Την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και κυρίως στην Τράπεζα Κύπρου το συντομότερο δυνατόν, επισήμαναν στους Τροικανούς εργοδοτικές οργανώσεις και επιχειρηματίες.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι Τροϊκανοί, όπως πληροφορούμαστε, θα παραδώσουν στο Υπουργείο Οικονομικών προσχέδιο έκθεσης προόδου. Η τελική έκθεση θα ετοιμαστεί μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα. Στόχος της δικής μας πλευράς, η έκθεση να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα, πριν δηλαδή αποχωρήσουν οι επικεφαλής της Τρόικας.
Σήμερα το πρωί, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και επιχειρηματίες ζήτησαν από τους δανειστές να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγει η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, μέχρι το τέλος του μήνα. Θέση των εργοδοτικών οργανώσεων είναι ότι πρέπει να εξεταστεί, η δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να μειωθεί το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει και το οποίο επηρεάζει την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ζήτησαν, δε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε επίσημη δήλωση ότι θα διασφαλίσει απεριόριστη ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σε περίπτωση που χρειαστεί, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζήτησαν από τους Τροϊκανούς την άρση ή χαλάρωση των περιορισμών για τις εσωτερικές συναλλαγές. Την ίδια ώρα, όμως, κρίνουν ορθό ότι πρέπει να παραμείνουν για ακόμη ένα χρονικό διάστημα, οι περιορισμοί στις εξαγωγές κεφαλαίου. Ζήτησαν επίσης, πολύ έντονα, να διευκολυνθεί η επαναδιαπραγμάτευση για επιμήκυνση των δανείων και να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια.
Ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας δήλωσε ότι επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει σύντομα το ζήτημα του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου ώστε, τα υπόλοιπα κεφάλαια να διατεθούν στους δικαιούχους και να κινηθεί η αγορά.
Εξάλλου, τα σκαλιά της Κεντρικής Τράπεζας ανέβηκε και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ανέλυσαν στους Τροϊκανούς την πρόταση που έχουν υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών, για ανάκτηση των χαμένων καταθέσεων τους. Προειδοποίησαν, δε, ότι αν δεν υπάρξει διευθέτηση έστω και σε βάθος χρόνου, τότε θα συνεχίσουν τη νομική διαδικασία.
Οι Τροϊκανοί τους είπαν ότι θα δουν σοβαρά την πρόταση τους, νοουμένου ότι αυτή θα κατατεθεί από την κυβέρνηση.
Με το κλιμάκιο των δανειστών συναντήθηκαν, εξάλλου, αντιπροσωπείες της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου και της Αρχής Λιμένων.
Όσον αφορά στην συνάντηση με την Αρχή Λιμένων, οι εκπρόσωποι της Αρχής ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους λένε όχι στην ιδιωτικοποίηση. Ανέφεραν ότι η Αρχή είναι ένας οικονομικά εύρωστος οργανισμός, αρκετές υπηρεσίες που προσφέρει αγοράζονται από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έθεσαν και θέμα ασφάλειας της Κύπρου. Τώρα όσον αφορά στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού, κατατέθηκαν δύο σημαντικά στοιχεία:
Α. Αυξήθηκαν οι προσφορές στα καταστήματα, αλλά υπάρχουν και παράπονα για παραπλανητικές προσφορές. Τα πρόστιμα που επέβαλε η υπηρεσία αρχίζουν από 2 χιλιάδες και ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες Ευρώ.
Β. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο αφορά στις τιμές των προϊόντων. Όπως λέχθηκε, στην Κύπρο παρατηρείται σταθεροποίηση τιμών και όχι αύξηση, όπως γίνεται σε άλλες μνημονιακές χώρες.