Την Κεντρική τράπεζα «καρφώνει» ο τέως Πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής, Ανδρέας Φιλίππου για τις εκροές  κεφαλαίων από την  Λαϊκή τράπεζα, μετά το  πρώτο Eurogroup, όταν η τράπεζα ήταν κλειστή.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το internet banking συνέχισε να είναι ανοικτό μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, ενώ η συνεδρία του Eurogroup είχε διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής, προσθέτοντας πως ήταν παράλειψη της Κεντρικής Τράπεζας να μην δώσει τη σχετική εντολή, ώστε να κλείσει η εν λόγω εφαρμογή.

Επομένως, τόνισε, μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου,ήταν δυνατό να υπάρξουν εκροές κεφαλαίων. Τότε παρενέβη ο κ. Κραμβής, υποδεικνύοντας στον κ. Φιλίππου ότι στη χθεσινή κατάθεση του ο Μιχάλης Σαρρής είχε αναφέρει ότι  υπήρξε ρητή οδηγία από την  ΕΚΤ, αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup, να κλείσει η εφαρμογή του internet banking.

Απαντώντας, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι ναι μεν η ΕΚΤ έδωσε αυτή την εντολή,  αλλά η Κεντρική Τράπεζα δεν το έπραξε παρά μόνο τα Σάββατο το απόγευμα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του, ο κ. Φιλίππου απέρριψε τους ισχυρισμούς της Βουλής ότι δεν γνώριζε για τις υποχρεώσεις της Λαϊκής προς το ευρωσύστημα και ειδικότερα για τον ΕΛΑ.  Τόνισε πως σε ενημερωτικό δελτίο που είχε εκδώσει η τράπεζα για να προσελκύσει μετόχους, υπάρχει σαφής αναφορά για τις υποχρεώσεις της Λαϊκής, οι οποίες ανέρχονταν τότε στα 9,3 δις ευρώ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα σημεία ήταν σαφέστατα, διότι όταν το 27% του ισολογισμού της τράπεζας βασίζεται σε χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ρευστότητα της είναι αδύνατη.

Τρίτο αξιοσημείωτο σημείο της κατάθεσης Φιλίππου,  το γεγονός ότι χαρακτήρισε ως πολύ κακή την τελική απόφαση του Eurogroup για συγχώνευση των δύο τραπεζών και ως πολύ άδικη και ετεροβαρή την συμφωνία πώλησης των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.  Αποκάλυψε μάλιστα ότι την παραμονή του δεύτερου Eurogroup, ο ίδιος βρισκόταν στην Κεντρική Τράπεζα και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Alvarez and Marsal. Πρότεινε, σύμφωνα με τα οσα ανέφερε ενώπιον της επιτροπής, αντί να γίνει πώληση των εργασιών στην Ελλάδα, να εφαρμοστεί μια νέα ιδέα. Η Λαϊκή Τράπεζα να ενσωματώσει τις εργασίες της στην Ελλάδα σε μια νέα, ξεχωριστή εταιρεία που θα δημιουργείτο και να πωλήσει τις μετοχές της νέας αυτής εταιρείας στους μετόχους της Λαϊκής, κατ’ αναλογία.  Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, οι εκπρόσωποι της Alvarez and Marsal συμφώνησαν με αυτή την ιδέα, αλλά τόνισαν πως δεν υπήρχε χρόνος για την εφαρμογή της.

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι κακώς δεν υποβάλαμε αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης από το 2011, και ειδικότερα τον  Μάιο όταν η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε εκτός αγορών και δεν μπορούσε να δανειστεί.