News Local Η νέα πρόταση της Κυβέρνησης στους εκπαιδευτικούς (vid)

Η νέα πρόταση της Κυβέρνησης στους εκπαιδευτικούς (vid)

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, με το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέγνωσε τη νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους εκπαιδευτικούς.

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση της πρότασης της 4ης Ιουλίου ως εξής:

  1. Τη μείωση απαλλαγής από μια σε δυο περιόδους και να αντισταθμιστεί με μoριοδότηση και άλλα κίνητρα.
  2. Για τον παράγοντα αρχαιότητα, αποφάσισε τη μείωση των απαλλαγών των Βοηθών Διευθυντών κατά το ήμισυ. Θα επιστραφούν στους βοηθούς μία είτε δυο περίοδοι απαλλαγών.
  3. Η μείωση απαλλαγών για τους υπεύθυνους τμήματος θα αντισταθμιστεί με μοριοδότηση.
  4. Αν στην διάρκεια του διαλόγου για εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου προκύψουν διαφορετικές αποφάσεις, τότε θα έχουμε διόρθωση.
  5. Αποφάσισε ότι αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο της κατάργησης απαλλαγής για τους νεοεισερχόμενους.
  6. Αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Εργασίας όπως παραπέμψουν στη ΜΕΠΕΥ όποια θέματα αφορούν εργασιακά ζητήματα. Για τα θέματα που αφορούν τον εξορθολογισμό, θα πάει στην Τριμελή Υπουργική Επιτροπή, για να γίνει διάλογος με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
  7. Με τη σημερινή του απόφαση, το Υπουργικό επιβεβαιώνει ότι όποιες εξοικονομήσεις προκύψουν από τις απαλλαγές, θα επενδυθούν σε διάφορα προγράμματα και δράσεις για την εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί τελούν σε κατάσταση αναμονής, ούτως ώστε να μελετηθούν ενδελεχώς τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Παντελής Νικολαΐδης, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει: "Η Κυβέρνηση να αφήσει τους εγωισμούς και τις πονηράδες και να αποσύρει τα μέτρα. Δεν δεχόμαστε καμία ενδιάμεση πρόταση".

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο, θέλοντας να στείλει μήνυμα καλής θέλησης και να τείνει χείρα συνεργασίας.

Οι σημερινές αποφάσεις, πρόσθεσε, ευελπιστούμε να ιδωθούν με πνεύμα καλή θέλησης και θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε σωρεία άλλων θεμάτων. Η σημερινή απόφαση του υπουργικού είναι αποτέλεσμα του εντατικού διαλόγου του με τον Υπουργό Παιδείας και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, πρόσθεσε.

Η νέα πρόταση, υπογράμμισε, υιοθετεί τις αποφάσεις της 23ης Αυγούστου, που βελτιώθηκαν στην πρόταση της 30ης Αυγούστου. Οι αποφάσεις του Υπουργικού, επανέλαβε εμφαντικά ο κ. Προδρόμου, θα εφαρμοστούν με τη δημοσίευσή τους στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Εξάλλου, να αναφερθεί ότι τις διαφοροποιήσεις στη νέα πρόταση αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ.

Την ίδια ώρα, εξηγήσεις για το σκεπτικό της πρότασης της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των σχολικών μαθημάτων, έδωσε από τη μεσημβρινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κυριάκος Νικηφόρου.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών οργανώσεων

Ολοκληρώθηκε  η συνεδρία της Γραμματείας της ΠΟΕΔ η οποία συγκλιθηκε εκτάκτως στις 17:00 το απόγευμα, ώστε να συζητηθούν οι νέες αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, με την οργάνωση να αποφασίζει ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά αύριο το δημοψήφισμα. 

Επίσης, οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που σχετίζονται άμεσα με την κρίση στον χώρο της εκπαίδευσης, θα βρίσκονται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ.

Την ίδια ώρα συνέρχεται η Γραμματεία της ΟΛΤΕΚ για να εξετάσει την κατάσταση και να καθορίσει τα επόμενα της βήματα, σε συνεννόηση πάντα με τις άλλες δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ .

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μετά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για την Παιδεία.

Οι ερωτήσεις στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο:

Στον διάλογο, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συγκαταλέγεται μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων το ζήτημα ενός ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς μετά τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, το ζήτημα επιπλέον επιμορφώσεων στον χώρο της εκπαίδευσης, ζητήματα που αφορούν την ειδική εκπαίδευση, το ζήτημα ενίσχυσης προδημοτικής εκπαίδευσης με γραμματειακό προσωπικό, το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας και υγείας στα σχολεία με όλες τις πτυχές του και η υλικοτεχνική υποδομή. Και μέσα από τον εξορθολογισμό να υπάρχουν οι πόροι και η χρηματοδότηση για να μπορούμε να δούμε σχολικά κτήρια όπως τα θέλουμε σε σχέση με αυτά που είδαμε πρόσφατα να επισημαίνονται με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν.
 
«Επίσης ο διάλογος θα αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιγνιδότοπους, την ενίσχυση των δράσεων του Υπουργείου για την πρόληψη εξαρτησιογόνων ουσιών, την ενίσχυση του προγράμματος ΔΡΑΣΕ, του προγράμματος για αντιμετώπιση παρεκκλίνουσας ή παραβατικής συμπεριφοράς, τις μονάδες ειδικής εκπαίδευσης, τη στήριξη των αναλφάβητων με ενισχυτική διδασκαλία και άλλα θέματα που ενδεχομένως να θίξουν οι οργανώσεις ή οι οργανωμένοι γονείς που αποτελούν επίσης μέρος του διαλόγου», σημείωσε.
 
