Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται τρόπους υλοποίησης της απόφασης που αφορά την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων, χωρίς την αύξηση των κονδυλίων, που παραχωρούνται στο σύνολο του προσφυγικού κόσμου.

Κατά την ενημέρωση που έκανε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ανδρέας Ασσιώτης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή προσφύγων λέχθηκε πως το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωμένο να εξετάσει τα εισοδηματικά κριτήρια για παραχώρηση βοήθειας, για αγορά κατοικίας, καθώς και το ύψος της χορηγίας.

Όπως ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων, τα κριτήρια θα ετοιμαστούν εντός τριών μηνών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θεωρείται δεδομένη η υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης έναντι της Τρόικας, για οριζόντια μείωση των κονδυλίων όλων των χορηγιών, περιλαμβανομένων και των προσφυγικών, κατά 12% στους προϋπολογισμούς του 2014.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αναφορικά με τα στεγαστικά σχέδια ενημέρωσε γενικά και χωρίς να έχει σχέση με το θέμα των εκ μητρογονίας για τη γενική οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών, για οριζόντια μείωση των κονδυλίων που διατίθενται από τα Υπουργεία και κατά συνέπεια και για τα στεγαστικά των προσφύγων, κατά 12% σε σχέση με τα κονδύλια που είχαμε διαθέσιμα το 2013. «Ως αποτέλεσμα της μείωσης αυτών των κονδυλίων είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε τα κριτήρια, που ισχύουν για τα στεγαστικά σχέδια, που εφαρμόζονται τώρα για τους εκτοπισμένους, δηλαδή για αγορά διαμερίσματος ή αγορά κατοικίας ή την ανέγερση ιδιόκτητης κατοικίας, έτσι ώστε με τα διαθέσιμα κονδύλια να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων», είπε ο κ. Ασσιώτης.

Πρόσθεσε πως το ΥΠΕΣ θα επεξεργαστεί προτάσεις αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται και το ύψος της οικονομικής βοήθειας που παρέχεται.  
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η πομπώδης εξαγγελία για αναγνώριση των εκ μητρογονίας είναι κουτσουρεμένη».
«Έχουμε μπροστά μας», είπε, «μια κατάσταση σε σχέση με τις προσφυγικές χορηγίες, με την οποία αναμένεται ότι περίπου 10 χιλιάδες νέοι δικαιούχοι θα αποταθούν για τα δύο στεγαστικά σχέδια που υπάρχουν και λειτουργούν. Αντιλαμβάνεστε ότι πέραν από τη λίστα αναμονής που υπάρχει για τους εκ πατρογονίας θα προστεθούν ακόμα 10 χιλιάδες», σημείωσε.

Διερωτήθηκε πώς θα το δεχτεί η Τρόικα και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον όπως λεγόταν προς τα έξω η Τρόικα δεν δέχεται να υπάρχουν λίστες αναμονής. «Στην προκειμένη περίπτωση η λίστα αναμονής θα επεκταθεί», συμπλήρωσε.
Εξέφρασε την ανησυχία της για τις μειώσεις που προγραμματίζονται σε σχέση με το ύψος των προσφυγικών χορηγιών, αλλά και τη μείωση που αφορά το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων και γενικότερα της μείωσης ακόμα 12% του προϋπολογισμού για το 2014.

«Όλα αυτά δείχνουν μια πολύ δυσοίωνη προοπτική όσον αφορά τη στήριξη των εκτοπισμένων και θα αναμένουμε εντός τριών μηνών να κατατεθούν τα νομοσχέδια διότι δεν είναι με υπουργική απόφαση που μπορεί να γίνει η τροποποίηση που έχει εξαγγελθεί αλλά πρέπει να κατατεθούν τα σχετικά νομοσχέδια», είπε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως θεωρεί ότι «η αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων είναι ένα ιστορικό βήμα, που εδώ και 39 χρόνια κάποιοι δεν αντιλαμβάνονταν τη σημασία και την αξία του να σεβαστείς και να αναγνωρίσεις το δικαίωμα να έχουν ίσα δικαιώματα και ίση αντιμετώπιση όλοι οι πρόσφυγες και όλος ο προσφυγικός κόσμος».

Ανέφερε ότι θέση του κόμματός του ήταν, είναι και παραμένει ότι όφειλε η πολιτεία να τους αναγνωρίσει εδώ και 39 χρόνια και ότι έχει δικαιώματα οποιοσδήποτε πρόσφυγας και ακριβώς τα ίδια δικαιώματα οφείλουν να αποδοθούν και στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

Συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς τα 39 χρόνια που παρήλθαν δημιούργησαν τεράστιες αδικίες και πολλοί πρόσφυγες εκ μητρογονίας δεν απόλαυσαν τα οποιαδήποτε δικαιώματα είχαν ως πρόσφυγες. Όμως θέλω να τονίσω στον υπερθετικό βαθμό ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε παραπληροφόρηση και δεν θα λησμονήσω ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξαν παραπλανητικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το κόστος,  για την κάλυψη των εκ μητρογονίας προσφύγων σε βαθμό, που να δημιουργηθεί η εικόνα και εντύπωση ότι θα καταρρεύσει το κράτος».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, γιατί όπως είπε, ο κ. Ασσίωτης ανακοίνωσε στα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων ότι το κράτος ζητά να μειωθούν τα κονδύλια οριζόντια κατά 12%, για να προσθέσει πως «αυτό είναι ακόμα ένα πλήγμα εναντίον των κονδυλίων που αφορούν τους πρόσφυγες».

Ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων έχουν αποφασίσει πως τα κονδύλια των προσφύγων δεν πρέπει να μειωθούν, αφού ήδη υπάρχει μια μείωση σημαντική 25%, έχουν εισαχθεί νέα εισοδηματικά κριτήρια και αν μειωθούν και άλλο δεν θα μπορεί κανένας αιτητής να αγοράζει ή να κτίζει σπίτι.
«Θα υπάρχει φοβερή καθυστέρηση, θα υπάρχει αδράνεια στην ανάπτυξη της κοινωνίας, διότι τα νέα ζευγάρια δεν θα μπορούν να στεγαστούν έτσι δεν θα μπορούν να παντρευτούν, να τεκνοποιήσουν κλπ», είπε.
Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως το κόμμα της χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, γιατί όπως είπε η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί καινούργια δεδομένα για τους πρόσφυγες και άρει μια ανισότητα.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι η ΕΔΕΚ θα περιμένει από την Κυβέρνηση να δει την ολοκληρωμένη πρόταση, όπως θα έρθει στη Βουλή, για να συζητηθεί.
Για την ΕΔΕΚ άρση της ανισότητας για τους εκ μητρογονίας σημαίνει να τους δοθούν όλα τα δικαιώματα, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν οι εκ πατρογονίας πρόσφυγες, πρόσθεσε. «Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο δεν θα μας ικανοποιούσε», είπε καταλήγοντας.