Προς "μετωπική" σύγκρουση οδεύουν αγελαδοτρόφοι – κυβέρνηση, με τους μεν να διεκδικούν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 20 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, και το κράτος να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν χρήματα.  Σε αδιέξοδο αναμένεται να οδηγηθεί συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μεταξύ του ΠΟΑ και των υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου. Στη μέση του κυκλώνα, οι προειδοποιήσεις των αγελαδοτρόφων για αύξηση της τιμής του γάλακτος κατά 1,8 σεντ το λίτρο από τις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς δεν τους επηρεάζει το πλαφόν του υπουργού εμπορίου που βρίσκεται σε ισχύ. Εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος επεξεργάζεται το υπουργείο Εμπορίου.

Αγελαδοτρόφοι: «Επιδοτήσεις ή αύξηση άμεσα»

Οι αγελαδοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις που εκκρεμούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2010, και οποίες υπολογίζονται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ (9 εκ το χρόνο). Τονίζουν ότι οι αντίστοιχες επιδοτήσεις από εθνικούς πόρους καταβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας μέχρι το 2012, και επισημαίνουν ότι η αύξηση στην τιμή του γάλακτος αποτελεί μονόδρομο για τον κλάδο τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις ζωοτροφές και να πάρουν πίστωση από τις τράπεζες.

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) Νίκος Παπακυριακού ανέφερε ότι μετά από αίτημα των αγελαδοτρόφων, θα διευθετηθεί συνάντηση για το θέμα με τους υπουργούς εμπορίου και Γεωργίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπακυριακού, οι αγελαδοτρόφοι θα ζητήσουν από τους δύο υπουργούς να καθορίσουν χρονικό πλαίσιο καταβολής των επιδοτήσεων, προκειμένου να διαβουλευθούν με τους προμηθευτές ζωοτροφών και τις τράπεζες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα προχωρήσουν στην επιβολή της αύξησης στο γάλα. Εάν όμως η απάντηση είναι αρνητική, θα προχωρήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη στην επιβολή της αύξησης.  


Ηχηρό όχι από την Κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση τονίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής χρημάτων στον ΠΟΑ, υπενθυμίζοντας ότι μετά την απόφαση του Eurogroup, μόνο ο κλάδος τους έλαβε 600 χιλιάδες ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, ανέφερε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΟΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι μετά από πρόσφατη συνάντηση του με τον υπουργό οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης άλλων χρημάτων στον συγκεκριμένο κλάδο, λόγω  έλλειψης ρευστότητας.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι μέχρι το 2012 η ΕΕ επέτρεπε στα κράτη μέλη της να ενισχύουν τους κτηνοτρόφους, υπό τη μορφή κεφαλικών επιδοτήσεων, από εθνικούς πόρους, χωρίς όμως να τα υποχρεώνει γι αυτό.  «Η Κυβέρνηση Χριστόφια», πρόσθεσε ο κ. Κουγιάλης, «αποφάσισε να μην καταβάλει αυτές τις επιδοτήσεις λόγω οικονομικής δυσχέρειας, όμως η παρούσα κυβέρνηση έχει καταβάλει έκτακτη ενίσχυση υπό τη μορφή κεφαλικής επιδότησης στους κτηνοτρόφους για να ενισχύσει τη ρευστότητα του κλάδου, μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, όλου οι κλάδοι της κτηνοτροφίας  έλαβαν συνολικά 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οι 600 χιλιάδες ευρώ δόθηκαν στους αγελαδοτρόφους.

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση της τιμής του γάλακτος, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί, λόγω του νέου πλαφόν που θα επιβληθεί από τον υπουργό Εμπορίου.

Πάντως, ο Πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων είχε δηλώσει στο Sigmalive ότι το ισχύον πλαφόν δεν αγγίζει τον παραγωγό.  

«Φρένο» επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εμπορίου

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΑ θα προχωρούσε σε αύξηση της τιμής του γάλακτος από την 1η Απριλίου, όμως, μετά από παρεμβάσεις, η εφαρμογή της απόφασής αυτής ανεστάλη μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του γάλακτος από τις αρχές του επόμενου μήνα, δεν προσκρούει στο υπουργικό διάταγμα, το οποίο καθορίζει την ανώτερη χονδρική και λιανική τιμή πώλησης φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, το οποίο ισχύει μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Βάση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, το πλαφόν στη τιμή του γάλακτος μπορεί να επιβληθεί  μόνο στο παστεριωμένο γάλα και δεν μπορεί να περιορίσει τους παραγωγούς και ακριβώς σε αυτή την πρόνοια στηρίζεται η προειδοποίηση των αγελαδοτρόφων. Επομένως, ενδεχόμενη αύξηση στο γάλα, με υπουργικό πλαφόν σε ισχύ, θα ζημιώσει τους ιδιοκτήτες υποστατικών πώλησης του γάλακτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εμπορίου επεξεργάζεται εναλλακτικούς τρόπους αποτροπής της όποιας επιβολής αύξησης στο γάλα από τους παραγωγούς. Παράλληλα, αναμένεται και νέα ανανέωση του υπουργικού  διατάγματος επιβολής πλαφόν γι' άλλες 45 ημέρες.

Εκνευρισμός και προειδοποιήσεις από καταναλωτές

Στον αντίποδα, οι καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται στη μέση και οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν από τη τσέπη τους ενδεχόμενη αύξηση στην τιμή του γάλακτος, παρουσιάζονται εκνευρισμένοι. Σε ανακοίνωση του, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόθεση των αγελαδοτρόφων να επιβάλουν αύξηση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος, στην παρούσα κρίσιμη οικονομική κατάσταση. Τους προειδοποιεί παράλληλα πως αν δεν επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στα προβλήματα των καταναλωτών και επιμείνουν να επιβαρύνουν τον καταναλωτή με αυξήσεις τιμών, για επίλυση των δικών τους προβλημάτων, θα αναγκαστεί να υπενθυμίσει τους καταναλωτές ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως η ενδεχόμενη αύξηση εκ μέρους των παραγωγών θα επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές για τον καταναλωτή, τόσο του φρέσκου γάλακτος, όσο και των γαλακτοκομικών προϊόντων. «Είναι γνωστό ότι ήδη πληρώνουμε το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη. Ένα προϊόν, βασικό για τις πλείστες οικογένειες, πολλές από τις οποίες δεν είναι σε θέση να το αγοράσουν, κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που διέρχονται τα νοικοκυριά. Δεν επιθυμούμε αντιπαράθεση με τους Κύπριους παραγωγούς, στην  περίπτωση αυτή τους αγελαδοτρόφους, αντίθετα στηρίζουμε με κάθε τρόπο τα κυπριακά προϊόντα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές γάλακτος σήμερα έχουν ως εξής: Η συσκευασία γάλακτος ενός λίτρου πωλείται χονδρικά προς 1,32 ευρώ και λιανικά προς 1,41 ευρώ. Η συσκευασία 1,5 λίτρου πωλείται προς 1,93 και 2,06 ευρώ αντίστοιχα και των 2 λίτρων προς 2,52 και 2,69 ευρώ αντίστοιχα.