Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με απόφαση του στις 7 Μαΐου 2013, απέρριψε τελεσίδικα τις προσφυγές 13 οικογενειών τέως αγνοουμένων, κατά της Τουρκίας.

Διαβάστε αυτούσια την απόφαση εδώ

Πρόκειται για 13 διαφορετικές προσφυγές συγγενών αγνοουμένων, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA. Οι εν λόγω προσφυγές υποβλήθηκαν από το 2010 και μετά, και απαιτούσαν καταδίκη της Τουρκίας, για παραβιάσεις  της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς το πρόσωπο των συγγενών τους.

Παρά το γεγονός ότι οι προσφυγές καταχωρίστηκαν ξεχωριστά και όχι ομαδικά, το ΕΔΑΔ αποφάσισε και για τις 13, δικαιώνοντας την Τουρκία. Μάλιστα, τονίζει ότι η απόφαση του είναι οριστική και δεν επιτρέπει επανεξέταση των συγκεκριμένων υποθέσεων ενώπιόν του μέσω έφεσης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία είναι σύντομη, στηρίζεται σε τρία σημεία.

1. Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες παραβιάσεις, για τις οποίες ζητείται η καταδίκη της Τουρκίας, διενεργήθηκαν, βάση των προσφυγών, το 1974. Ωστόσο, τονίζεται ότι η Τουρκία προσχώρησε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1987. Επομένως, επισημαίνεται στην απόφαση, οι επίδικες υποθέσεις είναι χρονικά εκτός της δικαιοδοσίας του ΕΔΑΔ.

2. Επικαλείται την υπόθεση Βαρνάβα Vs Τουρκίας, η οποία υποβλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, επισημαίνοντας ωστόσο ότι από το 1990 μέχρι και το 2010 που καταχωρίστηκαν  οι επίδικες προσφυγές έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια, στα οποία οι συγγενείς θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι από τη στιγμή που δεν υπήρξε η όποια πρόοδος στο ζήτημα τους, είναι εκπρόθεσμοι. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο άρθρο 35.1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία προνοεί ότι η όποια υπόθεση πρέπει να καταχωριστεί ενώπιον του ΕΔΑΔ, σε διάστημα έξι μηνών από την ημέρα των επίδικων γεγονότων.

3. Τονίζει ότι οι έρευνες της Τουρκίας για τις συνθήκες θανάτου των προσώπων, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, ξεκίνησαν μόλις το 2010 και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Επομένως, οι δικαστές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς  να αποφανθούν σχετικά άνευ αποτελέσματος.

Παρά το τελεσίδικο της απόφασης, το τελευταίο σημείο ενδεχομένως να αφήνει ένα μικρό παράθυρο δυνατότητας στους αιτητές για καινούρια προσφυγή, μετά το τέλος της έρευνας της Τουρκίας.  Σ’ αυτά, εξάλλου τα πλαίσια εντάσσονται και οι κλήσεις που δέχθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο οι συγγενείς, από το ψευδοκράτος, προκειμένου να σπεύσουν για κατάθεση στα κατεχόμενα.