Τον πρότερο έντιμο βίο των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, τριών εκ των τεσσάρων καταδικασθέντων για την φονική έκρηξη στο Μαρί, επικαλέστηκε ο συνήγορος υπεράσπισής τους, κατά την αγόρευσή του για μετριασμό της ποινής τους.

Ως μοναδική, χαρακτήρισε την προσφορά του Κώστα Παπακώστα προς την πατρίδα και την κοινωνία, ο δικηγόρος του, Ευστάθιος Ευσταθίου. Πρόβαλε, επίσης, το προχωρημένο της ηλικίας και το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του πρώην Υπουργού Αμύνης.

Αναφέρθηκε στην επιδείνωση της υγείας του Παπακώστα, λόγος για τον οποίο δεν παρέστη, σήμερα, στο δικαστήριο, παραθέτοντας, μάλιστα και τη σχετική γνωμάτευση του ιατροσυμβουλίου.   

Όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, η ζωή του κ. Παπακώστα κρέμεται από μιά κλωστή. «Η οποιαδήποτε ποινή θα ισοδυναμεί με θάνατο.

Οι μέρες της ζωής του είναι μετρημένες», πρόσθεσε.  

Ο  κ. Ευσταθίου έκανε εκτενή αναφορά στο ρόλο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.  «Η άμεση ανάμιξη του τέως ΠτΔ, ώστε, να παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο, δημιούργησε αποτρεπτικό κλίμα, γύρω από τη διαχείριση του φορτίου», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ο Παπακώστας δεν είχε ελευθερία κινήσεων. Κάθε φορά, που ετίθετο θέμα απομάκρυνσης του φορτίου, υπήρχε τοίχος, αφού η παρέμβαση προερχόταν από τον ανώτατο άρχοντα του κράτους».

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι βαριές ευθύνες φέρουν, επίσης, οι αξιωματικοί της ΕΦ, Γεωργιάδης, Μπισπίκας, Τσολικίδης και Σοφιανίδης, που, όπως είπε, δημιουργούσαν κλίμα εφησυχασμού. 

«Γι αυτή την τραγωδία φταίνε τρεις πυροσβέστες και ένας γέρος;», διερωτήθηκε. «Αναζητούντα εξιλαστήρια θύματα για να γλυτώσουν οι πραγματικοί ένοχοι; Αυτό το ερώτημα πλανάται στην κοινωνία και θα πλανάται μέχρι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που πραγματικά φταίνε».

Σχολίασε, επίσης, τις εφέσεις, που καταχωρήθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία για την αθώωση του Μάρκου Κυπριανού και την μερική αθώωση των Χαράλαμπου Χαραλάμπους και Ανδρέα Λοϊζίδη.

«Δεν έγιναν», υποστήριξε, «για ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά γι' αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης».

Οι αναφορές του κ.  Ευσταθίου για μεθόδευση και συγκάλυψη προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση της κατηγορούσας αρχής. 

Απαντώντας, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας αρχής, Πωλίνα Ευθυβούλου, τόνισε ότι «δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Ευσταθίου, να μέμφεται το συνταγματικό δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα ν’ ασκεί έφεση». «Καλούμε», πρόσθεσε, «την υπεράσπιση ν’ αποσύρει ή να τεκμηριώσει τις αναφορές της για μεθόδευση και συγκάλυψη, που αποτελούν απαράδεκτες κατηγορίες κατά του Γενικού Εισαγγελέα». 

«Δεν αποσύρω τίποτα απ’ αυτά, που είπα», απάντησε  ο κ. Ευσταθίου. «Δεν αμφισβητώ», πρόθσεσε, «τα ευρήματα του δικαστηρίου. Αντιθέτως τα επικαλούμαι για την υπεράσπιση των πελατών μου».

Στο μεταξύ, μιλώντας για τον τέως Δ/ντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, ο Ευσταθίου ανέφερε ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό αξιωματικό, που στη διάρκεια της μακράς θητείας του, δεν διέπραξε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. 

Όσο αφορά στον τέως Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους, ο Ευσταθίου αναφέρθηκε στην αναπηρία του δεξιού του χεριού και εξήρε τη δράση του, κατά το 2007, όταν ορίστηκε επικεφαλής ομάδας, που απεστάλη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών. 

«Οι δύο άνδρες δεν έζησαν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, γύρω από τη διαχείριση του φορτίου, ώστε να δημιουργήσουν ξεκάθαρη γνώμη για την επικινδυνότητά του», ανέφερε ο κ. ευσταθίου, προσθέτοντας πως «οι διαβεβαιώσεις του Γεωργιάδη δημιουργούσαν αίσθημα εφησυχασμού».  

Η αγόρευση για μετριασμό της ποινής του τέως Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη ορίστηκε για την Δευτέρα, 29 Ιουλίου και θ’ αρχίσει στις εννέα το πρωί.