News Local Τα βρήκαν εκπαιδευτικοί και ΜΕΠΕΥ-Ικανοποιημένες οι οργανώσεις

Τα βρήκαν εκπαιδευτικοί και ΜΕΠΕΥ-Ικανοποιημένες οι οργανώσεις

Τέλος στα εργασιακά ζητήματα που προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 4 Ιουλίου, έδωσε η σημερινή συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ), με τις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ να είναι πλήρως ικανοποιημένες με την επίσημη πρόταση της Επιτροπής.

Τα ξεπερασμένα χρονοδιαγράμματα, οι συνεχείς διαπραγματεύσεις και το πήγαινε-έλα ανάμεσα στις δύο πλευρές, απέδωσαν καρπούς, δίνοντας πίσω στους εκπαιδευτικούς όσα είχαν προ της 4ης Ιουλίου εποχή.

ΟΕΛΜΕΚ

Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε: «Μετά από μια πολύμηνη διαδικασία συζητήσεων επί όλων εκείνων των επίμαχων ζητημάτων, που προκάλεσαν τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης το περασμένο καλοκαίρι, ο θεσμικός διάλογος στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ απέδωσε καρπούς».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «για μια ακόμα φορά έχει αποδειχτεί ότι ο διάλογος, που πραγματοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι η μόνος οδός, σε κάθε σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία, για επίλυση των προβλημάτων και υπέρβαση των αδιεξόδων. Γι’ αυτό ακριβώς και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις επέμειναν στη θέση αρχής για τήρηση των θεσμικών διαδικασιών και στη διεξαγωγή ενός καλά δομημένου θεσμικού διαλόγου, μέσα από τον οποίο θα δινόταν η ευκαιρία σε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, στη βάση πάντοτε σχετικής τεκμηρίωσης, μακριά από αφορισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις».

«Με την ολοκλήρωση του διαλόγου. επιβάλλεται η τάχιστη προώθηση των αποφάσεων της ΜΕΠΕΥ προς την Αρμόδια Αρχή και η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, με στόχο την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς».

«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της ΜΕΠΕΥ, τον κ. Χρίστο Πατσαλίδη, για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε στο πλαίσιο των συζητήσεων, καθώς και όλα τα μέρη που έλαβαν μέρος στον διάλογο. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, καθώς και τις ηγεσίες των άλλων δύο Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ) για τη στενή και γόνιμη συνεργασία που αναπτύξαμε», είπε ο κ. Σωκράτους.

Τέλος, ο κ. Σωκράτους εξέφρασε τις θερμότερες ευχαριστίες του στις χιλιάδες των εκπαιδευτικών, των πολιτών, αλλά και των Οργανωμένων συνόλων, που το περασμένο καλοκαίρι με τη στήριξή τους έδωσαν στις οργανώσεις την ώθηση που χρειάζονταν, για να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Χωρίς αυτή τη στήριξη, είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα σε αυτό το αποτέλεσμα.

ΠΟΕΔ

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, μετά το τέλος της συνάντησης, είπε «όσον αφορά τη δημοτική εκπαίδευση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται, η προδημοτική, δημοτική και ειδική εκπαίδευση, όλα επέστρεψαν ως είχαν»,

Συγκεκριμένα, εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους, «παραμένει ο βιολογικός παράγοντας ως είχαν πριν τις 4η Ιουλίου, πριν την κρίση. Σ΄ότι αφορά τον Υπεύθυνο Τμήματος είχαμε μεγάλο κέρδος γιατί αναγνωρίστηκε από την επίσημη πλευρά η σημαντικότητα του θεσμού για όλες τις βαθμίδες με δύο διδακτικές περιόδους στις τάξεις που οι μαθητές θα είναι περισσότεροι από δώδεκα. Στις τάξεις που οι μαθητές θα είναι κάτω από δώδεκα θα ισχύσει η μια περίοδος με τη δέσμευση όμως ότι μέχρι να εφαρμοστεί ολοκληρώμένα ηπρόταση της ΜΕΠΕΥ, θα ισχύει ότι ίσχυε για τον θεσμό το 2017-2018. Δηλαδή, οι τάξεις της δημοτικής που θα δυο ώρες, δεν θα έχουν περιορισμό στους μαθητές».

Παράλληλα η ΠΟΕΔ, τόνισε ο κ. Χαραλάμπους, δήλωσε ότι» το πρώτο θέμα που θα θέσει άμεσα ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, θέση που καταθέσαμε σήμερα στη ΜΕΠΕΥ, είναι το θέμα της παραχώρησης των απαραίτητων ωρών Υπεύθυνου Τμήμαυος, στην προδημοτική και ειδική με στόχο αν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί από την νέα σχολική χρονιά ή να μπει χρονοδιάγραμμα για την επόμενη».

Επίσης, υπάρχει ένα όφελος από τη σημερινή συνάντηση, εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους από το οποίο θα επωφεληθεί ολόκληρη η δημόσια υπηρεσία όχι μόνο η εκπαιδευτική υπηρεσία. Το θέμα της πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς πέναλτι.

«Συγκεκριμένα, στην δημοτική εκπαίδευση θα μπορούν να αφυπηρετήσουν πρόωρα χωρίς επιβάρυνση, μέχρις τις 30 Αυγούστου 2019, όσοι το δηλώσουν έγκαιρα και όσοι έχουν 400 μήνες υπηρεσίας στο δημόσιο τομέα. Επίσης, μπορούν να εξασφαλίσουν το ίδιο δικαίωμα όσοι έχουν συμπλρώσει το 57ο έτος ηλικίας τους την συγκεκριμένη περίοδο. Δηλαδή ή το ένα ή το άλλο. Τεράστιο κέρδος θα έχει και όλη εκπαίδευση συνολικά, αφού θα υπάρχει αναννέωση του εκπαιδευτικού κόσμου, νέες θέσεις προαγωγών, νομιμοποιήσεων και διορισμών».

Τέλος ο κ. Χαραλάμους, είπε «σε ότι αφορά την ΠΟΕΔ, υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ΜΕΠΕΥ, η οποία απέδειξε ότι μέσα από ένα σωστό και θεσμικό διάλογο και όχι με ετσιθεληκές αποφάσεις ότι όλα όσα έγιναν το καλοκαίρι και εμπόδισαν την εκπαίδευση αλλά και την κοινωνία ήταν άνευ αντικειμένου. Ευχαρίστησε μάλιστα, τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χρίστο Παρτσαλίδη για τη συνεργασία».

ΟΛΤΕΚ

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Sigmalive, είπε πως «δόθηκε τέλος στα προβλήματα που ταλάνιζαν το καλοκαίρι της παιδεία και τώρα πρέπει να δούμε τα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν. Όπως για παράδειγμα τα θέματα παιδείας και παραβατικότητας, την αξιολόγηση του μαθητή και του εκπαιδευτικού».

Τέλος, ο κ. Λυσάνδρου, ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρο της ΜΕΠΕΥ, Χρίστο Πατσαλίδη, για τη συνεργασία και την κατανόηση.

Top