News Local Αραδίππου:Συναγερμός για 10 τόνους πυρίτιδας-"Δεν βάζουμε μυαλό"

Αραδίππου:Συναγερμός για 10 τόνους πυρίτιδας-"Δεν βάζουμε μυαλό"

Την εισήγηση όπως αρχικά μετακινηθεί η επιπλέον ποσότητα πυρίτιδας από το εργοστάσιο στην περιοχή του Δήμου Αραδίππου έτσι ώστε να αφαιρεθεί η περιοχή από την οδηγία Σεβέζο και στην συνέχεια να βρεθεί τρόπος να μετακινηθεί το εργοστάσιο εκτός κατοικημένης περιοχής, προτείνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.Σε σημερινή της συνεδρία, η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της επικίνδυνης αποθήκευσης τόνων πυρίτιδας σε εργοστάσιο, τους κίνδυνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια και υγεία των κατοίκων και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αδάμος Αδάμου, είπε μετά την συνεδρία πως "σε αυτό τον τόπο φαίνεται να μην βάζουμε μυαλό και αφού ανατινάξαμε στο παρελθόν και άλλες περιοχές δεν έχουμε συνετιστεί". Τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια λύση και προς αυτή την κατεύθυνση η Επιτροπή προτείνει όπως σε πρώτο στάδιο μειωθούν οι ποσότητες της πυρίτιδας έτσι ώστε να βγει εκτός οδηγίας Σεβέζο 3 και να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση, που είναι η μετακίνηση του εργοστασίου εκτός κατοικημένης περιοχής. Το εργοστάσιο έχει όλες τις άδειες και αυτό καταδεικνύει την προχειρότητα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο κ. Αδάμου είπε πως το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας Περιβάλλοντος, Εργασίας, Εσωτερικών και Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι οποίοι, όπως σημείωσε, θα πρέπει  να υποδείξουν λύσεις. «Εμείς περιμένουμε μέχρι την άλλη εβδομάδα να ακούσουμε λύσεις που θα διασκεδάζουν τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής», είπε.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι η οδηγία Σεβέζο της ΕΕ έγινε για να προστατεύεται ο κόσμος από βιομηχανικά δυστυχήματα και σημείωσε πως στην περιοχή Αραδίππου υπάρχει ένα εργοστάσιο που έχει καταταχθεί σε περιοχή Σεβέζο, έπρεπε να είχε γίνει μια σοβαρή ενημέρωση των κατοίκων ότι κινδυνεύουν και τι να κάνουν σε περίπτωση κινδύνου, έπρεπε να ετοιμαστούν τα σχέδια, να είναι ξεκάθαροι οι όροι στην εταιρεία για τοn χώρο και τους τόνους της πυρίτιδας που δικαιούνται να έχουν φυλαγμένους και έπρεπε να γίνει ενημέρωση σε όλα τα Υπουργεία.

Όπως είπε, τίποτα δεν έγινε, και φαίνεται ότι προσπαθούμε σιγά σιγά και όσο πιο ανώδυνα γίνεται να έχουμε μια εταιρεία να λειτουργεί σε μια τόσο επικίνδυνη περιοχή βάζοντας τους κατοίκους σε κίνδυνο. Πρόσθεσε πως δεν έπρεπε να αφεθούν οι ποσότητες που φυλάγονται να ξεπεράσουν τους τόνους που επιτρέπει η οδηγία και να χαρακτηριστεί αυτόματα η περιοχή σε περιοχή Σεβέζο. Θα έπρεπε, τόνισε, να ήμασταν πιο προσεκτικοί, να είχαμε βάλει τους σωστούς όρους και όχι να καταλήγουμε να τσακωνόμαστε και να φωνάζουν οι κάτοικοι για να κινηθούν οι δημόσιες αρχές να λάβουν μέτρα.

Η οδηγία Σεβέζο έχει πρόνοιες ότι όταν καθορίζεται μια περιοχή ως Σεβέζο, πρέπει να γίνει σχέδιο δράσης και να ενημερωθούν οι κάτοικοι και είναι ευθύνη του κράτους να επιβλέπει αυτό το σχέδιο και της εταιρείας να είναι προσεκτική. Όπως εξήγησε, από 10 τόνους και πάνω αποθηκευμένη πυρίτιδα, η περιοχή μπαίνει αυτόματα κάτω από την οδηγία αυτή, ενώ κάτω είναι απλώς θέμα φύλαξης. Το ερώτημα είναι πώς φτάσαμε σε αυτές τις μεγάλες ποσότητες πυρίτιδας, σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, και είναι αυτό που δεν απαντούν οι αρμόδιες αρχές.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε πως με πολλή προχειρότητα και λανθασμένες ενέργειες φτάσαμε στο σημείο σε μια κατοικημένη περιοχή να αποθηκεύουμε 30 τόνους πυρίτιδας και γι' αυτό τον λόγο χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα.

Όπως είπε, συμφωνώντας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, θα πρέπει να μετακινηθούν οι επιπλέον ποσότητες πυρίτιδας ώστε να μην εμπίπτει η περιοχή στην οδηγία Σεβέζο και στην συνέχεια να μετακινηθεί σιγά σιγά το εργοστάσιο εκτός κατοικημένης ζώνης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως σημείωσε, πρέπει να βρουν λύσεις άμεσα, και κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να διαβουλευθούν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να προσέλθουν στην Επιτροπή με συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, είπε πως στην περιοχή υπάρχουν πολλοί επαγγελματικοί χώροι και σπίτια και τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ν’ απομακρυνθεί η πυρίτιδα και σιγά σιγά και το εργοστάσιο από την περιοχή, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος θα υπάρξουν πολλοί νεκροί.

Όπως είπε, στην Επιτροπή τόνισαν την κρισιμότητα της κατάστασης και υπάρχουν δύο κατηγορίες επικινδυνότητας, το ανθρώπινο λάθος και η αστοχία του υλικού και δεν πρέπει να παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων. Άμεσα, σημείωσε, πρέπει αυτοί οι τόνοι πυρίτιδας να απομακρυνθούν σε άλλες περιοχές απομακρυσμένες, για να απελευθερωθεί η περιοχή από την επικινδυνότητα της πυρίτιδας.

Μιλώντας εκ μέρους ομάδας πρωτοβουλίας των κατοίκων της περιοχής, ο Ανδρέας Κυριάκου είπε πως μεταξύ των κατοίκων της περιοχής επικρατεί αναστάτωση μετά την δημοσιοποίηση του χάρτη με τις περιοχές Σεβέζο.

Ο κ. Κυριάκου είπε πως με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής η ανησυχία των κατοίκων αυξήθηκε και σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι οι περιοχές Σεβέζο έχουν εντοπιστεί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας από το 2013. Είπε, ακόμα, πως δεν ενδιαφέρει τους κατοίκους αν υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι στους οποίους μπορεί να μετακινηθούν οι 10 τόνοι πυρίτιδας ώστε η περιοχή να αποχαρακτηριστεί σε επικινδυνότητα Σεβέζο. «Άμεσα να μετακινηθεί η πρόσθετη ποσότητα των 10 τόνων. Να φύγει σήμερα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top