Εκτός από τις μεγάλες προκλήσεις που η ναυτιλία έχει να αντιμετωπίσει, έχει και μεγάλες προοπτικές και βλέποντας την έκθεση "Πλεύσις", πιστεύω πως οι συζητήσεις μας στο Συνέδριο "Ναυτιλιακή Κύπρος 2017", θα είναι πιο εποικοδομητικές, φιλόδοξες και παραγωγικές, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Μεταφορών Violeta Bulc.
Η Ευρωπαία Επίτροπος, μαζί με τον ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Lim και τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, τέλεσαν τα εγκαίνια της έκθεσης "Πλεύσις" - Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την Αρχαιότητα έως τους Νεότερους χρόνους, στον πολυχώρο της Αρχής Λιμένων Κύπρου, στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού. Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Στον χαιρετισμό της, η Ευρωπαία Επίτροπος, που βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στο Συνέδριο "Ναυτιλιακή Κύπρος 2017", είπε πως αποτελεί προνόμιο για την ίδια να λαμβάνει μέρος σε μια έκθεση για την ιστορία της ναυπηγικής και της ναυσιπλοΐας και ευχήθηκε όπως όλοι εμπνευστούν από αυτήν την ιστορία.
Εκφράζοντας τη χαρά της για την παρουσία της στο νησί, αλλά και για την ευκαιρία να συζητήσει με τους εμπλεκομένους στη ναυτιλία, η κ. Bulc είπε πως, σήμερα, η ναυτιλία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, όπως η παγκοσμιοποίηση και οι εκπομπές ρύπων, αλλά την ίδια ώρα έχει μπροστά τις και μεγάλες προοπτικές.
Καλώντας όλους να επισκεφθούν την έκθεση και να αντιληφθούν την απίστευτη εξέλιξη της ναυσιπλοΐας μέσα από τα χρόνια, προέτρεψε τους παρευρισκομένους να τολμήσουν να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν το όραμά τους για τη ναυτιλία του αύριο.
"Πιστεύω πως μετά που θα δούμε αυτήν την έκθεση, οι συζητήσεις μας θα είναι περισσότερο εποικοδομητικές, περισσότερο φιλόδοξες, περισσότερο παραγωγικές", συμπλήρωσε.
Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η ναυτιλία είναι πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή οικονομία και η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να κατέχει ηγετική θέση σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ υπέδειξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους εμπλεκομένους ως ένας ειλικρινής συνεργάτης και συνοδοιπόρος για νέες ναυτιλιακές προοπτικές.
Εκφράζοντας την αισιοδοξία της για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας, η Επίτροπος Bulc είπε πως μόνο ο διάλογος μπορεί να πυροδοτήσει νέες ιδέες και να φέρει όλους σε μια κοινή πορεία πλεύσης, γιατί ζούμε σε έναν περίπλοκο κόσμο όπου η απάντηση στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας είναι η συνεργασία και η συνδημιουργία.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών ευχαρίστησε τους ξένους συνέδρους για την παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης και συνεχάρη την Αρχή Λιμένων Κύπρου για την πρωτοβουλία να διοργανώσει την έκθεση, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς.
Η έκθεση, είπε, είναι ένα αφιέρωμα στη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων, μέσα από είκοσι περίπου χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων, κατασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο και με γνήσια, αυθεντικά υλικά, τα οποία απεικονίζουν πλεούμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Ιδιαίτερα σημαντικό, συνέχισε, θεωρείται πως η έκθεση περιλαμβάνει και ενότητα αφιερωμένη στις ερευνητικές προσπάθειες κατανόησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αλλά και το γεγονός πως, παράλληλα παρουσιάζεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για το παλιό λιμάνι Λεμεσού, το οποίο πρόσφατα έτυχε νέας επεξεργασίας από την Αρχή Λιμένων Κύπρου.
Ο Μάριος Δημητριάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην έκθεση και όπως τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις συνεχιστούν από την Αρχή Λιμένων και άλλους οργανισμούς που σχετίζονται με τον ναυτιλιακό τομέα, "έναν πολύ σημαντικό τομέα για την Κύπρο και την οικονομία της χώρας".
Χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Θράσος Τσαγγαρίδης, ο οποίος είπε πως η έκθεση ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κύπρο πριν μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες, μεταξύ αυτών και 900 μαθητές, να δουν δωρεάν, ιστορικά μοντέλα πλοίων της Ελληνικής ναυσιπλοΐας.
Σημείωσε, δε, πως ο νέος ρόλος της Αρχής Λιμένων, μετά και από την πρόσφατη εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, επιβάλλει την ανασύσταση και ενίσχυση του κοινωνικού της έργου και της πολιτιστικής της συνεισφοράς στην κοινωνία.
Ο κ.Τσαγγαρίδης ανέφερε πως η εμπορικοποίηση των υπηρεσιών του λιμανιού της Λεμεσού αποδείχθηκε ωφέλιμη για την κυπριακή οικονομία αλλά και για τους Κύπριους εμπόρους και καταναλωτές, και δίνει μια μοναδική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό του βασικού μας λιμανιού και μετατροπής του σε στρατηγικό και αποδοτικό κόμβο μεταφορών για τη Μεσόγειο.
Δημιουργός των εκθεμάτων είναι ο Μηχανολόγος-Μηχανικός Μικροναυπηγός Δημήτρης Μάρας, ο οποίος έχει ενδιατρίψει στη μελέτη της ναυπηγικής ιστορίας του ελλαδικού χώρου, αλλά και στην κατασκευή μικρογραφικών ομοιωμάτων πλοίων.
Σημειώνεται πως μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνεται και ομοίωμα του καραβιού "Κερύνεια", για την ιστορία του οποίου ενημερώθηκαν οι ξένοι σύνεδροι, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και το ακριβές αντίγραφο του ιστορικού καραβιού, το "Κερύνεια-Ελευθερία", που ελλιμενίζεται στο παλιό λιμάνι Λεμεσού.
Η έκθεση "Πλεύσις", που οργανώνεται από την Αρχή Λιμένων Κύπρου σε συνεργασία με τον οργανισμό BPRarts Cultural Management και την εταιρεία Pan Art Connection, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου, καθημερινά από τις 09.00 – 13.00 και 16.00 – 21.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 11.00- 21.00.
Χορηγοί επικοινωνίας της έκθεσης είναι το ΚΥΠΕ και το ΡΙΚ και υποστηρικτές η Salamis Shipping Services Limited και το All About Limassol.
Πηγή: ΚΥΠΕ