News Local Παγκύπριες: Αλαλούμ με το δοκίμιο Φυσικής- Επιστολή μαθητών

Παγκύπριες: Αλαλούμ με το δοκίμιο Φυσικής- Επιστολή μαθητών

Δυο νέες ανοιχτές επιστολές από ομάδες μαθητών Λευκωσίας και Λάρνακας προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι μαθητές Λευκωσίας και Λάρνακας εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους αναφορικά με την απόφαση του Υπουργείου να δοθούν όλες οι μονάδες για την άσκηση 11, των Παγκύπριων εξετάσεων της Γ΄Λυκείου στο δοκίμιο της φυσικής.

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό απέστειλε το Σάββατο (2/6) και ομάδα μαθητών από την επαρχία Πάφου.

Οι εν λόγω ομάδες μαθητών, διαμαρτύρονται, καθότι έλυσαν την σχετική άσκηση η οποία κρίθηκε στην πορεία ότι ήταν εκτός ύλης, με αποτέλεσμα το Υπουργείο να αποφασίζει όπως δοθούν σε όλους τους μαθητές οι σχετικές μονάδες.

Αυτούσια η επιστολή των μαθητών Λάρνακας:

"Έντιμε Κύριε Υπουργέ

Είμαστε μια ομάδα μαθητών της Γ΄ Λυκείου που παρακαθίσαμε στις φετινές παγκύπριες εξετάσεις.  Εξεταστήκαμε στο μάθημα της Φυσικής  και κατάπληκτοι, ακούμε τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα  όσα τεκταίνονται γύρω από το θέμα αυτό.

Κύριε υπουργέ,

Τι γίνεται με εκείνα τα λίγα  παιδιά που έλυσαν σωστά την άσκηση;;;

Και την έλυσαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δόθηκε ως ορθή λύση στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου παιδείας στον οδηγό διόρθωσης του δοκιμίου λίγες μέρες μετά την διεξαγωγή της εξέτασης!!!  Μια άσκηση που δεν είχε λάθος!!! Μια άσκηση που υπάρχει λυμένη στο σχολικό εγχειρίδιο!!!!  Μια άσκηση που δόθηκε και διδάχθηκε ως εργαστήριο !!!

Κύριε υπουργέ εμείς δεν αγγίξαμε απλά την άσκηση. Εμείς δεν  ασχοληθήκαμε λίγο με την άσκηση- όπως ακούστηκε από τον επιθεωρητή της Φυσικής. Εμείς ΤΗΝ ΛΥΣΑΜΕ!!!! ΤΗΝ  ΛΥΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΟΠΟ  ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΜΕΝΗ  ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ Α- ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΑΣ  ΕΚΔΟΣΕ!!!! Την λύσαμε όπως την διδαχθήκαμε   σε εργαστήριο που στάλθηκε από το υπουργείο  σας στα σχολεία!!!     Τι γίνεται με τα δικά μας δικαιώματα; Ή μήπως τα δικαιώματα των λίγων θυσιάζονται στο βωμό των δικαιωμάτων των πολλών;

Κύριε Υπουργέ,

Με την απόφαση σας αυτή ουσιαστικά αφαιρείτε 10 βαθμούς από την συνολική βαθμολογία των μαθητών που έλυσαν την άσκηση 11-δηλαδή εμάς- αφού μας εξισώνετε με άλλα παιδιά που δεν έλυσαν την άσκηση.

