News Local Η αποχώρηση SAIPEM 12000 αλλά όχι της ΕΝΙ στα πρωτοσέλιδα

Η αποχώρηση SAIPEM 12000 αλλά όχι της ΕΝΙ στα πρωτοσέλιδα

Η συνέχιση των διπλωματικών διεργασιών για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, οι δηλώσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι για το τί μέλλει γενέσθαι με το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 και τις δραστηριότητες της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ, οι δηλώσεις από πλευράς του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και της εταιρείας ENI ότι δεν είχαν συναντήσεις με τον "υπεξ" των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, το δημοψήφισμα με το οποίο οι καθηγητές είπαν όχι στη διενέργεια εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων, ο εντοπισμός νέων ειδών ναρκωτικών στην Κύπρο, ο θάνατος 46χρονης από τη Βουλγαρία που βρέθηκε τραυματισμένη σε χωράφι στη Γεροσκήπου και τα εργατικά ατυχήματα είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «ΗΠΑ προς Κύπρο: Δεν μπορώ να σας βοηθήσω», πως ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να μας βοηθήσουν για επίλυση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ και πως η χώρα μας διεμήνυσε, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, ότι δεν μπορεί να εξασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία. Αλλού αναφέρει πως το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 φεύγει, η ENI μένει. Σε άλλο θέμα γράφει πως προχωρά η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Φεύγει το τρυπάνι, δεν τα παρατά η ENI”, πως αναχωρεί τις επόμενες μέρες για το Μαρόκο το Saipem 12000 και πως προτού αποπλεύσει θα δοκιμάσει άλλη μια φορά να φτάσει στη Σουπιά. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η συνέντευξη Τύπου του Μάριου Καρογιάν, ο οποίος τη μετέθεσε για την ερχόμενη εβδομάδα λόγω των εξελίξεων στην ΑΟΖ. Επίσης η εφημερίδα γράφει πως ξεκίνησε χθες η απορρόφηση κλινικών απόβλητων από το εργοστάσιο της Vouros στην Κοφίνου. Η εταιρεία διαψεύδει ότι έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Διαβήματα σε ΕΕ και ΟΗΕ», γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε άμεσο τερματισμό των τουρκικών παράνομων ενεργειών και εξασφάλισε τη στήριξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αλλού αναφέρεται στην κατηγορηματική διάψευση από την ENI για συναντήσεις με τον Κουντρέτ Οζερσάι. Επίσης γράφει για νέα είδη ναρκωτικών που εντοπίζονται και στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ενώπιον των ευθυνών της η ΕΕ», πως ξεκάθαρη καταδίκη και τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της επιζητεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τους Ευρωπαίους εταίρους. Αλλού αναφέρει πως οι καθηγητές, με ποσοστό 75,66%, τάχθηκαν εναντίον των εξετάσεων τετραμήνων. Αλλού αναφέρει πως η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ζητά επιτάχυνση της απομάκρυνσης των εταιρειών πετρελαιοειδών στη Λάρνακα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Το γεωτρύπανο της ENI θα αναχωρήσει ‘πιθανότατα’ από την ΑΟΖ», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις δηλώσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι πως πιθανότατα το γεωτρύπανο να πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη τοποθεσία, πιθανόν στο Μαρόκο, τις επόμενες ημέρες, και πως μετά θα επανέλθουν αναμένοντας τη διεθνή, την ευρωπαϊκή, την τουρκική, την ελληνική και την κυπριακή διπλωματία να βρουν μια λύση. Επίσης αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Τουσκ στις Βρυξέλλες.  Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θάνατο 46χρονης από τη Βουλγαρία που βρέθηκε χθες τραυματισμένη σε χωράφι στη Γεροσκήπου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Βούλιαξε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου!», γράφει στο κύριο της θέμα πως κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος οι πολυδιαφημισθείσες στρατηγικές συνεργασίες Αναστασιάδη με Ισραήλ, ΗΠΑ, Αίγυπτο. Αλλού αναφέρει πως στο σφυρί βγαίνει ο δημόσιος πλούτος και κάνει λόγο για CYTA, ΧΑΚ, Κρατικό Λαχείο, Τρόοδος και λιμάνι Λάρνακας. Επίσης σε άλλο θέμα γράφει πως τα αυξημένα εργατικά ατυχήματα αποδίδονται από τους ιθύνοντες της Κυβέρνησης στην αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει, στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Φεύγει η ENI από το τεμάχιο 3» πως σύμφωνα με χάρτη που δημοσιεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ οι Τούρκοι αναγνωρίζουν κυπριακή δικαιοδοσία μόνο στα οικόπεδα 1, 7, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού αναφέρει πως για «θρασύ» Αναστασιάδη μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ. Επίσης προβάλλει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ότι οι διαγραφές στο κόμμα είναι απαίτηση της βάσης του.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Top