Με την κατάθεση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, συνεχίστηκαν σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.
Βασικό σημείο της διαδικασίας, αφορά στην διάσταση απόψεων μεταξύ του τέως Προέδρου Χριστόφια και του πρώην ΥΠΟΙΚ Κίκη Καζαμία, όπως αυτή αναγνώστηκε από την Επιτροπή μέσα από πρακτικά Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 25 Οκτωβρίου του 2011.
Στην εν λόγω συνεδρία του Υπουργικού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφραζε τη θέση ότι «δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε στη λιγότερο αχρεία (οικονομική) κατάσταση. Υπάρχουν χειρότερα.". Τότε, ο Κίκης Καζαμίας, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, απάντησε ότι "εμείς είμαστε στη χειρότερη κατάσταση από πλευράς ποσοστών, με βάση την εμπλοκή των τραπεζών μας".
Κατά την έναρξη της ακρόασης, ο κ. Καζαμίας ερωτήθηκε αν ζητήθηκε η γνώμη του, πριν από την απόφαση για το ελληνικό κούρεμα της 26ης Οκτ του 11, σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα προέκυπταν από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Ο κ. Καζαμίας απάντησε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του.
Σε σχέση με τη σοβαρότητα της κατάστασης και την κρίση που προέκυψε από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Καζαμίας είπε ότι υπάρχει αξιολόγηση που προέκυψε μετά από stress-test το οποίο διενεργήθηκε από διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με την οποία οι κυπριακές τράπεζες κρίθηκαν εύρωστες.
Η απομείωση ήταν επιζήμια, όμως οι τράπεζες, όπως φαίνεται από τα δεδομένα της τότε εποχής, θα μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν, πρόσθεσε ο κ. Καζαμίας.
Ο κ. Καζαμίας ερωτήθηκε αν υπέβαλε στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οποιοδήποτε σημείωμα σε σχέση με την απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Απάντησε ότι "όχι δεν υπέβαλα οποιοδήποτε σημείωμα. Επίσης δεν ενημερώθηκα για το θέμα από την Κεντρική Τράπεζα"
Στη συνέχεια, η Επιτροπή ανέγνωσε στον κ. Καζαμία, μέσα από τα πρακτικά της συνεδρίας του Υπουργικού, ημερομηνίας 25 Οκτ 2011, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σας είχε πει ότι το θέμα του κουρέματος αφορά την Ελλάδα αποκλειστικά και όχι της Κύπρο. Ο πρόεδρος σας ρώτησε αν θα γλιτώσουν οι τράπεζες όταν εγκριθεί η απομείωση. Εσείς απαντήσατε ότι θα ενεργήσουμε άμεσα».
Το θέμα της απομείωσης συζητήθηκε στο Υπουργικό και από τον ΥΠΟΙΚ και από τον ΠτΔ, υπέβαλε η επιτροπή στον Κ. Καζαμία.
Ο κ. Καζαμίας απάντησε ότι «δεν είναι αποκλειστικά το θέμα της απομείωσης που συζητήσαμε. Το ΥΠΟΙΚ υλοποίησε συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλος της ευρωζώνης».
Η Επιτροπή συνέχισε να αναγιγνώσκει τα εν λόγω πρακτικά, λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος ρώτησε αν θα διασφαλιστεί το κράτος απέναντι στις τράπεζες».
Ο κ. Καζαμίας είπε ότι «η απαίτηση των τραπεζών στα διαμειβόμενα της εποχής εκείνης ήταν ότι, αν οι τράπεζες χρειαστούν ενίσχυση τότε ήθελαν να αποταθούν στο κράτος να τους βρει λύσεις χωρίς το κράτος να έχει ασφαλιστικές δικλείδες. Έπρεπε να διασφαλιστεί ότι η πιθανή συμμετοχή του κράτους θα έδινε δικαίωμα βέτο στο κράτος, σε ό,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων και αυτό έγινε και είχαμε έτοιμο το νομοθέτημα, μετά από διαβούλευση με ΚΤΚ και ΕΚΤ».