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, με την εφαρμογή του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη σημερινή απόφαση, οι θέσεις που θα κενωθούν θα πληρωθούν με πρόσθετες προσλήψεις και από τους δύο υφιστάμενους καταλόγους υποψηφίων εκπαιδευτικών, δηλαδή εφόσον προκύψουν πρόωρες αφυπηρετήσεις θα προσληφθούν και από τον κατάλογο διοριστέων και τον κατάλογο διορισίμων.
 
«Με τη σημερινή του απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί  τον Υπουργό Οικονομικών – εφόσον γίνουν αποδεκτές οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τις οργανώσεις - να ετοιμάσει σχέδιο για εφάπαξ, εφαρμογή μέτρου πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο για τους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης θα εφαρμόζεται από το 60ο έτος, ενώ για τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπως ήταν το αίτημα που υπεβλήθη, από το 58ο έτος», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου «αναθεωρείται η απόφαση της 4ης Ιουλίου ως εξής: Εναντι του χρόνου που μέχρι τώρα παραχωρείτο στους αξιωματούχους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ), θα παραχωρηθεί από τώρα χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε Οργάνωση, για τους αξιωματούχους της οργάνωσης, ενώ συμπληρωματικά θα δοθεί αντίστοιχος συνδικαλιστικός χρόνος που να μην υπερβαίνει το ποσό  των €100.000 για την ΟΛΤΕΚ, €175.000 για την ΟΕΛΜΕΚ και €175.000 για την ΠΟΕΔ, που να αφορά στο κόστος μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών στους οποίους θα παραχωρηθεί συνδικαλιστικός χρόνος».
 
Όπως ανέφερε, οι εν λόγω Αποφάσεις θα έχουν ισχύ μέχρι την κατάληξη του διαλόγου, οι οποίος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. 
 
Ο κ Προδρόμου είπε, παράλληλα, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, όπως γνωστοποιήσει την παρούσα Απόφαση προς τις συνδικαλιστικές εκπαιδευτικές οργανώσεις και το σύνολο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε όλες τις βαθμίδες και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς όπως ενεργήσουν για υλοποίηση όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου καθίσταται σαφής η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με μέτρα που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θα ενισχύσουν το κύρος των εκπαιδευτικών, προκειμένου η πολιτεία να ανταποκριθεί στην επιθυμία των δεκάδων χιλιάδων γονιών και μαθητών - κάτι που αποτελεί και υποχρέωση της πολιτείας -  να τυγχάνουν ποιοτικής εκπαίδευσης και να έχουν μαθησιακά αποτελέσματα που να τους επιτρέπουν να προχωρήσουν στις περαιτέρω σπουδές τους και να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
 
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη σημερινή απόφαση, η οποία είναι αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση από τις οργανώσεις και τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που γνωρίζουμε ότι νοιάζονται και μοχθούν για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του λειτουργήματος τους», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία εφαρμόζεται με τη δημοσίευση της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 
«Το μόνο ζήτημα το οποίο εναπόκειται στη συνεργασία και την αποδοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι βεβαίως ο εφ’ όλης της ύλης διάλογος, αλλά και η εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να ετοιμάσει σχέδιο εφάπαξ πρόωρης αφυπηρέτησης», είπε ο κ. Προδρόμου και πρόσθεσε ότι με τις σημερινές αποφάσεις αναθεωρούνται οι αποφάσεις της 4ης Ιουλίου.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι σημερινές αποφάσεις είναι μελετημένες, προέρχονται από τη διαβούλευση και λαμβάνουν υπόψη τη διαβούλευση που έγινε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και βεβαίως είναι προγραμματισμένο το πώς μπορούν να εφαρμοστούν».
 
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει πρόβλημα στελέχωσης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «υπάρχει η δυνατότητα του Υπουργείου Παιδείας για το εύρος των αλλαγών που αποφασίζονται σήμερα είτε για την ελάφρυνση των βοηθών διευθυντών είτε για τον συνδικαλιστικό χρόνο, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα στελέχωσης στο σχολείο».
 
Σημείωσε, παράλληλα, ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με το αποτέλεσμα της σύσκεψης της 23ης Αυγούστου, δηλαδή κάθε συνδικαλιστική οργάνωση δικαιούται να έχει το ισοδύναμο δύο πλήρως απαλλαγμένων εκπαιδευτικών της δικής της επιλογής.
 
«Η Κυβέρνηση φιλοδοξεί και ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν συνολικές, συμφωνημένες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό ολόκληρου του συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου και διευκρίνισε ωστόσο ότι «αν με τα αποτελέσματα του διαλόγου αλλάξουν σε κάτι οι σημερινές αποφάσεις προς όφελος των εκπαιδευτικών, αυτή η διαφορά θα αποκατασταθεί».
 
«Δηλαδή με αυτές τις αποφάσεις ουδείς θα έχει δυσμενή επίπτωση σε σχέση με το τι θα είναι η τελική συμφωνία για τον συνολικό εξορθολογισμό», συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως ό,τι είναι εργασιακό θέμα θα συζητηθεί στη ΜΕΠΕΥ, ενώ ό,τι αφορά την εκπαιδευτική πολιτική και τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος θα συζητηθεί από την τριμελή υπουργική επιτροπή που έχει διοριστεί.
 
Ερωτηθείς ποιο ήταν το σκεπτικό της Κυβέρνησης πίσω από τον διορισμό της τριμελούς υπουργικής επιτροπής με αυτή τη σύνθεση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Υπουργός Εργασίας θα μπορέσει να βοηθήσει με την εμπειρία που έχει σε σχετικά θέματα, και ο τέως Υπουργός Παιδείας θα βοηθήσει λόγω προηγούμενων διαβουλεύσεων που έχουν γίνει με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για παράδειγμα, της προετοιμασίας από το 2016 της μελέτης για τον εξορθολογισμό του συστήματος των απαλλαγών.
 
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Top