News Local Συνεχίστηκε στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο η υπόθεση πινακίδων

Συνεχίστηκε στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο η υπόθεση πινακίδων

Την θέση ότι ο μάρτυρας Κυριάκος Πύργος στοχοποίησε τις δύο ανταγωνιστικές εταιρείες ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ λόγω προσωπικών συμφερόντων, υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του Διευθυντή της εταιρείας πινακίδων ΕΤΝΑ, Δικηγόρος Σάββας Μάτσας, στην υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου, ανέφερε πως ο κ. Μάτσας εξασκεί στον μάρτυρα κατηγορίας κλίμα πίεσης, με στόχο την αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων.
 
Η υπόθεση των πινακίδων στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο, συνεχίστηκε σήμερα μέσα σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων, με την  συνέχιση της αντεξέτασης από τον κ. Μάτσα του μάρτυρα κατηγορίας Κυριάκου Πύργου που εργάζεται ως Γραμματειακός Λειτουργός στον Δ. Πάφου από τις 19 Μαρτίου του 1990 μέχρι σήμερα.
 
Ο κ. Πύργος, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο,  βοήθησε τον Χριστάκη Κυπριανού, Επιστάτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου, στον επιτόπιο έλεγχο των ταμπελών οδοσήμανσης και πληροφοριών και άλλων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή στεγάστρων στάσεων λεωφορείων και κερματοδεκτών εντός των δημοτικών ορίων Πάφου. Κατά τον έλεγχο, συνέχισε, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά στις διαστάσεις που ήταν κατασκευασμένη μια ταμπέλα με τις διαστάσεις που αναφέρονταν στο τιμολόγιο που είχε χρεωθεί και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, ήταν κατασκευασμένη από άλλο υλικό από το οποίο ήταν χρεωμένη.
 
Επίσης, σημείωσε, κατά τον έλεγχο στα στέγαστρα, διαπιστώθηκε ότι ήταν κατασκευασμένα από άλλα υλικά από εκείνα που χρεώνονταν στα τιμολόγια, ενώ από  έλεγχο  που έκαναν για συγκεκριμένα τιμολόγια για προμήθεια ταμπελών στάσεων λεωφορείων διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένες ταμπέλες κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων
 
Στο πλαίσιο της σημερινής αντεξέτασης από τον συνήγορο υπεράσπισης  του Διευθυντή της εταιρείας πινακίδων ΕΤΝΑ, Δικηγόρο Σάββα Μάτσα, ο μάρτυρας κατηγορίας παραδέχτηκε ότι είχε γνώση για τις αγορές φωσφορούχων μεμβρανών που τοποθετήθηκαν στα στυλάκια.
 
Ο κ. Μάτσας υπέβαλε την θέση ότι τα cut eyes τοποθετούνταν περιμετρικά από τα στυλάκια για σκοπούς αντανάκλασης και για εξυπηρέτηση στην οδική κυκλοφορία. Είχαν, όπως είπε, ύψος 90 εκατοστών και μήκος 45 μέτρα και 70 εκατοστά. Το ύψος τους, μάλιστα, κοβόταν από σχετική εταιρεία σε 10 εκατοστά.
 
Ο μάρτυρας κατηγορίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος τοποθετήθηκαν στυλάκια μόνο σε απόσταση των 500 μέτρων δεξιά και αριστερά. Τον αριθμό τους, όπως εξήγησε, τον γνωρίζει από σχετικό έλεγχο τιμολογίων που διενήργησε. Μάλιστα, σημείωσε, όπως του ανέφερε ο τότε Επιστάτης των Τεχνικών Υπηρεσιών Χριστάκης Κυπριανού, η τοποθέτησή τους αποτέλεσε δύσκολη διαδικασία.
 
Σε ερώτηση, ωστόσο, του κ. Μάτσα, ο κ. Πύργος ανέφερε πως ο ίδιος ποτέ δεν τα είχε καταμετρήσει.
 
