10 συνολικά εταιρείες αφορούν οι καταγγελίες για ύποπτες αλλαγές καθεστώτος σε ιδωτικές εταιρείες. Και οι δέκα περιπτώσεις βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίων, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων, αφορούν ιδιοκτήτες που δεν είναι Κύπριοι. Παράλληλα, στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι δύο πλευρές είχαν σχέσεις μεταξύ τους και στο παρελθόν.  

Ο Έφορος Εταιρειών, Σπύρος Κόκκινος τονίζει πως η δική του αρμοδιότητα περιορίζεται στην καταγραφή των στοιχείων ιδιοκτησιακού και μετοχικού καθεστώτος των εταιρειών, όπως τα στοιχεία αυτά τα κοινοποιούνται από τον γραμματέα της κάθε εταιρείας.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και την Κατερίνα Χριστοφίδου, ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούνται φαινόμενα καταγγελιών, βάση των οποίων εταιρείες κλάπηκαν/ μεταφέρθηκαν οι μετοχές τους/ άλλαξε το ΔΣ  τους από τρίτους.  
Σχολιάζοντας τα διάφορα δημοσιεύματα, ξεκαθάρισε ότι ο Έφορος Εταιρειών δεν μπορεί να διαπιστώσει οποιαδήποτε ενδεχομένη απάτη, πέραν του ότι οι αλλαγές που προτείνονται στο καθεστώς μιας εταιρείας, δεν συγκρούονται με τα στοιχεία του φακέλου της.
«Ο περί εταιρειών νόμος προνοεί όπως η κάθε εταιρεία κοινοποιεί στον Έφορο τις αλλαγές που γίνονται είτε στην μετοχική της δομή είτε στο διοικητικό της Συμβούλιο.  Δηλαδή ενημερώνει για τις αλλαγές που γίνονται και ο έφορος δεν εγκρίνει την όποια αλλαγή, απλά καταχωρεί στα στοιχεία που διατηρεί, τις αλλαγές που του κοινοποιήθηκαν», τόνισε ο κ. Κόκκινος, προσθέτοντας πως ο μόνος που είναι σε θέση να γνωρίζει το ποιοι είναι μέτοχοι και ποιοι το ΔΣ μιας εταιρείας, όπως και  για τις όποιες αλλαγές στο καθεστώς της, είναι ο γραμματέας της.

«Οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν τις δέκα περιπτώσεις», επισήμανε ο κ. Κόκκινος, προσθέτοντας πως όλες εκκρεμούν  ενώπιον δικαστηρίων.
«Οι μεν λένε του δε απατεώνες και οι δε λένε τους μεν κλέφτες», τόνισε, επισημαίνοντας πως το τμήμα Εφόρου Εταιρειών δεν είναι σε θέση να κρίνει ποιος έχει δίκαιο.
Ο κ. Κόκκινος τάχθηκε υπέρ της όποιας αλλαγής του πλαισίου που διέπει το θεσμό του Εφόρου Εταιρειών, με τρόπο που να ενισχύει τις αρμοδιότητες  του προς την κατεύθυνση του ελέγχου.  Ανέφερε εξάλλου, πως παλαιότερα είχε συνάντηση  με τον Γενικό Εισαγγελέα,  τον Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών και  τον Γ.Δ. του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν σύντομα τρόπου διαχείρισης του συγκεκριμένου φαινομένου.

Η λύση που προτάθηκε ήταν η δημιουργία ενός εντύπου, το οποίο θα συμπληρώνει ο γραμματέας της κάθε εταιρείας, και μέσω της οποίας θα πιστοποιεί ποιοι είναι οι μέτοχοι και το ΔΣ της εταιρείας του. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Κόκκινος και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει περίπτωση εταιρείας, από την οποία καταγγέλθηκε πλαστογράφηση της υπογραφής του γραμματέα!