News Local Υπ. Υγείας: Στήριξη σε προτάσεις του ΤΕΠΑΚ στον τομεά της υγείας

Υπ. Υγείας: Στήριξη σε προτάσεις του ΤΕΠΑΚ στον τομεά της υγείας

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν μέσω της εκπαίδευσης και το Υπουργείο Υγείας και γενικά οι υπηρεσίες του, διατηρούν στενή συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εκφράζοντας στήριξη στις προτάσεις που του υποβλήθηκαν κατά την επίσκεψη του στο ΤΕΠΑΚ.
 
Συγκεκριμένα, ο κ.Ιωάννου φιλοξενήθηκε το πρωί στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσιας Υγεία (CII), του ΤΕΠΑΚ,  όπου ενημερώθηκε για την προτεινόμενη ίδρυση Τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγείας, καθώς και την πρόταση για δημιουργία υποδομής κοόρτης υγείας περιοδικής παρακολούθησης δεικτών υγείας του γενικού πληθυσμού.
 
«Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Πρύτανη για να ενημερωθώ για τα προγράμματα που προσφέρουν και για δυο νέα προγράμματα που προγραμματίζουν να προσφέρουν, που στόχο έχουν να ενδυναμώσουν και να ενισχύσουν τους επαγγελματίες υγείας, ενόψει και των μεγάλων αλλαγών που έρχονται σε ό,τι αφορά στον τομέα της υγείας και των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου.
 
Κατά την επίσκεψη, οι πρυτανικές αρχές και το ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής, καθώς και ο Ιατρικός Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Νίκος Ζάμπογλου, ενημέρωσαν τον Υπουργό για την ανάγκη και την κοινωνική σημασία που έχει η προτεινόμενη ίδρυση πανεπιστημιακού Τμήματος Δημόσιας Υγείας στο ΤΕΠΑΚ, το οποίο θα είναι το πρώτο του είδους στην Κύπρο, βασιζόμενο στο ήδη υπάρχον έμψυχο δυναμικό και εργαστηριακές υποδομές του CII.
 
Παρουσιάζοντας την πρόταση, ο  Αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής, ανέφερε πως η δημιουργία Τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγείας, θα στοχεύει να προσφέρει νέας γενιάς ακαδημαϊκών προγραμμάτων εκπαίδευσης στη δημόσια και περιβαλλοντική υγεία και επέκταση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών πληθυσμιακής βάσεως και άλλων μελετών σε τομείς αιχμής της δημόσιας υγείας.
 
Επίσης, όπως επεσήμανε, η λειτουργία του αναμένεται να συνδράμει ερευνητικά στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας προς επίλυση σοβαρών θεμάτων δημόσιας υγείας που ταλανίζουν την Κύπρο τα τελευταία χρόνια, αλλά και να προσφέρει ενημέρωση και γνώση σε θέματα πρόληψης υγείας στην κυπριακή κοινωνία.
 
Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη στήριξη του στην προοπτική ίδρυσης Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ενέργειες που συντονίζει το CII και το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του ΤΕΠΑΚ, για δημιουργία υποδομής κοόρτης περιοδικής παρακολούθησης δεικτών υγείας του γενικού πληθυσμού, της πρώτης στην Κύπρο, και εφάμιλλης των ήδη υπαρχόντων κοορτών υγείας στην Ευρώπη.
 
Συγκεκριμένα, προτείνεται ο σχεδιασμός και η δημιουργία υποδομής στην οποία θα βασιστεί η υλοποίηση προοπτικής μελέτης παρακολούθησης δεικτών υγείας νεαρών Κυπρίων (18-25 ετών) σε όλη την επικράτεια, με σκοπό τη δημιουργία και χρήση στρατηγικής υποδομής υγείας προκειμένου να εξεταστεί προοπτικά η επίδραση των κύριων παραγόντων ρίσκου υγείας που σχετίζονται με την εμφάνιση μη μεταδιδόμενων χρόνιων νοσημάτων (NCDs) στον κυπριακό πληθυσμό.
 
Όπως μάλιστα υποδείχθηκε, ο γενικός πληθυσμός της Κύπρου κατέχει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά εμφάνισης μη μεταδιδόμενων χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, με ποσοστά σταθερά πάνω από το μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ.
 
Το Υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα της κοόρτης θα μπορέσει να χαρτογραφήσει καλύτερα τη χωρική κατανομή των διαφόρων παραγόντων ρίσκου υγείας για το νεαρό πληθυσμό της Κύπρου και να συμπεριλάβει τα δεδομένα, μεταξύ άλλων, σε αναφορές που εμπίπτουν σε συμβατές, και συστηματικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top