Με δεμένα τα χέρια θα προχωρήσει η ερευνητική επιτροπή το έργο της για τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφή της Κυπριακής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, η καταχώρηση αγωγών από τη διαχειρίστρια της Λαικής τράπεζας εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα, Κυριάκου Μάγειρα και της Μαρφίν Ιnvestment Holdings αλλά και η διερεύνηση Ποινικών αδικημάτων που πιθανόν να προκύπτουν από την εξαγορά της Ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, δυσκολεύουν αφάνταστα το έργο της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος Γιώργος Πικής διάβασε την απόφαση της επιτροπής σχετικά με τις εξουσίες και το πεδίο αρμοδιοτήτων της αναφέροντας ότι πρόκειται για απόφαση πλειοψηφίας με την οποία διαφωνεί η Ηλιάνα Νικολάου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφερόμενος σε μια σειρά από εγερθέντα θέματα που άπτονται των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του σώματος ξεκαθάρισε ότι, «Δεν παρέχεται δικαίωμα σε Ερευνητική Επιτροπή να αποδώσει σε άτομο ποινικές ή αστικές ευθύνες».

«Αποκλειστικός κριτής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του ατόμου είναι η δικαστική εξουσία. Απόκλιση από τη θέση αυτή αντιμάχεται τις διατάξεις του συντάγματος. Δεν είναι επιτρεπτή η διερεύνηση από την επιτροπή θέματος το οποίο αποτελεί το αντικείμενο δικαστικής διαδικασία», είπε ο Γιώργος Πικής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η διερεύνηση θεμάτων που άπτονται της Uniastrum θα συνιστούσε παρέμβαση στο ανακριτικό έργο με ενδεχόμενο να πληγούν τα δικαιώματα προσώπων υπό ανάκριση για τη διάπραξη εγκληματικής πράξης.

«Συνεπώς, δε θα εξετάσουμε οτιδήποτε ενδεχόμενα άπτεται του αστυνομικού έργου. Οτι μπορούμε να διερευνήσουμε είναι η επιμέλεια που έχει επιδειχθεί από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας Κύπρου για την απόκτηση της Uniastrum και τις οικονομικές επιπτώσεις από την αγορά της», δήλωσε ο Γιώργος Πικής.

Διαφώνησε με την απόφαση η Ηλιάνα

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής διαφώνησε το μέλος Ηλιάνα Νικολάου.

Αιτιολογώντας τη δική της απόφαση η κυρία Νικολάου τόνισε ότι οι ερευνητικές επιτροπές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση δικαστήρια έχουν όμως ένα διαφορετικό ρόλο και λειτουργούν σε ένα χώρο που η δικαστική διαδικασία είναι απρόσφορη.

«Στη διερεύνησή της η Επιτροπή δεν θα υπεισέλθει ούτε θα αποπειραθεί να επιλύσει επίδικη διαφορά διαδίκων στην αγωγή που εκκρεμεί. Δεν θα επιληφθεί ούτε θα ασκήσει το ρόλο του Δικαστηρίου στη συγκεκριμένη υπόθεση, άρα δεν πρόκειται να αποδώσει νομικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες σε πρόσωπα», δήλωσε η ίδια.

Η κυρία Νικολάου εξέφρασε την θέση ότι η επιτροπή μπορεί να συνεχίσει το έργο της

«Αλλιώς θα πρέπει απαντήσουμε και στο ερώτημα αν οι πολλές αγωγές και προσφυγές που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα Κυπριακά Δικαστήρια εναντίον τραπεζικών ιδρυμάτων και της Κεντρικής Τράπεζας και άλλες τόσες που καταχωρούνται καθημερινά ακυρώνουν ήδη το ρόλο της Επιτροπής», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ηλιάνα Νικολάου κατέληξε λέγοντας ότι η επιτροπή μπορεί να επεκτείνει την έρευνά της και στα θέματα που αφορούν την απόκτηση από την τράπεζα Κύπρου της Ρωσικής τράπεζας Uniastrum.

«Οι ποινικοί ανακριτές που έχουν διοριστεί ατυχώς πριν η επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της,, διερευνούν το θέμα αυτό από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία, άλλη από εκείνη της επιτροπης που δεν παρεμβαίνει στο ανακριτικό έργο το οποίο διαφοροποιείται και εξ ορισμού βρίσκεται έξω από τα όρια δράσης της επιτροπής», επισήμανε το μέλος της Ερευνητικής.

Η κυρία Νικολάου κατέληξε λέγοντας ότι οι μάρτυρες μπορούν να επικαλεστούν το δικαίωμα της σιωπής σε βλαπτικές για την υπόθεσή τους ερωτήσεις.