Ξέρετε τι σημαίνει να δοθούν χαριστικά 10 μονάδες σε κάποιους όταν οι θέσεις σε ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές κρίνονται σε μερικά χιλιοστά; Μιλώντας με καθαρά μαθηματικούς όρους, γνωρίζετε ότι ένας υποψήφιος που έλυσε σωστά την άσκηση θα πρέπει να γράψει 10 βαθμούς περισσότερους στα μαθήματα που  εξετάστηκε για να είναι στην ίδια μοίρα με όσους πήραν χαριστικά τους 10 βαθμούς της φυσικής; Τι θα συμβεί στην περίπτωση που ένα  από τα λίγα αυτά παιδιά χάσει την θέση που διεκδικεί και την θέση του πάρει ένας υποψήφιος που δεν είχε λύσει την άσκηση; Ολόκληρο το οικοδόμημα των αδιάβλητων παγκύπριων εξετάσεων καταρρέει!!!  Και ένας βασικός νόμος- ο νόμος 158(Ι) /1999 περί της αρχής της ισότητας- παραβιάζεται κατάφορα. Ο νόμος της Δημοκρατίας μας το λέει καθαρά: «Η ίση μεταχείριση των άνισων είναι το ίδιο απαράδεκτη με την άνιση μεταχείριση των ίσων».

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε θερμά όπως αναθεωρήσετε την απόφαση σας και  μεριμνήσετε ώστε όλοι εμείς που λύσαμε την άσκηση τύχουμε δίκαιης μεταχείρισης, όπως άλλωστε προστάζουν οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας που εσείς ως πολιτειακός αξιωματούχος ορκιστήκατε να υπηρετείτε.

Μαθητές της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας

Αυτούσια η επιστολή των μαθητών Λευκωσίας:

«Kύριε Υπουργέ, ως μια ομάδα μαθητών από την επαρχία Λευκωσίας που ανήκει στην κατηγορία των αδικημένων μαθητών που δημιουργήθηκε ως συνέπεια της απόφασης σας για παραχώρηση των 10 μονάδων της άσκησης 11 του δοκιμίου της Φυσικής, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας και σας καλούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα αυτό. Πώς μπορείτε τόσο εύκολα και απερίσκεπτα να παίζεται με τις μοίρες των αυριανών πολιτών, αποτελειώνοντας το μοναδικό αδιάβλητο σύστημα που υπάρχει στην κοινωνία μας σήμερα? Πώς μπορείτε να καταδικάζεται τον μαθητή που διάβασε και έλυσε μια άσκηση που αν και χρονοβόρα ήταν πολύ πιο εύκολη από ασκήσεις ακόμα και του πρώτου μέρους για έναν μαθητή που προετοιμάστηκε κατάλληλα? Ποια η ισότητα και δικαιοσύνη ανάμεσα στους υποψηφίους, αρχές που η παιδεία μας πρέπει να υπαγορεύει? Πώς χωρίς την απαραίτητη έρευνα και μελέτη στερείται από κάθε μαθητή την ευκαιρία να έχει πρόσβαση στη σχολή την οποία δικαιούται και με ποιο δικαίωμα τιμωρείται τους μαθητές που έλυσαν αυτή την άσκηση? Τους μαθητές, οι οποίοι σπατάλησαν το χρόνο τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων?

Έντιμε Κύριε Υπουργέ,

Οριστήκατε να υπηρετήσετε σε ένα υπουργείο, το οποίο πρώτο από όλα είναι αυτό που πρέπει να μεριμνεί για τη διαμόρφωση πολιτών που να μάχονται για την ισότητα και ξαφνικά εσείς ο ίδιος αναπαράγεται μια τεράστια αδικία. Οι μαθητές που έλυσαν την άσκηση δεν ήταν ούτε ένας ούτε δύο αλλά αρκετοί και αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι μας διδάχθηκε ως πείραμα στο σχολείο, ως άσκηση στο βιβλίο και υπήρχε επίσης και ως παράδειγμα στο βιβλίο. Επομένως, η απόφαση σας να δώσετε της μονάδες σε οποιοδήποτε μαθητή επηρεάζοντας σημαντικά την κατάταξη των μαθητών, όχι μόνο δε χαροποίησε τους μαθητές και δε τους ανακούφισε, αλλά κατάφερε να κάνει κάθε μαθητή που έλυσε την άσκηση να αγωνιά ακόμη περισσότερο.

Ευελπιστούμε ότι το αίτημα μας για δίκαιη μεταχείριση θα εισακουσθεί και ως σοβαρός πολιτικός θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα αναιρέσετε μια τόσο άδικη απόφαση».

Ομάδα μαθητών Λευκωσίας

Top