News Local Αντιδράσεις στα κατεχόμενα από τις εκδηλώσεις υπέρ της εισβολής

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα από τις εκδηλώσεις υπέρ της εισβολής

Αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσε στον τ/κ Τύπο αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τρόπος διεξαγωγής του «Şafak Nöbeti» (Ολονύχτια σκοπιά), με το οποίο αρχίζουν κάθε χρόνο στην παραλία στο Πέντε Μίλι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, τη νύχτα της 19ης προς την 20η Ιουλίου.
 
Η Αφρίκα του Σαββάτου, με τίτλο «Ολονύκτιο ρεζιλίκι», είχε πρωτοσέλιδα φωτογραφία με τα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους όσοι συμμετείχαν στην «ολονύκτια σκοπιά» στην παραλία της απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων και γράφει ότι αυτή η εικόνα προκάλεσε απαρέσκεια στους κατοίκους της περιοχής. 
 
Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο της εφημερίδας: «Έτσι σκοπιά φυλά και η γιαγιά μου». Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και σε δηλώσεις του διοργανωτή των εκδηλώσεων αυτών, ο οποίος είπε πως το «Şafak Nöbeti» αποτελεί μήνυμα προς όσους προσπάθησαν να αποκόψουν τους δεσμούς των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία, αλλά και φόρο τιμής για όσους αγωνίστηκαν για την «ελευθερία».   
 
Άλλες εφημερίδες, όπως η Χαλκίν Σεσί και η Χαβαντίς, αρκέστηκαν να αναφερθούν στο μουσικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών, αλλά και στο ότι διαβάστηκαν αποσπάσματα από το Κοράνι εις μνήμην των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την απόβαση.
 
Να σημειωθεί ότι σε αυτή την εκδήλωση, οι περισσότεροι που συμμετείχαν ήταν Τούρκοι έποικοι.
 
Εν τω μεταξύ, την ευχή η σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ να μην προσεγγίζει το θέμα ως «τι να κάνουμε άραγε να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες από εκεί που έμεναν» εξέφρασε από το Λονδίνο ο «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος αναμένετο σήμερα να επιστρέψει στα κατεχόμενα για να παρακαθίσει αύριο στη σύσκεψη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Οζερσάι μιλώντας στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις εδώ και 50 χρόνια όσες φορές καταλήγουν χωρίς αποτέλεσμα, δεν προσφέρουν τίποτε άλλο από το να απομακρύνουν τους «δύο λαούς» ακόμα περισσότερο. Εάν η διεθνής κοινότητα πει ότι το ευκολότερο είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες «να μην πονοκεφαλιάζουμε, θα είναι σαν να σπέρνουν ακόμη ένα σπόρο μιας νέας αποτυχίας».
 
Οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων έχουν δημιουργήσει μια κοινωνική καχυποψία που στο τέλος της ημέρας εάν προκύψει κάτι, οι κοινότητες σε μεγάλο βαθμό θα το αντιμετωπίσουν με υποψία, ανέφερε ο κ. Οζερσάι. «Σε αυτό το στάδιο η κρίσιμη ερώτηση είναι η εξής: η διεθνής κοινότητα θα επιδείξει θάρρος και θα βρει την απάντηση στο ερώτημα γιατί κάθε φορά εδώ και 50 χρόνια οι διαπραγματεύσεις τελειώνουν με αποτυχία ή θα πει ‘να συνεχίσει το στάτους να έχουμε τουλάχιστον το κεφάλι μας ήσυχο;΄’.
 
Από την άλλη, ο «βουλευτής» του ΚΕΕ (σσ: και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος), Φαίζ Σουτσιούογλου σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι από δω και πέρα στην Κύπρο τα πράγματα θα προχωρήσουν με ταχύτητα σε μια διαδικασία όπου τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως ήταν. «Μας κάνανε να κοιμηθούμε αρκετά με το παραμύθι της ομοσπονδιακής λύσης, καιρός να ξυπνήσουμε».
 
Στην δήλωσή του κάνει αναφορά στους υδρογονάνθρακες λέγοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο των διαμαχών για τον διαμοιρασμό και το παιχνίδι των διεθνών δυνάμεων προεξέχουσας της ΕΕ.
 
Προτάσσοντας την διαπίστωση του Κεμάλ Ατατούρκ ότι η Κύπρος είναι πολύ σημαντικό νησί και δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί λόγω της ασφάλειας της Τουρκίας, ο Σουτσιούογλου υποστήριξε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία κάθε είδους μανούβρας για να καταργηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως είπε. Τάχθηκε δε υπέρ της ακόμα περισσότερο στενής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους στα θέματα ενέργειας και διαμοιρασμού των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
 
«Οι Ε/κ γείτονές μας; Αφήστε τους στις σοβινιστικές τους σκέψεις. Ας μείνουν να ζουν το δικό τους όνειρο και στο μικρόκοσμό τους με τον μικρο-εθνικισμό τους, αυτοί που δεν αγαπούν κανέναν άλλον παρά τον εαυτό τους». Οι Τ/κ, κατέληξε, όχι 44 αλλά ούτε έναν ακόμη χρόνο δεν έχουν να χάσουν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top