Τέσσερις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να προκύψουν, μόνο από την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου, σύμφωνα μ’ έρευνα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η ορθή αξιοποίηση των προοπτικών, που διανοίγονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου, μπορεί ν’ αποτελέσει τη λύση για τη συγκράτηση του τέρατος, που ακούει στον όρο ανεργία.

 Τις ανάγκες απασχόλησης και κατάρτισης γι αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού αερίου, που θα εξορυχθεί από το Οικόπεδο 12, για την χρονική περίοδο μέχρι το 2019, εντοπίζει έρευνα της αρχής ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού

Τα 4 στάδια αξιοποίησης ΦΑ

1. Εξερεύνηση-140 νέες θέσεις εργασίας  
2. Εξόρυξη και μεταφορά στη στεριά-450 νέες θέσεις εργασίας  
3. Επεξεργασία και παραγωγή-4400 νέες θέσεις εργασίας  
4. Διανομή και εξαγωγή-230 νέες θέσεις εργασίας.  

Οι μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης αφορούν σε τεχνίτες και χειριστές μηχανημάτων και εντοπίζονται στην κατασκευή του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό και των αγωγών, που θα συνδέουν το τερματικό με τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.  

Όσον αφορά στο τερματικό, όπου εντοπίζονται οι περισσότερες ανάγκες, θα υπάρξουν ανάγκες για περίπου 4000 άτομα για την περίοδο 2015-2019 που θα γίνει η κατασκευή του τερματικού. Οι περισσότερες ανάγκες αφορούν σε τεχνικά επαγγέλματα. Οι υπόλοιπες, διάφορα άλλα επαγγέλματα δ/ντες, πτυχιούχους, ακόμη και ανειδίκευτους εργάτες, που θα μπορέσουν ν’ απασχοληθούν στην κατασκευή του τερματικού.  

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επαγγέλματα που δημιουργούνται, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού έχει ήδη προωθήσει ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού.

Απόλυτα απαραίτητη, χαρακτηρίζει την ανάγκη για μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου.   

«Παραδείγματα, για τα οποία χρειάζεται υψηλή εξειδίκευση, όπως συγκολλητές υψηλής πίεσης ή εφαρμοστές υψηλής πίεσης, για τα οποία πρέπει να γίνουν ενέργειες από τα τώρα για να είναι έτοιμο το ανθρώπινο δυναμικό όταν θα το χρειαστούμε το 2015», δήλωσε στο Σίγμα π Γιάννης Μουρουζίδης,  Αναπληρωτής Δ/ντης Έρευνας και Προγραμματισμού της  ΑΝΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο καταρτισμός μιάς διυπουργικής επιτροπής από τους Υπουργούς Εργασίας, Ενέργειας και Παιδείας, ώστε να εξευρεθούν τρόποι κάλυψης των νέων θέσεων εργασίας από το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου.