Vital.

Οι περιγραφές τους συγκλονιστικές. Ο Πάμπος, ο άνθρωπος που βρήκε την Μαρικάρ και τη Σιέρα λέει μεταξύ άλλων, «σε πιάνει ρίγος. Φεύγοντας χωρίς αποτέλεσμα φεύγεις απογοητευμένος. Ώρες ώρες είχαμε κριτικές αλλά και πιέσεις. Ήταν πρωί, κάτι έπιασα το είπα στον Έντουαρτ. Του είπα ίσως είναι βαλίτσα, άναψε ένα κερί. Του είπα μετά Έντουαρτ, είναι η βαλίτσα. Ένιωσα χαρά αλλά και λύπη. Χαρά για τον κόπο που κάναμε όλοι. Εμείς ξέρουμε πόσο κόπο κάναμε. Λύπη γιατί εκεί υπάρχει μια κοπέλα».

Αποκαλύπτει ότι πριν εντοπιστεί η Σιέρα, είχαν ζητήσει να πάει στη σκηνή ο Νίκος Μεταξάς, «πριν να βρούμε μωρό, την προηγούμενη μέρα ζητήσαμε από την Αστυνομία να μας φέρουν τον «κύριο Ορέστη» γιατί είμασταν σε αμφιβολία για κάποιες πληροφορίες που είχαμε. Ήταν για μένα από τις πιο δύσκολες καταδύσεις που έκανα. Και ψυχολογικά και από θέμα κούρασης. Εκείνη την ώρα πάγωσα».

Περιγράφει τις πρώτες στιγμές, όταν έπιασε στην αγκαλιά του την 6χρονη κόρη της Mairy Rose, «εν εκατάλαβα τι είναι. Το έπιασα στην αγκαλιά μου, του είπα Έντουαρτ έρχομαι πάνω να το φέρω. Μπορεί να είναι αυτό που ζητούμε».

Ο άνθρωπος που εντόπισε το δεύτερο παιδί – θύμα του Μεταξά λέει, «είναι δύσκολο να καταλάβω πως ο δράστης έκανε τέτοια πράγματα. Είναι συνέχεια στο νου σου. Το σκέφτεσαι. Βιώνεις, τούτο το πράμα σου μένει».

Ο Άγγελος είναι ο μικρότερος ηλιακά δύτης και λέει, «το να ψάχνεις πτώματα δεν είναι κάτι που σου έρχεται στο μυαλό. Ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία για μένα. Είχα τριβή με πολλά πράγματα για πρώτη φορά».

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μιλά για την ψυχολογική κατάσταση των δυτών και τις στιγμές που έζησαν για δυο μήνες εκεί. «Κάθε μέρα μιλούσαμε με τους δύτες. Λέγαμε ότι σήμερα μπορεί να βρεθεί βαλίτσα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης η δουλειά μου ήταν να επιβλέπω και να τους μιλώ συνέχεια. Να τους μετρώ την αναπνοή τους. Καταλαβαίνεις από την αναπνοή του αν αγχώθηκε και πρέπει να τον καλμάρεις. Είχα υποστήριξη από ΕΜΑΚ και Πυροσβεστική αλλά δούλευα για την Αστυνομία. Αυτοί μου είπαν να πάω μέχρι το τέλος άρα πήγα μέχρι το τέλος».

Τα παιδιά ήταν κάτι που δεν ήθελα να δω… λέει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Πούπος. «Απομακρύνθηκα, ήταν κάτι που δεν ήθελα να δω.. μου έδωσε ο Πάμπος, τη βαλίτσα την έβγαλα έξω διασφαλίσαμε ότι όλα ήταν εντάξει… αλλά μετά απομακρύνθηκα».

Ο Έντουαρτ, διερωτήθηκε γιατί κλήθηκε βοήθεια από το εξωτερικό. «Ίσως έγινε απλά για επιπλέον κόστος στο τέλος είπε. Το σόναρ όμως, το φέραμε εμείς και έφερε αποτελέσματα. Έδωσε πάνω από 1200 στόχους και 2 χιλιάδες αποτελέσματα.

Μας έκανε περήφανους ότι τελειώσαμε ένα έργο με 100% επιτυχία χωρίς απώλεια», είπε μεταξύ άλλων.

Κάποιοι απ’ τους δύτες, όπως ο Βιταλ δούλεψαν και σε άλλες χώρες και λένε ότι αυτή η δουλειά, ήταν άρτια από την σκοπιά της ομαδικής συνεργασίας.
Ο Alex λέει, ότι έχοντας δουλέψει σε πολλές χώρες με πολλές ομάδες μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ καλή ομαδική δουλειά. 

Στην κάμερα μιλά για πρώτη φορά μετά το τέλος των ερευνών και ο Alejandro Palmeiro, ο χειριστής Sonar – Υδρογράφος. «Δεν είχα και δεν περίμενα ποτέ μια τέτοια υπόθεση στην καριέρα μου. Ήταν σωματικά και συναισθηματικά μια πολύ δύσκολη δουλειά αλλά δουλεύοντας με τους συνεργάτες μου από την Brasal και τις Αρχές, ευτυχώς τώρα, οι οικογένειες των θυμάτων θα έχουν λίγη γαλήνη και αυτό είναι το καλύτερο πιθανό τέλος για μια τέτοια τραγική ιστορία».

Top