Σημεία και τέρατα ακούστηκαν σήμερα στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, όπου κατέθετε ο τέως διευθυντής διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας Κύπρου, Νικόλας Καρυδάς.
Ο κ. Καρυδάς στράφηκε κατά πάντων αποποιούμενος των όποιων ευθυνών, σε σχέση με την αγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα.
Kαθοδηγούμενοι οι Alvarez & Marsal
Σύμφωνα με τον κ. Καρυδά, οι Alvarez & Marsal ήταν καθοδηγούμενοι από τον εντολοδόχο τους, δηλαδή τον Πανίκο Δημητριάδη, στην έρευνα για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα ανέφερε ότι στόχο τους ήταν με την εκδίωξη του ιδίου να του επιρρίψουν όλες τις ευθύνες αφού ήταν εύκολος στόχος.
Παράλληλα, έκανε αναφορά σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε ο Χριστάκης Πατσαλίδης Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων στον Θεόδωρο Αλέπη, της ίδιας διεύθυνση, ημερομηνίας 28/11/2009 στην οποία του έλεγε να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, με βασικό κριτήριο την απόδοση.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της ερευνητικής επιτροπής, ο Νικόλας Καρυδάς είπε ότι οι πληροφορίες που φέρουν τον ίδιο αλλά και τον Αντρέα Ηλιάδη, να έδιναν προφορικώς τις οδηγίες για την αγορά των ομολόγων, είναι αναληθείς. Επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας είχε γνώση για τα όρια σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Alvarez & Marsal, είπε ότι σε συνεδρία του τον Μάρτιο του 2010, το ΔΣ της Τράπεζας και είχε ανακοινωθεί μείωση των ποσών που θα χρησιμοποιούνταν για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Είπε επίσης ότι είχε λεχθεί ότι η Ελλάδα είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο εκείνη την περίοδο.
Αναφέρθηκε επίσης σε σημαντική συνεδρία του ΔΣ, στις 11 Δεκεμβρίου του 2009, κατά την οποία εγκρίθηκε σημαντική επέκταση της Τράπεζας στην Ελλάδα, αύξηση των καταστημάτων κατά 75 και επέκταση της χορήγησης των δανείων κατά 37% σε περίοδο τριετίας. Τότε είπε, κανένας δεν αναφέρθηκε σε κινδύνους στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τον ίδιο, είπε ότι εκδιώχθηκε από την Τράπεζα. «Όταν διώχνουν κάποιο από την Τράπεζα, τότε μπορούν να του φορτώσουν τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά το θέμα των διαγραφέντων δανείων, σε ερώτηση της Επιτροπής για το αν διαγράφηκαν χαριστικά δάνεια σε σωματεία πολιτκούς αξιωματούχους κ.α. ο κ. Καρυδάς δεν το απέρριψε.
Ο Μιλτιάδης Νεοφύτου και η Ομόνοια
Ο κ. Καρυδάς ανέγνωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής υπόμνημα το οποίο είχε δώσει κατά την αποχώρηση από την Τράπεζα τον Αύγουστο του 2012, στο οποίο αναφέρεται και σε διαγραφές δανείων και σε εμπλοκή του Μιλτιάδη Νεοφύτου, του οποίου οι λογαριασμοί χρησιμοποιούνταν για να λαμβάνει χρήματα η Ομόνοια. Έκανε επίσης λόγο για τηλεφωνικές παρεμβάσεις του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια καθώς και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με τις οποίες υπόσχονταν ότι θα διασφαλίζονταν τα ποσά που είχαν χορηγηθεί.
Πρόσληψη της συζύγου του Άντρου Κυπριανού
Είπε επίσης ότι η στάση του Γιάννη Κυπρή ήταν πιο θετική προς το ΑΚΕΛ διότι όπως είπε με τον Βάσο Σιαρλή προσέλαβαν την σύζυγο του Άντρου Κυπριανού στην Τράπεζα Κύπρου ενώ ήταν σε μια ηλικία που δεν θα έπρεπε να προσληφθεί και μάλιστα χωρίς να είναι σε γνώση του Αντρέα Ηλιάδη και του Θεόδωρου Αριστοδήμου.