Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να υπάρξει κατάληξη εντός του Σαββατοκύριακου, αναφορικά με το ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Από χθες διαφαίνεται ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση κυβέρνησης και κεντρικής για το ύψος του κουρέματος. Η Κεντρική ζητεί κούρεμα 47,5%.

Όπως διεφάνη στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση μετακινήθηκε από την αρχική της θέση και φέρεται να αποδέχεται να φθάσει ο δείκτης Core Tier 1 γύρω στο 11% και το ποσοστό του κουρέματος γύρω στο 44 με 45%.

Η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να επιμένει ότι ο δείκτης πρέπει να φθάσει στο 12,4%, κάτι που σημαίνει κούρεμα καταθέσεων της τάξεως του 47,5%. Ο δείκτης Core Tier 1 αφορά το ποσοστό των χρημάτων που διαθέτει μία τράπεζα στο χρηματοκιβώτιο της για μελλοντικά ρίσκα. Η διαφορά τώρα είναι γύρω στα 200 εκατομμύρια Ευρώ από 700 που ήταν χθες. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν αύριο με στόχο να υπάρξει κατάληξη και να βρεθεί η χρυσή τομή η οποία θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα της τράπεζας.

Στις σημερινές διαπραγματεύσεις στο Υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν ο Χάρης Γεωργιάδης, στελέχη της Κεντρικής και οι επικεφαλής της Τρόικας.

Σε κάποια φάση οι Τροικανοί αναχώρησαν από το Υπουργείο Οικονομικών και η συζήτηση συνεχίστηκε μεταξύ του Υπουργείου και των στελεχών της Κεντρικής.

Στη χθεσινή σύσκεψη στην Κεντρική, σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση της κυβέρνησης ήταν ότι με βάση τις μελέτες της KPMG και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις του Εurogroup στις 25 Μαρτίου, το κούρεμα πρέπει να είναι στο 38,9%, με τον δείκτη Core Tier 1 να φθάνει στο 9,1%, λίγο πιο πάνω δηλαδή από αυτό που αναφέρεται στο μνημόνιο.

Η Κεντρική Τράπεζα ωστόσο, ζητούσε ο δείκτης να φθάσει στο 12,4%, κάτι που ανεβάζει το κούρεμα των καταθέσεων στο 47,5%,.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και για τον Συνεργατισμό. Ο στόχος είναι μέχρι την Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία. Όπως πληροφορούμαστε, αναζητείται φόρμουλα, προκειμένου το ύψος του επιτοκίου για το 1,5 δις που θα δανείσει το κράτος στον Συνεργατισμό για την ανακεφαλαιοποίηση του, μέσω του προγράμματος βοήθειας, να μην φθάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα και να μην είναι απαγορευτικό.

Και αυτό, διότι ο δανεισμός θεωρείται ως κρατική ενίσχυση και δεν μπορεί το επιτόκιο να είναι στο επίπεδο του 2,5%, με το οποίο θα δανειστεί η κυβέρνηση.