Με αφορμή το ενδεχόμενο κρούσμα φυματίωσης που εντοπίστηκε χθες Τρίτη στο ΚΕΝ Λεμεσού, το Sigmalive επικοινώνησε με ειδικούς, οι οποίοι εξήγησαν τι είναι η φυματίωση και ποια είναι τα συμπτώματα της.
Τι είναι η φυματίωση
Η φυματίωση είναι μία λοίμωξη που συνήθως αφορά στους πνεύμονες. Λόγω της αθρόας και ελεύθερης μετανάστευσης, πλέον έχει παγκόσμια κατανομή και αποκτά και πάλι ενδιαφέρον μετά και την πανδημία από τον ιό HIV (AIDS).
Κάποιος μπορεί να μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης από κάποιο άλλο άτομο, το οποίο είναι άρρωστο με φυματίωση. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ευρίσκεται σε μικροσκοπικά σταγονίδια στον αέρα, γύρω από κάποιον ασθενή με φυματίωση ο οποίος βήχει, φταρνίζεται ή μιλά έντονα. Αν, λοιπόν, κάποιος υγιής εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια στους πνεύμονές του, τότε μπορεί να μολυνθεί. Εάν κάποιος μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, μπορεί να μην αρρωστήσει αμέσως. Αντιθέτως, μπορεί να συμβεί κάτι από τα δύο πιο κάτω ενδεχόμενα.
Πρώτο: Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού του, το οποίο είναι υπεύθυνο ουσιαστικά για την άμυνα του οργανισμού, μπορεί να καταστρέψει τα μυκοβακτηρίδια. Εάν συμβεί αυτό, τότε το άτομο δεν θα αρρωστήσει με φυματίωση.
Δεύτερο: Το ανοσοποιητικό σύστημα να περιορίσει τα μυκοβακτηρίδια, αλλά να μην τα σκοτώσει όλα και πλήρως. Αυτό καλείται ως λανθάνουσα φυματίωση. Τα άτομα με λανθάνουσα φυματίωση δεν νοσούν αμέσως μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί να εκδηλώσουν τη φυματίωση αργότερα στη ζωή τους. Τα άτομα που τελικά εκδηλώνουν τη φυματίωση, καλούνται ως άτομα με ενεργό φυματίωση.
Τα συμπτώματα της ενεργού φυματίωσης
*Βήχας που έχει μεγάλη διάρκεια-χρόνιος βήχας.
*Πυρετός.
*Νυχτερινοί ιδρώτες.
*Απώλεια βάρους χωρίς το άτομο να κάνει ιδιαίτερη δίαιτα.
Επισκεφτείτε τον γιατρό εάν…
*Έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιο άτομο με γνωστή φυματίωση.
*Έχετε βήχα για περισσότερο από ένα μήνα και δεν φαίνεται να βελτιώνεται.
*Έχετε άλλα συμπτώματα ύποπτα φυματίωσης, όπως πυρετό, νυχτερινούς ιδρώτες και απώλεια σωματικού βάρους.
Η φυματίωση γενικά είναι μία σοβαρή μεταδοτική νόσος. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Γι΄ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να γίνεται η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.