Το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας βρίσκεται ψηλά στον δημόσιο διάλογο, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλονται διάφορες προσπάθειες για να τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Σημαντικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, διαδραμάτισε η ίδια η κοινωνία, μέσω της χρήσης του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα άρχισε η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Avaaz», με αίτημα:  «ΝΑΙ στην Ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού με λιμάνια Ελλάδος».

Το εν λόγω ψήφισμα σήμερα έχει μαζέψει 11.903 ηλεκτρονικές υπογραφές και έχει ως παραλήπτες τον δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη, τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Αρχής Λιμένων, τον Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε., αλλά και την Υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου.

Πότε ήταν σε λειτουργία η ακτοπλοϊκή σύνδεση

Η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με πλοία τα οποία είχαν αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά και η γραμμή συνέδεε τα λιμάνια της Κύπρου (Λεμεσού και Αμμοχώστου), του Ισραήλ (Χάιφα), και κατά περίπτωση του Λιβάνου (Βηρυτού) και Αιγύπτου (Αλεξάνδρειας).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησαν και δρομολόγια Πειραιάς – Ρόδος – Λεμεσός, ενώ τα δρομολόγια διαφοροποιούνταν αναλόγως των καταστάσεων και συμπεριλάμβαναν, εποχιακά και κατά περίπτωση, λιμένες της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Πότε διακόπηκε

Το 2000 για διάφορους λόγους η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας διακόπηκε.

Κάποιες πλευρές υποστηρίζουν ότι ένας από τους κύριους λόγους ήταν η μείωση της επιβατικής κίνησης στη Μέση Ανατολή, λόγω των προβλημάτων στην περιοχή, καθώς και η μείωση της επιβατικής κίνησης από Κύπρο για Ελλάδα και το αντίστροφο, λόγω των εναλλακτικών επιλογών που προσφέρονταν πλέον με την αεροπορική σύνδεση. Έτσι, είχε ως αποτέλεσμα η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας να μην είναι πλέον βιώσιμη.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες απόψεις, που υποστηρίζουν ότι η σύνδεση διακόπηκε το 2000, για να εξυπηρετήσει συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών που ασχολούνταν με την κρουαζιέρα και κερδοσκοπούσαν.

Τα επόμενα βήματα

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έχει θέσει ως στόχο του την επανέναρξη της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου και Ελλάδας, και σε πρώτη φάση βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας όρων εντολής για μια εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία θα εκπονηθεί για να καταδείξει το χρηματοδοτικό κενό που πιθανότατα να προκύπτει από τη δραστηριότητα αυτή.

Στη συνέχεια θα διερευνηθούν οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης για να ξεκινήσει η γραμμή, με στόχο, ωστόσο, σε βάθος χρόνου να καταστεί βιώσιμη και ελκυστική για τις εταιρείες.

Στήριξη από Φορείς και κόμματα

Το αίτημα για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας στηρίζουν μια σειρά από Φορείς, κόμματα και οργανώσεις.

Την Τετάρτη (30/1), ο Δήμος Λεμεσού, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναφορά των σχεδιασμών σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Παράλληλα, διαβεβαίωσε για τη στήριξή του στην προσπάθεια αυτή.

Τον Νοέμβριο του 2018, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εκπόνηση μελέτης που θα αφορούσε τη χρηματοδότηση της ναυτιλιακής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου από την Ε.Ε.

Υπέρ της Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης τάχθηκε και ο επιχειρηματικός σύνδεσμος Κύπρου - Ελλάδος.

Το όλο ζήτημα συζητήθηκε και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, μετά από εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, με όλα τα κόμματα να τάσσονται υπέρ.

Ανάμεσα στους φορείς και τις οργανώσεις που στηρίζουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι επίσης το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού και η ΣΕΚ, με μπροστάρη τον Ξενή Ξενοφώντος.