Σε μια εποχή που ο Κύπριος πολίτης ζει στο πετσί του τα αποτελέσματα των ερασιτεχνικών χειρισμών, των λανθασμένων αποφάσεων και επιλογών, τόσο αυτών που τον εκπροσωπούν, όσο και του ιδίου, έχει καταστεί πλέον αδήριτη ανάγκη η αξιοποίηση εναλλακτικών, αξιόπιστων και πάνω από όλα σοβαρών προτάσεων προκειμένου να ανατείλει ξανά ο ήλιος. Την ίδια ώρα που το κομματικό κατεστημένο δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, η Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδη, η οποία το θεωρεί υπαίτιο για τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος, επιχειρεί μέσα από τον δημοκρατικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο διάλογο να προσφέρει λύσεις και τροφή σκέψης για τα ζωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα. Τί είναι όμως η δεξαμενή σκέψης; Ποιοι την απαρτίζουν; Ποιο είναι το όραμα της; Απαντούμε στα ερωτήματα έχοντας παρακολουθήσει το πιο πρόσφατο συνέδριο της.

Πίσω στο χρόνο

Η Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδη, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, από 50 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων. Σήμερα ο αριθμός των μελών φτάνει τα 150. Δεν αποτελεί κλειστό γκρουπ όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, αλλά μια ανοικτή ομάδα για κάθε Κύπριο ο οποίος ασπάζεται το όραμα και το καταστατικό και θέλει να προσφέρει στο έργο της, ενώ υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Σημειώνεται επίσης ότι στη δεξαμενή δεν γίνονται αποδεκτά μέλη με κομματική ταυτότητα, αφού θέση είναι ότι τα κόμματα είναι η εστία των πλείστων κακών στον τόπο και πως άνθρωποι που ανήκουν σε κόμμα δεν μπορούν να έχουν την ανεξαρτησία της σκέψης. Πρόκειται επίσης για πολυθεματική και παρεμβατική δεξαμενή σκέψης, η οποία ασχολείται με όλα τα ζωτικά ζητήματα της χώρας.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό πίσω από την ίδρυση, ήταν η απουσία επιστημονικής αντιμετώπισης των ζωτικών προβλημάτων του τόπου, καθώς η ανταλλαγή απόψεων που γίνεται πρωτίστως από τους πολιτικούς, θεωρείται από τα μέλη της ως ερασιτεχνικότατη. Στόχος είναι η εις βάθος ενημέρωση, επιστημονική και στρατηγική ανάλυση διαφόρων θεμάτων, ώστε οι Κύπριοι να μπορούν να αποφασίζουν με τα σωστά κριτήρια την ώρα της κάλπης. Τα μέλη αισιοδοξούν ότι η δεξαμενή θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας ως αξιόπιστη πηγή για στρατηγική ανάλυση όλων των σοβαρών ζητημάτων.

Η λειτουργία

Η Δεξαμενή συλλέγει και αναλύει τις απόψεις διακεκριμένων επιστημόνων ανά το παγκόσμιο στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου. Μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί επίσημα ουκ ολίγες φορές με συμπεράσματα της για κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την χώρα, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού, της οικονομίας, της παιδείας, της άμυνας κ.α. Στις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές, απηύθυνε μάλιστα πρόσκληση σε όλους τους υποψηφίους οι οποίοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν και να απαντήσουν δημόσια για σειρά ερωτημάτων προκειμένου ο πολίτης να έχει την ευκαιρία να τους αξιολογήσει. Δημόσιες συζητήσεις έγιναν και για τα πρόσφατα ζητήματα της οικονομίας, όπου η δεξαμενή κατόπιν επιστημονικής ανάλυσης, τοποθετήθηκε δημόσια εκφράζοντας προβληματισμούς και ανησυχίες, αλλά προτείνοντας παράλληλα λύσεις.

Δραστηριότητες

Περίπου μία φορά το μήνα, η δεξαμενή διοργανώνει συνέδρια, με θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Οι εισηγήσεις των θεμάτων γίνονται από ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που εδράζονται στον συγκεκριμένο χώρο, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή και εμπεριστατωμένη ανάλυση τους. Τα συμπεράσματα είναι στη διάθεση τόσο του κοινού όσο και της πολιτικής ηγεσίας η οποία μπορεί να τα αξιοποιήσει στην παραγωγή ιδεών και έργου, κάτι που αποτελεί και στόχο της δεξαμενής. Μέχρι στιγμής πάντως, τα μέλη εκφράζουν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία δεν τα έχει αξιοποιήσει.

Η εμπειρία

Έχοντας βιώσει ένα πρόσφατο συνέδριο της δεξαμενής, με θέμα «Εισηγήσεις μελών για την επόμενη μέρα», διαπιστώσαμε ακριβώς αυτό που η δεξαμενή διατείνεται. Τον δημοκρατικό και παραγωγικό διάλογο ο οποίος χαρακτηρίζεται από τεκμηριωμένες θέσεις, προβληματισμούς, από επιστήμονες των οποίων αν και οι απόψεις θα έπρεπε να αποτελούν συμβουλή στην ηγεσία του τόπου, εντούτοις πολλές φορές αγνοούνται. Το βάθος των αναλύσεων για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την κυπριακή κοινή γνώμη, δεν μπορούν παρά τουλάχιστον να αποτελέσουν τροφή σκέψης και επιμόρφωση για τον πολίτη. Μέσω 15λεπτων παρουσιάσεων, οι εμπειρογνώμονες ομιλητές του συνεδρίου, άγγιξαν διαφορετικές πτυχές των σημερινών κρίσιμων ζητημάτων της οικονομίας. Μερικές από τις θεματικές ενότητες, ήταν ο προβληματισμός για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, τα στρατηγικά ζητήματα που αναδύονται λόγω της οικονομικής κρίσης, η διαχείριση του μνημονίου, τα θετικά και τα αρνητικά του, η τυχόν πακετοποίηση της οικονομίας και του κυπριακού και οι υδρογονάνθρακες. 

[email protected]