Πρόταση για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της Κύπρου, ετοίμασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήδη από τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για απόρρητο 60 έγγραφο, στο πλαίσιο του οποίου παρατίθενται και αναλύονται προτάσεις για προστασία της κοινωνικής συνοχής.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ένα μήνα μετά την εκπόνηση της πρότασης από το ΔΝΤ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε το νέο «επαναστατικό» πακέτο κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Κυβερνητικές πηγές, δήλωσαν στο Sigmalive ότι τέτοιες προτάσεις κατατεθήκαν ενώπιον της κυβέρνησης τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από το ΔΝΤ. «Μελετήθηκαν, έτυχαν επεξεργασίας για να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου».
Σε σχέση με τον καθορισμό του ύψους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι ίδιες πηγές από την κυβέρνηση, ανέφεραν ότι υπάρχει ελαστικότητα και ότι χρειάζεται ακόμη ένας χρόνος περίπου μέχρι να καθοριστεί και να οριστικοποιηθεί, καθώς πρέπει γίνουν κάποιες σημαντικές τεχνικές ενέργειες.
Η πρόταση του ΔΝΤ
Σύμφωνα με την απόρρητη πρόταση του ΔΝΤ για την κυπριακή κοινωνική πολιτική, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει δεσμευτεί για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι συνολικές δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια πρέπει να προστατεύονται. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αυξάνοντας ουσιαστικά τις πιέσεις πάνω στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Η μεταρρύθμιση έχει ως στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, μέσωτης κοινωνικής πολιτικής.
Αυτή περιλαμβάνει:
Την ενοποίηση των υφιστάμενων κοινωνικών ωφελημάτων από τον ορθολογισμό παροχών και την ενσωμάτωσή τους στο πλαίσιο της του διοικητικού πλαισίου.
Τη μείωση του αριθμού των παροχών με τη σταδιακή κατάργηση κάποιων ωφελημάτων και τη συγχώνευση άλλων. Επίσης, θα περιλαμβάνει τη μεταβίβαση της ευθύνης για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των παροχών, στο υπουργείο εργασίας.
Βελτίωση της στόχευσης των παροχών
Αυτό έχει ως στόχο τη δημιουργία του κοινωνικού πλαισίου που απαιτείται για την ανακατανομή των δαπανών κοινωνικής πολιτικής, σε προγράμματα που προστατεύουν πιο αποτελεσματικά τις ευάλωτες ομάδες
Την εξασφάλιση κινήτρων για εργασία για αποφυγή εξάρτησης από το κράτος πρόνοιας.
Το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση είναι εξαιρετικά «σφικτά», τονίζει το ΔΝΤ στην πρόταση του.
Ο στόχος της έκθεσης αυτής είναι να αναπτύξει μια πρόταση μεταρρύθμισης που να αντικατοπτρίζει τους στόχους και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
Η πρόταση αυτή έχει μελετηθεί και έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις από τα υπουργεία διάφορων κυβερνήσεων.
Η δομή της πρότασης
Τα συστήματα κοινωνικής πολιτικής χαρακτηρίζονται από την κοινωνική πρόνοια και την προώθηση.
Η προστασία των νοικοκυριών από σημαντικές απώλειες εισοδήματος και από τη φτώχεια, θα επιτευχθεί μέσω της παροχής επιδομάτων και συμπλήρωσης των εισοδημάτων (ώστε εξασφαλίζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα).
Την επίδοση κοινωνικών παροχών θα διαχειρίζονται τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Παιδείας και Εσωτερικών.
Πρόταση του ΔΝΤ για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, από τον Ιούνη
SigmaLive