Στα πρακτικά μιλάτε για κατάρρευση τράπεζας, χρεοκοπία τραπεζών και κούρεμα καταθέσεων, υπέβαλε η επιτροπή στον κ Καζαμία. Όχι, απάντησε ο Κ Καζαμίας. «Τι όχι;», ρώτησε η επιτροπή; "Αυτό μας λέτε, ότι οι καταθέσεις πάσιν περίπατο"
Τότε δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση η λέξη "κούρεμα", είπε ο κ. Καζαμίας. "Στις 22.Νοεβριου του 2011 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής κ. Μπουλούτας, σας απέστειλε επιστολή επεξηγώντας σας τις κεφαλαιουχικές ανάγκες της Λαϊκής. Θα εχρειάζοντο ενάμιση δις για την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Του απαντήσατε στις 5 Δεκεμβρίου ότι θα ήταν ανάγκη να γίνει τεστ από ανεξάρτητο οίκο", ανέφερε η Επιτροπή.
Ο κ. Καζαμίας απάντησε ότι ο Μπουλούτας απευθυνόταν στην εκτελεστική εξουσία χωρίς να κάνει αναφορά στη ζημιά από τις απομειώσεις. Ουσιαστικά υπέβαλε την προτίμηση του, όπως το κράτος ενισχύσει την κεφαλαιουχική τους βάση, είπε ο Κ. Καζαμίας.
Διαδίδονται προς τα έξω, επιλεκτικά στοιχεία των επιστολών μου προς τον κ. Μπουλούτα, υπέβαλε στην Επιτροπή ο κ. Καζαμίας, εννοώντας ότι με αυτό τον τρόπο διαμορφώνονται λανθασμένες εντυπώσεις.
Ακολούθως η Επιτροπή ανέφερε ότι «ο (προϊστάμενος Διεύθυνσης Χρηματοδοτήσεων και Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών) Ανδρέας Τρόκκος, σε σημείωμα του στις 20/2/11 , υπογραμμίζει τις συνέπειες της πιθανότατος απομείωσης των ελληνικών ομολόγων. Λόγω της μεγάλης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, η συμμετοχή της Κύπρου στο PSI(κούρεμα) θα επιφέρει τεράστιες συνέπειες στις τράπεζες και στην κυπριακή οικονομία. Αυτά τα σημειώματα έφθασαν ποτέ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;».
"Δεν γνωρίζω", απάντησε ο κ. Καζαμίας, και πρόσθεσε ότι έχει άλλο σημείωμα ημερομηνίας 17/1/12, που έλεγε ότι οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, θα ήταν πολύ χειρότερες για την Κύπρο, από τις συνέπειες που θα προέκυπταν από το ελληνικό PSI.
Η Επιτροπή ζήτησε από τον κ. Καζαμία να καταθέσει ενώπιον της συγκεκριμένο έγγραφο που έχει στα χέρια του. Ο κ. Καζαμίας το κατέθεσε.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή είπε τον κ. Καζαμία ότι «ο (Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), Φαίδων Καλοζώης, υπέβαλε υπόμνημα στις 25 Ιουλίου, σύμφωνα με το οποίο, η Κύπρος ήταν στα πρόθυρα πτώχευσης», ρωτώντας τον αν περιήλθαν εις γνώση του;
Ο κ. Καζαμίας απάντησε ότι δεν θυμάται, «αλλά δεν έχει σημασία», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι «σας το είπα και εγώ στην πρώτη κατάθεση μου ότι υιοθέτησα αυτή τη θέση».
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Καζαμίας, απευθυνόμενος στην Επιτροπή, είπε, φανερά ενοχλημένος, ότι «όταν θα με ξανακαλέσετε, να μην μου στέλνετε επιδότες να κάθονται στο καρτερίμι του σπιτιού μου και να με περιμένουν, σαν να είμαι δυσκολοεύρετος. Αυτό με ενοχλεί. Ένα τηλεφώνημα αρκεί. Δεν είναι τρόπος αυτός να με καρτερούν από τα χαράματα έξω από το σπίτι μου».
Η Επιτροπή απάντησε ότι «αυτό προβλέπεται από το νόμο».
Ο κ. Καζαμίας απάντησε ότι "ναι, όμως ο νόμος εν τζαι προνοεί να με καρτερούν έξω που το σπίτι μου πας το καρτερίμι που τα χαράματα". Η επόμενη ακρόαση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 10 το πρωί.