News Local Μαύρος καπνός από σύσκεψη Εκπαιδευτικών. Μένουν ως έχουν τα μέτρα

Μαύρος καπνός από σύσκεψη Εκπαιδευτικών. Μένουν ως έχουν τα μέτρα

Ολοκλήρωσαν γύρω στις 10:30 το πρωί την κοινή σύσκεψη στην οποία παρακάθισαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων, για να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα.

Η επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, η οποία στάλθηκε χθες αργά το βράδυ, «συνολικά από την αρχή μέχρι το τέλος δεν είναι επιστολή η οποία προέρχεται από κάποιον ο οποίος θέλει να λύσει το πρόβλημα», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους και πρόσθεσε ότι «κάποιος ο οποίος θέλει να λύσει το πρόβλημα, δεν ανατρέχει ούτε στις 2 Ιουλίου ούτε στις 4 Ιουλίου».

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η παιδεία ταλανίζεται και έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα. 

Οι Πρόεδροι των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων έστειλαν το μήνυμα ότι πορεύονται ενωμένοι για την προστασία του δημόσιου σχολείου και ανακοίνωσαν, με δηλώσεις του στο τέλος της σημερινής κοινής τους συνεδρίας, ότι θέτουν σε ισχύ τα μέτρα τα οποία είχαν εξαγγείλει στις 23 Ιουλίου, μεταξύ των οποίων, και η πορεία διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου από το παλιό ΓΣΠ προς το Προεδρικό, η οποία θα ξεκινήσει στις 18:00.

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους είπε ότι ο Υπουργός, με την απάντησή του, δεν άφησε περιθώριο στους εκπαιδευτικούς για να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

«Τα μέτρα που εξαγγείλαμε μένουν ως έχουν. Η απάντηση του Υπουργού ήταν απαράδεκτη», είπε ο κ. Χαραλάμπους.

Οι εκπαιδευτικοί έλαβαν χθες βράδυ την απάντηση του Υπουργού και από χθες διαδίδονταν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι η επίμαχη απάντηση δεν ικανοποίησε τους εκπαιδευτικούς, κάτι που διαφάνηκε και στη σημερινή κοινή σύσκεψη των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Πλέον είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να μην χτυπήσει εγκαίρως το πρώτο κουδούνι φέτος. «Ο μόνος που θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με κάποια πρωτοβουλία του που θα μπορούσε να μας βγάλει από το αδιέξοδο», είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού. 

Σε παρατήρηση αν είναι η κλιμακωτή η λήψη των μέτρων, ο κ. Φυλακτού είπε ότι είναι θέμα το οποίο θα ανακοινώσουν στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι έχουν επίγνωση της κατάστασης, με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα θα πορευτούμε.

Κληθείς να σχολιάσει την σημερινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και πρόσθεσε ότι ο καθένας κρίνεται.

«Αυτή την στιγμή η Παιδεία ταλανίζεται. Έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα και νομίζω, ότι οτιδήποτε άλλο γίνεται αυτή την στιγμή αποπροσανατολίζει από αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιλαμβάνεστε ότι αφορά όχι τους εκπαιδευτικούς μόνο, αλλά το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του είπε ότι η απαντητική επιστολή, δυστυχώς, «κρίνεται απαράδεκτη και αυτό καθιστά την όποια προσπάθεια εκ μέρους μας για διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας και το Υπουργείο γενικά, δυστυχώς, πρακτικά αδύνατη».

Ερωτηθείς αν διακόπτουν το διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι θεωρούν ότι ο κύκλος ο οποίος έχει ανοίξει μετά τις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν και ένα δικό τους αίτημα και επιτακτική ανάγκη να ανοίξει, λοιπόν,  ένας κύκλος διαλόγου ο οποίος δεν είχε γίνει προηγουμένως.

«Αυτός ο κύκλος θεωρούμε ότι με την απαντητική επιστολή του Υπουργού Παιδείας στην ουσία φτάνει σε ένα σημείο που πλέον δεν υπάρχει διέξοδος. Συνεπώς, αυτή την στιγμή πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του πλέον και νομίζω ότι αυτό είναι μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες», πρόσθεσε.

Οι εκπαιδευτικοί θέτουν από σήμερα τα μέτρα τους σε εφαρμογή, ενώ στις 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στο ΥΠΟΙΚ, ενώ θ' ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ακολούθως, οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να ανάψουν και τυπικά το πράσινο φως στις κινητοποιήσεις στις Γενικές τους Συνελεύσεις. 

 

ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ ενωμένες υλοποιούν τις αποφάσεις τους - Kοινή ανακοίνωση 


Προκλητικά απαράδεκτη είναι η απαντητική επιστολή του Υπουργείου Παιδείας στις εισηγήσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Δυστυχώς, η επιστολή αυτή δεν αφήνει οποιοδήποτε περιθώριο συνεννόησης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Χαμπιαούρη, ο οποίος εμμένει δογματικά στις αρχικές του θέσεις.

Είναι αδιανόητο να απορρίπτονται όλες οι εναλλακτικές εισηγήσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Εισηγήσεις, που προτάθηκαν ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που αποφάσισε μονομερώς το Υπουργικό Συμβούλιο. Απογοητευτική είναι και η επιμονή του κ. Χαμπιαούρη να παρερμηνεύει, μεταξύ άλλων, την κοινή απόφαση της συνάντησης του Προεδρικού, της 27ης Ιουλίου 2018 και τις παραινέσεις του ΠτΔ για εξεύρεση λύσεων, που θα διασφαλίσουν την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Με δεδομένο το αδιέξοδο, που επισφραγίζεται από την απαντητική επιστολή του Υπουργείου Παιδείας, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν έχουν άλλη επιλογή από την ενεργοποίηση των αποφάσεων που έχουν από κοινού ληφθεί, στις 23 Ιουλίου 2018.

Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή πρωτοφανής κρίση στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Θα ξεπεραστεί μόνο εάν αποκατασταθούν οι θεσμοθετημένες δημοκρατικές διαδικασίες του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Ο καθένας με ειλικρίνεια, συνέπεια, υπευθυνότητα ας αναλάβει, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, τις ευθύνες που του αναλογούν.

Φίλιος Φυλακτού και Γιάννος Σωκράτους μίλησαν στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» και ανέπτυξαν τη θέση τους, ότι δηλαδή ο Υπουργός «δεν τους άφησε περιθώρια για να σκεφτούν άρση των μέτρων».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Top