News Local Υφ.Ναυτιλίας: Να μην έχουμε άλλες συμφορές όπως με την "Ήλιος"

Υφ.Ναυτιλίας: Να μην έχουμε άλλες συμφορές όπως με την "Ήλιος"

Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται στις 14 Αυγούστου από την αεροπορική τραγωδία της Helios, που οδήγησε στο θάνατο σε 121 άτομα και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειου, τελέστηκε σήμερα Κυριακή το μνημόσυνο των Παραλιμνιτών θυμάτων της τραγωδίας.
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κώστας Ιακώβου ανέφερε ότι  «η συντριβή του αεροσκάφους της Helios που θεωρείται η χειρότερη αεροπορική τραγωδία σε ελληνικό έδαφος, θα θυμίζει ότι η υπευθυνότητα, η μεθοδικότητα, η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός αποτελούν επιτακτική ανάγκη και βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του κράτους, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την αποτροπή τέτοιων συμφορών».
 
Σημείωσε πως «οι 121 ψυχές Κύπριοι, Ελλαδίτες και Αρμένιοι έσβησαν τόσο άδικα και τραγικά, ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν ενώ πολλά παιδιά έχασαν τους γονείς τους και έμειναν ορφανά".
 
"Ιδιαίτερα βαθύ ήταν το πένθος για το Δήμο Παραλιμνίου που θρήνησε συνολικά 12 μόνιμους κατοίκους του και άλλους 4 με καταγωγή από το Παραλίμνι και τόπο διαμονής τους στη Λεμεσό», είπε, και επεσήμανε πως «από τότε ο πόνος και η θλίψη από το δυσαναπλήρωτο κενό της απώλειας των δικών τους ανθρώπων, συνοδεύει την κάθε μέρα τους συγγενείς των θυμάτων».  
 
Η Κυβέρνηση, συνέχισε, ο κ. Ιακώβου «στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής πολιτικής με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη στήριξη της, ως ελάχιστη οφειλόμενη ανταπόδοση στη μνήμη των νεκρών προσφέροντας ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες, καθώς και παραχώρηση υποτροφιών σε 11 ορφανά παιδιά των θυμάτων από το `Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές τους σπουδές».
 
Σημείωσε επίσης ότι «την ίδια ώρα ως Πολιτεία στεκόμαστε με προβληματισμό και αυτοκριτική απέναντι σε όλα τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα και την υπόσχεσή μας να εργαζόμαστε συνειδητά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μακριά από διαπλεκόμενα συμφέροντα, παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το κοινό καλό και την ευημερία της πατρίδας μας».
 
Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των θυμάτων στο κοιμητήριο Παραλιμνίου στην παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς και πλήθος κόσμου.
 
Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε ότι «τιμήσαμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του 2005, για να θυμόμαστε ότι κάποιοι άνθρωποι χάθηκαν άδικα. Ας χρησιμοποιείται το παράδειγμα αυτής της τραγωδίας για να αποφύγουμε στο μέλλον οποιαδήποτε λάθη και ενέργειες πιθανόν να μας κοστίσουν ανθρώπινες ζωές».
 
Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε καθημερινά να γίνονται σε αρκετά μέρη του κόσμου να χάνονται ζωές λόγω μη σωστής λειτουργίας κάποιων αρμοδίων τμημάτων», και κάλεσε όλους «να γίνουμε πιο προσεκτικοί και πιο τυπικοί και να φροντίζουμε ώστε η ανθρώπινη ζωή να διαφυλάσσεται πέραν από οτιδήποτε άλλο έχουμε».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top