Ο Δικηγόρος υπέβαλε την θέση πως σε πάρα πολλές οδούς τοποθετούνταν στυλάκια όπως στην Αγίας Φύλας, στην Λεωφόρο Ποσειδώνος, δρόμος 3 χιλιομέτρων, στην Αποστόλου Παύλου, στην οδό Διονύσου, στην Αγίας Νάπας και σε άλλες οδούς. 
Εξαιτίας μάλιστα ατόμων, είπε, που βρίσκονταν σε κατάσταση ευθυμίας ή και μέθης αλλά και λόγω φθοράς, έγιναν πολλές ζημιές στα στυλάκια, με τον μάρτυρα, ωστόσο, να απαντά πως μπορεί να έγιναν ζημιές, αλλά όχι υπερβολικές. 
 
O κ.Πύργος πρόσθεσε, μάλιστα, πως όλα τα στυλάκια που τοποθετήθηκαν ήταν 2 χιλ. περίπου, με τον μάρτυρα κατηγορίας να απαντά  πως σε απόσταση 7 χιλιομέτρων έχουν τοποθετηθεί στυλάκια.
 
Εξάλλου, ο κ. Μάτσας, αναφερόμενος στο θέμα συντήρησης φωσφορούχων μεμβρανών, είπε πως την ευθύνη την είχε ο Δήμος Πάφου και πως σε περίπτωση καταστροφής τους, οι μεμβράνες αυτές έπρεπε άμεσα να αναπληρωθούν, για αυτό η Τοπική Αρχή είχε στοκ.
 
Υπέβαλε, επίσης, την θέση ότι ο μάρτυρας δεν είναι εμπειρογνώμονας και δεν μπορεί να αμφισβητεί τις αγορές που είχαν εγκριθεί από τους υπευθύνους του. Υπέβαλε μάλιστα την θέση ότι στοχοποίησε τις δύο ανταγωνιστικές εταιρείες λόγω προσωπικών συμφερόντων. 
 
Ο Δικηγόρος είπε πως έπρεπε ο κ. Πύργος να ζητήσει να εξαιρεθεί από αυτή την διαδικασία της έρευνας, τη στιγμή που η σύζυγός του είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας κατασκευής πινακίδων και για σκοπούς αντικειμενικής έρευνας.
 
Απαντώντας, ο κ. Πύργος ανέφερε πως στην διαδικασία της έρευνας τον ενέταξε ο Εσωτερικός Ελεγκτής λόγω της εμπειρίας του και πως η εταιρεία της συζύγου του βρίσκεται σε σχετική αδράνεια. 
 
Επιπρόσθετα, ο Δικηγόρος σημείωσε πως, λόγω και του γεγονότος ότι η σύζυγος του μάρτυρα είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας πινακίδων, στόχος του είναι να τους κατηγορήσει και να θέσει τις κατασκευάστριες εταιρείες πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ εκτός ανταγωνισμού. Ο μάρτυρας απήντησε πως δεν υπάρχει σύγκριση των εταιρειών ΑΛΜΑ και ΕΤΝΑ που είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες στην Πάφο, ίσως και παγκύπρια, με την εταιρεία της συζύγου του που είναι μικρή.
 
Ακολούθως, ο κ. Μάτσας υπέδειξε στον μάρτυρα είδος πινακίδας (αλούπωπο), το οποίο ζήτησε να μετρήσει με συγκεκριμένο εργαλείο - παχύμετρο, με τον κ. Πύργο να απαντά πως στις μετρήσεις του προχωρεί μόνο με μέτρο και πως δεν γνωρίζει να μετρά με παχύμετρο.
 
Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου, ανέφερε στο Δικαστήριο πως ο κ. Μάτσας εξασκεί στον μάρτυρα κατηγορίας κλίμα πίεσης, με στόχο την αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων.
 
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης, και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.
 
Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν, αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, πλαστογραφίας, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπής από δημόσιο λειτουργό, κατάχρησης εξουσίας και συγκάλυψης.    
 
Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για  συνέχιση της διαδικασίας στις  21.3.2019, στις 09:00 το πρωί, για σκοπούς συνέχισης της αντεξέτασης του μάρτυρα Κ. Πύργου. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
Top