News Local Αιμιλιανίδης στο Sigmalive: Δεν κάλυπτε την Αστυνομία το Σύνταγμα

Αιμιλιανίδης στο Sigmalive: Δεν κάλυπτε την Αστυνομία το Σύνταγμα

To Sigmalive επικοινώνησε με τον διακεκριμένο νομικό Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και ζητήσαμε τη θέση του σε ό,τι αφορά το ζήτημα του νομικού εμποδίου για άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

«Δεν υπήρχε τρόπος να προσπεράσει το νομικό εμπόδιο για άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων η Αστυνομία. Όσα απαγορεύονταν στην Αστυνομία να πράξει, τα προέβλεπε το ίδιο το Σύνταγμα», είπε σε αρχικές του δηλώσεις, μιλώντας στο Sigmalive, ο δικηγόρος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και συμπλήρωσε:

«Το δικαίωμα της επικοινωνίας ήταν απόλυτα προστατευμένο από το Σύνταγμα».

Ως εκ τούτου, εξηγεί ο κ. Αιμιλιανίδης, οποιαδήποτε επέμβαση επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και αφού περάσει από την τελική έγκριση του Δικαστηρίου.

«Το Δικαστήριο θέλει σαφή στοιχεία ότι διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή άνω των πέντε ετών, για να προχωρήσει σε διάταγμα άρσης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αιμιλιανίδης, «η Βουλή δεν είχε εγκρίνει συγκεκριμένες προτάσεις που τέθηκαν ενώπιόν της, που πιθανόν να άνοιγαν τον δρόμο και να έλυναν τα χέρια της Αστυνομίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Αιμιλιανίδης τόνισε ότι όντως το έργο της Αστυνομίας ήταν δύσκολο, γιατί με βάση το νομικό πλαίσιο, η «Αστυνομία θα ήταν ακάλυπτη για οποιεσδήποτε ενέργειες».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" του ΣΙΓΜΑ, δήλωσε ότι τo 2007, κατά την προετοιμασία του νομοσχεδίου που αφορά τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, η Αστυνομία εισηγήθηκε να συμπεριληφθεί πρόνοια που να επιτρέπει πρόσβαση και στις περιπτώσεις των εξαφανίσεων και απαγωγής, κάτι που απορρίφθηκε από τη Βουλή.

Έτσι, πρόσθεσε, επανήλθε το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Απρίλιο του 2008, με αιτιολογική έκθεση του τότε Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, για να συμπεριληφθούν οι εξαφανίσεις στη σχετική νομοθεσία, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της εισήγησης της Αστυνομίας.

Η Βουλή απέρριψε και πάλι τη σχετική πρόνοια για τις περιπτώσεις των εξαφανίσεων, υιοθετώντας μόνο την πρόνοια για τις απαγωγές, όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Αιμιλιανίδης διευκρίνισε τα εξής:

"Επειδή ρωτήθηκα από συγκεκριμένο δημοσιογράφο σήμερα ορισμένες ερωτήσεις για την πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και επειδή το ρεπορτάζ που έχω δει δεν αποδίδει με τον ορθότερο τρόπο το περιεχόμενο της συζήτησης και επειδή έχω δει ορισμένες αναρτήσεις που συζητούν το θεμα: 

1. Ρωτήθηκα την γνώμη μου για την πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Θεωρώ σαφές ότι το σύνταγμα και η νομοθεσία επιτρέπουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν στοιχεία για διάπραξη αδικήματος που επιφέρει ποινή άνω των πέντε ετών. Ένα από αυτά τα αδικήματα είναι και η απαγωγή. Η εξαφάνιση προσώπου από μόνη της δεν δικαιολογεί πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και όντως η Βουλή είχε απορρίψει την σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας όταν είχε υποβληθεί. 
 
2. Κατά πόσο η αστυνομία είχε στοιχεία που να τεκμηριώνουν απαγωγή και μπορούσε να υποβάλει αίτηση ή να έχει πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα είναι θέμα που αφορά την διερεύνηση που διενεργήθηκε στην οποία δεν έχω πρόσβαση και ως θέμα αρχής δεν σχολιάζω όταν δεν έχω στη διάθεσή μου πλήρη στοιχεία για ένα θέμα. 
 
3. Κατά πόσο υπήρξε επαρκής ή πλήρης διερεύνηση από την αστυνομία είναι ένα εντελώς διαφορετικό ερώτημα από την πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Θεωρώ αυτονόητο ότι κατά πόσο υπήρξε επαρκής διερεύνηση θα πρέπει να κριθεί στη βάση των στοιχείων της υπόθεσης. Όπως έχω πει πολλές φορές για πληθώρα περισσότερων, αν υπήρξε ολιγωρία θα πρέπει να υπάρξει και απόδοση ευθυνών ιδιαίτερα επί ενός θέματος το οποίο αφορά σε στυγερές δολοφονίες ανθρώπινων ζωών. Παρομοίως αν υπήρξε ελλιπής διερεύνηση λόγω της φυλής ή του φύλου των δολοφονηθέντων αυτό θα συνιστούσε απαράδεκτη ρατσιστική ενέργεια. 
 
4. Η πολιτική ευθύνη για θέματα δολοφονιών αθώων υπάρξεων πρέπει να είναι δεδομένη. Αν υπήρξε ολιγωρία η ευθύνη δεν θα είναι μόνο πολιτική. Από κει και πέρα όταν βρίσκονται επτά πτώματα η ανασφάλεια που δημιουργείται στην κοινωνία είναι δεδομένη".
Top