News Local Έρχονται κροκόδειλοι στην Άχνα

Έρχονται κροκόδειλοι στην Άχνα

Πράσινο φως για πάρκο κροκοδείλων, έδωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Δάσους Άχνας.

Πράσινο φως για δημιουργία Πάρκου Κροκοδείλων εντός των ορίων της Κοινότητας, έδωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Δάσους Άχνας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Δάσους Άχνας Νίκος Βάσιλας, «σε συνεδρία την περασμένη Τρίτη, 17 Απριλίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του κατά πλειοψηφία, για κατασκευή θεματικού πάρκου κροκοδείλων. Υπέρ του έργου τάχθηκαν 6 από τα 9 μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, δηλαδή ο Κοινοτάρχης, δύο σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, ένας του ΑΚΕΛ, ένας του ΔΗΚΟ και ένας της ΕΔΕΚ, εναντίον ψήφισαν δύο κοινοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, ενώ δεύτερος σύμβουλος του ΑΚΕΛ τήρησε αποχή».

Ο κ. Βάσιλας διευκρίνισε πως «εμείς δεν έχουμε οποιαδήποτε εξουσία για να δώσουμε άδεια στη συγκεκριμένη εταιρεία, να δημιουργήσει το θεματικό πάρκο, ωστόσο μάς είχε αναφερθεί πως σε περίπτωση που η Κοινότητα αντιδρά δεν θα υπέβαλλε αίτηση. Μετά τη συγκατάθεση που δώσαμε, αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου παγκοινοτική συγκέντρωση, στην οποία η εταιρεία θα παρουσιάσει λεπτομερώς το έργο και να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Κοινότητας».

Πρόσθεσε πως το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει τυπώσει φυλλάδια, τα οποία θα τοποθετηθούν στα γραμματοκιβώτια όλων των κατοίκων του Δάσους Άχνας και θα ενημερώνονται για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι «σε περίπτωση που στην παγκοινοτική συγκέντρωση υπάρξουν αντιδράσεις, τότε το Κοινοτικό Συμβούλιο θα ξαναδεί το θέμα. Σε περίπτωση, όμως, που δεν υπάρξουν αντιδράσεις για τη δημιουργία του πάρκου, τότε θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία εξασφάλισης πολεοδομικής έγκρισης και άδειας οικοδομής».

Σε άλλη ερώτηση, ο Νίκος Βάσιλας είπε πως "η αίτηση της εταιρείας αφορά τη δημιουργία θεματικού πάρκου για καθαρά τουριστικούς σκοπούς, ενώ έχουμε δηλώσει πως στα συμβόλαια που θα υπογραφούν, θα αναφέρεται πως δεν θα γίνει φάρμα αναπαραγωγής για πώληση κροκοδείλων και για σφαγή τους για το δέρμα ή το κρέας τους». 

Σημειώνεται ότι η εταιρεία (ισραηλινών και κυπριακών συμφερόντων) έδειξε ενδιαφέρον για δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στο Δασάκι Άχνας, ύστερα από την απόρριψη πρότασης από την Κοινότητα Ψεματισμένου, που επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, και λόγους δημόσιας ασφάλειας, όσο και από τον Δήμο Αθηένου, ο οποίος δεν έδωσε απάντηση.

Η πρόταση της εταιρείας αφορά τη δημιουργία θεματικού πάρκου που θα περιλαμβάνει περίπου 150 κροκόδειλους και η τοποθεσία για δημιουργία του πάρκου βρίσκεται στον παλαιό δρόμο Λάρνακας – Αμμοχώστου, στον δρόμο μεταξύ Δάσους Άχνας - Βρυσούλλων, σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Πάρκο σχεδιάζεται σε τεμάχιο εμβαδού 40 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας θεματικού Πάρκου Κροκοδείλων, που θα φιλοξενεί περίπου 150 κροκόδειλους, το κοινό θα μπορεί να το επισκέπτεται και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αναψυκτήριο, κατάστημα αναμνηστικών ειδών, χώρους ξεκούρασης και μονοπάτια διέλευσης για παρατήρηση των κροκοδείλων.

Οικολόγοι: Διαφωνούμε κάθετα με την απόφαση του Κ.Σ. Άχνας για το πάρκο κροκοδείλων

Τη διαφωνία του με τη σχετική απόφαση, εξέφρασε το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση:
 
Η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας, με βάση την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων μάς βρίσκει σαφώς αντίθετους. Όπως έχουμε εξηγήσει και σε πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη με τον Κοινοτάρχη Άχνας, η δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Άλλωστε, το παράδειγμα ανάλογων πάρκων σε γειτονικές χώρες, όπως στο Ισραήλ, δείχνουν με πολλούς τρόπους πως τα άγρια ζώα δεν είναι εύκολα εκθέματα προς διαχείριση και κέρδος.
 
Εκφράζουμε, ταυτόχρονα, την ελπίδα πως στην επικείμενη παγκοινοτική συγκέντρωση θα υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος, αφού προηγηθεί αντικειμενική ενημέρωση των κατοίκων. Καμία απόφαση δεν πρέπει να παρθεί χωρίς να εξεταστούν οι πραγματικές συνέπειες ενός τέτοιου έργου στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων.
 
Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, απαγορεύεται στην Κύπρο η εισαγωγή κροκοδείλων και η δημιουργία πάρκου κροκοδείλων. Βέβαια και παλαιότερα υπήρχε απαγόρευση για τη δημιουργία πάρκου για φώκιες και δελφίνια, η οποία όμως ακυρώθηκε από την κυβέρνηση για να διευκολυνθεί συγκεκριμένη επιχείρηση.

 

Top